Турция: Ердоган преследва из целия свят предполагаеми „гюленисти“

Новият диктатор Ердоган. сатиричен колаж

След опита за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган през 2016 г. Турция преследва предполагаемите привърженици на мрежата на Фетхуллах Гюлен в чужбина и заявява, че е „върнала обратно в страната“ няколко десетки лица, рискувайки да предизвиква възмущение.

Киргизец от турски произход, Орхан Инандъ е изчезнал така в края на май, като неговата съпруга подозира Турция, че го държи в посолството си в Бишкек, след като го е отвлякла заради принадлежността му към движението на проповедника Гюлен.

Ердоган обвинява Гюлен, който живее в САЩ, че е ръководител на „терористична“ групировка, наречена от Анкара „ФЕТО“, и го сочи като организатора на опита за преврат през 2016 г.

Фетхуллах Гюлен отрича всякаква връзка с опита за преврат и твърди, че стои начело на мрежа от благотворителни организации и фирми.

Анкара упражнява също натиск върху много страни, специално на Балканите, в Централна Азия и Африка, за да закрият училищата, свързани с „гюленисткото“ движение.

Изчезване в Киргизстан

Орхан Инандъ, преподавател, основал мрежа от училища, вдъхновени от идеите на Гюлен, изчезва в края на май.

Полицията, която обяви, че е мобилизирала над 1000 души, за да открие следите му, казва, че е намерила колата му, паркирана близо до дома му, празна и с открехната врата.

Президентът Ердоган прие в сряда в Турция киргизкия си колега Садир Жапаров. Предишния ден няколкостотин души демонстрираха в Бишкек с искане за осветляване на случая.

Отвличане в Кения

В края на май 2021 г. държавната информационна Анадолска агенция съобщава, че племенникът на проповедника, Селяхаддин Гюлен, е бил върнат в страната от агенти на турското разузнаване, като съпругата му твърди, че той е бил „заловен“ в Кения.

Селяхаддин Гюлен е бил видян за последен път на 3 май в централния полицейски участък в Найроби, според документ, внесен спешно в съда два дни по-къно от един от неговите адвокати.

През март кенийското правосъдие бе забранило екстрадиция в Турция на Селяхаддин Гюлен, който има статут на кандидат за убежище.

През 1999 г. Кения бе арена на зрелищна операция на турските тайни служби, които арестуваха там лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан, който сега се намира в затвор в Турция.

Узбекистан

През февруари 2021 г. двама предполагаеми привърженици на Гюлен – Гюрбюз Севилай и Тамер Авджъ, са върнати в Турция от турските разузнавателни служби, след като са заловени в Узбекисатн, според Анадолската агенция.

Освен връзките си с мрежата на проповедника, Гюрбюз Севилай е обвинен от Анкара, че е участвал „доставяне на оръжия“ за милиции, свързани с кюрдските бунтовници от ПКК, в Сирия и в Ирак, според същия източник.

Молдова е осъдена

През юни 2019 г. Европейският съд за правата на човека осъжда Молдова за екстрадицията на петима турски граждани по искане на Анкара заради предполагаемите им връзки с движението на Гюлен.

Петимата преподаватели били подали през 2018 г. молба за убежище, опасявайки се, че ще бъдат подложени на репресии в Турция заради политическите си възгледи.

Опит за отвличане в Монголия

В края на юли 2018 г. Монголия възпрепятства излитането на самолет, заподозрян, че принадлежи на турските военновъздушни сили, след опит за отвличане на нейна територия на мъж, свързан с движението на Гюлен. Според много приятели и свидетели, най-малко петима души са отвлекли Вейсел Акчай от жилището му в Улан Батор. Анкара отрича всякакъв опит за отвличане на директора на турско училище.

Габон

През април 2018 г. трима предполагаеми привърженици на Фетхуллах Гюлен са върнати в Турция от Либревил с частен самолет от турските тайни служби.

Тримата мъже, които са работели за международното училище „Ла Люмиер“ в Либревил, са били експулсирани със семействата си, според техните адвокати, които изброяват общо 13 души, отведени в Турция.

Политическа криза в Косово

През март 2018 г. петима учители от турско училище в Прищина и един лекар, представени като последователи на движението на Гюлен, са върнати в Турция с частен самолет, след като са били задържани при съвместна операция на разузнавателните служби на двете страни.

Отвличането предизвиква политическа криза и довежда до отстраняване на министъра на вътрешните работи и на ръководителя на разузнаването.

Съвместна операция в Судан

През ноември 2017 г. турските разузнавателни служби връщат в Турция бизнесмен, обвинен, че е финансист на мрежата на Гюлен, след като го залавят в Судан.

Мемдух Чъкмаз, представен като един от основните „ковчежници“ на движението на Гюлен, е бил задържан при съвместна операция на турските и суданските тайни служби, според Анадолската агенция.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.