Какво може да се случи след разкритите от служебния кабинет злоупотреби?

И защо на изборите ще гласуваме за и против мафия

Бойко Борисов в изявление пред джипката в двора му в Банкя: „При този изборен резултат винаги може да имаме 20-30-50 членове, млади, красиви и буйни, симпатизанти на ГЕРБ, които да Ви преследват като чакали където и да сте. Кой ще надделее? Може би вие, може би ние. На война като на война. Аз ви предлагам мир.“ Предлага нов кабинет тип „я елате пиленца при батко“. Снимка: от екрана

 

Какво може да се случи след разкритите от служебния кабинет злоупотреби?

Само лек преглед на най-важните:

Държавната банка за развитие, вместо да подпомага дребния бизнес, е раздала всичките си кредити само на 20-ина фирми. А лъвския пай от 1 млрд. е даден на 8 големи фирми. Половината от тях се оказаха свързани с човек, който попадна под ударите на закона „Магнитски”. Фирмите отказват да се явят на среща с новото ръководство на банката и с министъра.

БНБ отказва да утвърди новия директор и ръководство. Настоящите управители отказват да представят документация на министъра принципал и след освобождаването на хора от надзорния съвет.

Нищо не им пречи на кредитираните фирми да спрат да плащат кредити и да обявят несъстоятелност. Парите вече са прехвърлени и завъртени в разни схеми.
Агенция пътна инфрастрактура е раздала авансово 5 млрд. лева на съзвездие от фирми. Преди да са извършили работата. Това, което може да се очаква, е част от тези фирми да не свършат работата си по договорите и да фалират. Парите ще изчезнат съвсем законно.

За Агенция „Железопътна инфраструктура” още не са обявили мащаба на авансовото раздаване на пари, но там инвестициите са два пъти повече.

Военното министерство и то раздало авансово над 30 млн. лева за доставки, а и без конкурс. Проверката там не е от сега, предишния министър е бил в течение какво се прави.

Бюджетът на Министерство на културата е изтърбушен, а е още средата на годината. И ще се наложи от него да се покриват необяснимо похарчени няколко милиона евро за реконструкции на Ларгото. Необяснимо според проверка на ОЛАФ, не и от „нашите прокурори”.

Милиони дадени за язовири, от които е останала по една локва, а стойността на уж ремонтите на неописуеми цени…

Управлението на Борисов в последните години прилича силно

на източване на държавата от всички възможни кранчета

 

В което и министерство да бръкнеш, излиза материал за „нашите прокурори”. По-точно не излиза, потъва или предстои да потъне в папките.

МВР, ДАНС са с огромни бюджети. И за какво са харчени? Когато площадът се напълни с протестиращи с искане за оставка, службата ДАНС започва разработка за държавен преврат, МВР пуска преоблечени като полицаи биячи с татуирани мъртвешки глави на вратовете – същите, които носеха плакати „Гешев е радост” преди избирането му – някакво параполицейско образувание от близка до когото трябва охранителна фирма.

Проверките за незаконно подслушване на протестиращи и политици „нашите прокурори” ги осуетяват с измислени обвинения срещу хора от проверяващите. За един от тях подхвърлят на медиите снимка със сувенирни монети, представени като антични.

Силовите служби и министерства обслужват Борисов и след като той падна от власт. Големите медии обслужват Борисов и след като падна от власт. Всички уволнени, освободени задължително са изкарани по телевизията да обясняват колко са бели и добри и какви лоши хора ги уволняват. Но пък се видя какви калинки са.

Водещи и журналисти изведнъж станаха много смели и критични за пръв път от 10-на години, и започнаха да задават заядливи въпроси на министри и дори направо да ги нападат, като не им дават възможност да се изкажат (справка – интервю с министър Миинеков по БНТ).

Наричат България най-корумпираната страна в ЕС и никой не го оспорва. Само че как е хем най-корумпирана, хем управлението на Борисов не е корумпирано?

На предстоящите избори хората ще гласуват за и против мафия. Без преувеличение. И ще има хора, които пак ще гласуват за мафията. Защото от нея им зависи прехраната и благосъстоянието.

В този смисъл големи медии са съучастници на мафия. Дребният избирател, който гласува за Борисов, е помагач на мафия и т. н.

България няма изведнъж да се изчисти. Но връщане назад няма. Който живее в страх, че Борисов ще се върне, се заблуждава. На тези избори и ВМРО отказа да прави коалиция с него (ако влезе въобще).

За партията на Слави Трифонов имаше съмнения на предишните избори, че ще направи коалиция с Борисов, сега няма такива съмнения. Подобно беше и с БСП. Няма политически самоубиец, който да подкрепи правителство на Борисов. Той ще предприеме нова тактика – да измоли няколко министри в бъдещо коалиционно правителство. Но няма да има правителство с мандат на неговата партия и няма кой да го пусне на масата.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.