Русия може да изгуби в дигиталната война между световните сили

На срещата си на върха в Брюксел ЕС и САЩ смятат да обявят създаването на съвместен съвет за развитие на нови технологии. Западните страни декларират, че този нов съвет цели да ограничи растящото технологическо влияние на Китай. Щатите са готови да отпуснат за технологическа война с Китай близо 250 милиарда долара. Пострадала страна в това глобално противопоставяне ще е Руската федерация, която не ще може да разчита нито на единия, нито на другия съюзник, смятат експерти.

Решението, създаващо съвет за развитие на нови технологии, се съдържа в проекта за заключителна декларация от срещата на върха ЕС-САЩ. Според проекта ще бъде формирана платформа за сътрудничество, информира агенция Франс прес.

Сътрудничеството се очаква да синхронизира ключовите политически решения на Брюксел и Вашингтон в сферите на технологиите, дигиталното пространство, източниците и начините за снабдяване с ключови ресурси, необходими за високотехнологичните производства, разработката на международни норми в областта на технологиите.

Проектът е насочен към „противодействие срещу нарастването на китайската мощ в дигиталната сфера, което застрашава американското надмощие и западните етични норми, засягащи по-специално защитата на личните данни или наблюдението на гражданите“. В документа е заявено намерение тясно да се координират действията на Брюксел и на Вашингтон спрямо Китай, диалогът с който „трябва да включва елементи на сътрудничество, конкуренция и системно противопоставяне“.

Страните посочват освен това, че ще развиват сътрудничество в разработката и производството на полупроводници от решаващо значение за дигиталната индустрия, съобщи агенция Блумбърг. Така усилията на Вашингтон и на Брюксел ще бъдат насочени към намаляване на зависимостта от производители в Азия.

Притесненията на европейците са разбираеми. Делът на европейските производители в световното производство на полупроводници е спаднал от 44 на сто през 1990 г. до оскъдните 9 процента през 2020 г., съобщи Асоциацията на полупроводниковата промишленост. Конкуренцията в Азия привлече бизнесмени от цял свят с ниски производствени разходи, което предизвика масово изтегляне на европейската полупроводникова индустрия.

Междувременно Сенатът на САЩ одобри във вторник законопроект, в рамките на който от бюджета ще бъдат отпуснати 250 милиарда долара за противопоставяне на Китай в техническата сфера. Този проект „ще ни даде възможност да откриваме, създаваме и модернизираме най-важните технологии на утрешния ден – от изкуствения интелект и компютърните чипове до литиевите батерии, използвани в смарт устройствата и електромобилите – на наша земя, в САЩ“, отбеляза президентът Джо Байдън. „Участваме в състезание за победа през 21 век и стартовият пистолет вече даде изстрел“, добави американският лидер.

Намеренията на Запада са логични. Китай стремително настига САЩ по обем на финансите за научни изследвания. В КНР е лансирана държавна програма „Произведено в Китай – 2025“, която предвижда страната да постигне световно лидерство в 10 насоки – от изкуствения интелект до стратегическите технологии.

А САЩ през цялата минала година водеха същинска технологическа война срещу КНР. Забранено бе американски компании да използват телекомуникационно оборудване, произведено от фирми, представляващи заплаха за националната сигурност. Такава заплаха представляваха според Вашингтон на първо място китайските компании Huawei и ZTE.

Същевременно днес именно Китай притежава най-мащабната мрежа за мобилни връзки от пето поколение (5G). Според съобщения в страната са монтирани близо 700 000 базови станции, използвани за тази технология, или 70 на сто от общия им брой в цял свят.

Руската икономика все още е развиваща се, затова ще се наложи да внася технологически решения, признават експерти на „Независимая газета“. „САЩ и Евросъюзът заявяват открито, че бранят на първо място именно пазара на своите технологии. Тоест става дума да продължат търговските войни, да се разпадат търговските съюзи. Виждаме признаци, че се обособяват западна и източна цивилизация – поради това разноските на развиващите се страни за покупка на съответни технологии само ще нарастват“, предполага Иля Жарски, управляващ партньор в експертната група Veta.

Той впрочем не смята, че Русия трябва да вижда в Китай свой стратегически партньор и технологически съюзник. „Китайците са изкусни дипломати, а цивилизацията им е далеч по-стара от европейската. Те ще сътрудничат при изгодни за себе си условия и едва ли ще склонят на отстъпки, а просто ще изчакат да направи отстъпки насрещната страна“, коментира Жарски.

А Русия според него ще бъде принудена да внася технологии от Китай. „И не защото го желаем, а заради санкционната забрана за внос на американски технологии“, разсъждава той. Технологическият конфликт ще означава милиардни загуби за световната икономика.

Не е правилно да се говори, че Русия задължително ще трябва да избира американски или китайски технологии, смята Михаил Мамонов, експерт на клуба „Валдай“. „В първия случай ще има постоянен риск от санкции заради всичко на света, във втория – доста агресивна канибализация на пазара за технологии и технически кадри“, казва той. Според Мамонов Русия би могла да избере пътя на „дигиталното неприсъединяване“, като подтиква държавите, нежелаещи да станат част от китайската или американската дигитална система, да използват решения, намаляващи риска от технологическо заробване.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.