На срещата с Байдън Путин иска уважение

Джо Байдън и Владимир Путин

На първата си среща в сряда с Джо Байдън, Владимир Путин няма да очаква голям напредък по въпроса с контрола върху въоръженията, отмяна на санкциите или извинения, че Байдън го нарече „убиец“.

Руският президент вече получи това, което иска: самото провеждане на срещата показва, че Русия е важна.

След седмица на разговори със съюзниците си от Г-7, Европейския съюз и НАТО, Джо Байдън ще завърши първата си голяма обиколка в чужбина като президент със среща в Женева с Владимир Путин, един от големите му геополитически опоненти.

Като се има предвид мащабите на напрежението между Съединените щати и Москва – кибератаките, намесата на изборите, вкарването в затвора на Алексей Навални, отстраняването на опозицията от политическата игра – американски и руски представители минимизираха очакванията от срещата.

Според експерти поканата на Джо Байдън сама по себе си е достатъчна за Путин, защото е признак за уважение. Признаването на могъществото на Русия е основен мотив за Путин през двете му десетилетия на власт.

„Една от ключовите движещи сили на външната му политика е усещането, че трябва да върне на Русия мястото, което ѝ се полага в света, и такъв тип събития напълно отговарят на тази потребност“, казва Марк Галеоти, специалист по Русия от Лондонския университетски колеж.

„Срещата сама по себе си вече е победа“, изтъква Галеоти. Особено, като се вземе предвид, че Путин ще е един от първите лидери, с които Байдън ще се срещне на четири очи след идването си в Белия дом през януари.

Инициативата за срещата беше на Байдън, тя бе предложена, когато Русия демонстрираше сила и струпваше десетки хиляди войници по границата с Украйна.

Клубът на големите

„Срещата показва, че Русия играе в клуба на големите“, казва Александър Шумилин от Руската академия на науките. „Кремъл вижда това и Западът също го вижда“.

Никой не очаква приятелски разговор, особено имайки предвид факта, че двамата президенти от шест месеца въвеждат нови и нови санкции и контрасанкции.

Байдън дори нарече Путин „убиец“. Изявление, което доведе до привикването на руския посланик в САЩ и на американския посланик в Русия съответно в Москва и във Вашингтон.

Байдън обеща също така да бъде твърд с Путин по темата за кибератаките, по украинския въпрос и във връзка с руските опити за намеса в американски избори. Американският президентказа също така, че няма да стои със „скръстени ръце“ по въпроса с „нарушенията“ на човешките права, тема, която е неприятна за Кремъл.

Русия не бездейства – през май руското правителство официално включи САЩ в списъка си на „неприятелските страни“.

Единственото положително развитие между Русия и САЩ е удължаването през февруари на срока на ядрения договор Нов СТАРТ, последното действащо споразумение между Москва и Вашингтон за ограничаване на въоръженията.

В интервю за американската телевизия Ен Би Си Нюз, излъчено в петък, руският президент заяви, че отношенията със САЩ „са достигнали през последните години най-ниската си точка“, но изрази надежда, че Джо Байдън няма да е толкова импулсивен като предшественика си Доналд Тръмп.

„Не искаме конфликт“ с Русия, увери в неделя Байдън пред журналисти в Нюкий, Англия, след срещата на Г-7.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва не храни „никакви илюзии“ за срещата и очаква най-много да се стигне до напредък по въпросите на „стратегическата стабилност“.

Според експертите двамата лидери ще се стремят най-вече да придадат на конфронтацията си една по-предсказуема форма.

„Отношенията между Русия и САЩ станаха ирационални“, смята Фьодор Лукянов, главен редактор на изданието „Русия в глобалната политика“, който говори за “ анархия на конфликта“.

„Сега искат да се премине към една структурирана система, която повече да прилича на Студената война“, изтъква той.

Отлагане на проблема

Като положителен резултат могат да се оценят нови обсъждания на контрола на ядрените арсенали и по въпроса с киберсигурността.

По темата с човешките права и Алексей Навални никой не очаква нищо. Няма очаквания и по въпроса с подкрепата, която оказва Русия на сепаратистите в Източна Украйна.

„Путин бе на сто процента ясен, че не разглежда Съединените щати като образец в сферата на човешките права и че не бива да се очаква напредък по въпроса с Украйна“, казва независимата анализаторка Мария Липман.

В крайна сметка, смята Марк Галеоти, Владимир Путин може да се върне в Москва, наслаждавайки се на славата си, а Байдън ще може да премине към някой следващ въпрос.

„Байдън иска просто (…) да мине тази среща и временно да забрави за Русия. Той си има други проблеми – ковид, Китай“, смята експертът.

Според Галеоти „в общи линии“ посланието на Байдън към Путин ще бъде: „Ако не ме принуждавате да действам, няма да ви обръщам много внимание“.

Засега не е предвидена съвместна пресконференция на двамата лидери след края на срещата им в Женева. Очаква се Байдън да даде самостоятелна пресконференция за медиите, а Путин да говори пред руските журналисти, които го придружават.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.