Което не виждат медии и прокурори у нас, го виждат по света – Борисов си отива заради корупция

Илюстрация: Валдес Радев – „Молебен за: Дано ни се размине“

Това, което не забелязват българските медии, го забелязват чуждите.

Някой да е видял български вестник или новинарска емисия в телевизия с такова заглавие: „Отслабва хватката на българския властелин, докато САЩ се заеха с корупцията“? И още – „Бойко Борисов се бори за политическия си живот…“ Това са заглавия и анонси от „Файненшъл таймс“. Сигурно и там пишат комунисти и агенти на Путин…

Докато от екраните в България гукат сладко т. нар. Дани Митов, т. нар. Томето Биков и други славни говорители на ГЕРБ, разпитвани любовно от телевизионни цветанки, по света оценяват трезво какво се случва у нас.

 

По БНТ корупция няма и Борисов не си отива. По Би Ти Ви и Нова – също. Според водеща в БНТ снимките с чекмеджето на Борисов били метафора, изтъркана тема. В трите големи телевизии обсъждат други теми, защо е пенсиониран проф. Кантарджиев и защо министърът на културата искал обяснение от Кошлуков за прекъснататае програма сякаш е станало земетресение, а не брифинг на партия.

 

И не само медиите. Когато българската съдебна система не забелязва корупцията, забелязват я в САЩ. Гешев и Борисов оцапаха държавата, а се държат все едно, че нищо не се е случило.

 

България си е спечелила етикета на най-корумпираната страна в ЕС. И къде е тази корупция, за която толкова приказват? В Румъния я извадиха на светло, вкараха хора от властта в затвора и страната им изпревари България, макар да тръгнаха от еднакво ниски позиции.

 

Корупцията по правило е във властта. Не другаде. А у нас и медии, и прокурори се правят на слепи за това. Корупцията е в обществени поръчки, в привилегии за едни фирми и мачкане на други. Корупция е да раздадеш 5 млрд. лева на фирми авансово, да раздадеш милиард кредити за малкия бизнес на 8 големи фирми, да злоупотребяваш с фондове, да заплашваш с „нашите прокурори“ и да използваш прокуратурата като бухалка срещу „непослушни“. Чудовищни примери за корупция, а медиите у нас се ослушват. По-точно – съучастват. Те са част от мафията на власт. Прокурорите също. Чакат някак Борисов да овладее положението и всичко да стане както преди. Но няма да стане. Чакат ни сътресения и промени.

 

Борисов си отива заради корупция и рано или късно ще му се случи неизбежното – ще бъде обвинен. Когато години наред си командвал лично всичко и страната е потънала в корупция, няма как да се опазиш от обвинения. Само наивници не вярват, че Борисов е не просто изцапан, а е в центъра на всички корупционни схеми. Защото неговото управление беше еднолично.

 

Сега мнозина страдат от стокхолмски синдром, свикнали са банкянския популист да ги мачка. Други са уплашени, че ще бъдат отбити от яслата, на която са били наредени. За толкова години всички някак са се подредили и сега се нарушава спокойствието им, схемите се разместват, някой ще отпадне от хранителната верига. И се борят инстинктивно да запазят статуквото. Да запазят стабилността – по Борисов.

 

Няма как да продължи, обаче. Неизбежно е. България е пред избор – да укрепи мафиотското управление или да стане правова държава и да върви в крак с Европа. Ситуацията е като в Италия на прага на големите й битки с мафията преди години.

 

Сега мафията си има защитник – прокурорът Гешев. След изборите има шанс законодателно да бъде отстранен и операция „Чисти ръце“ да започне.

 

За това е нужна и по-висока избирателна активност. Който казва, че няма за кого да гласува или се прави на интересен, или заблуждава и себе си.

 

Има няколко партии анти-Борисов, които ще влязат в парламента – „Има такъв народ“, БСП, „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“. Достатъчно различни, покриващи широк политически спектър. Има и анти-Борисов партии близо до 4-процентната бариера. Дори ВМРО обявиха, че не искат да правят коалиция с ГЕРБ повече.

 

Е, има избор достатъчен. Който не гласува, все едно отстъпва гласа си да го разпределят други. Да няма недоволни после.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.