За българите епидемия вече няма – „стига сте плашили хората“. Да, ама…

Данни на НСИ за брой умирания за последните 53 седмици. Това е най-точната статистика, прави се по смъртните актове от общините.

За последното денонощие от ковид у нас са умрели 15 души.

Нищо не е, нали, коронавируса вече сме го отписали, няма го.

За последното денонощие във Великобритания (67 милиона население) са умрели от ковид 3 (трима) души. И удължават мерките без нощни заведения и др. до към края на юли, засилват ваксинациите, макар че са една от страните, които са най-напред в това отношение.

Починалите от ковид у нас, доказано заразени, стигнаха почти 18 хиляди от началото на кризата. Има и косвени жертви и неизследвани, които, ако се съди по статистиката, са още толкова (виж графиката за последните 52 седмици).

Т. нар. свръхсмъртност у нас за 2020 г. е надминала тази от Първата световна война. Тази година може да подобрим рекорда, ако се съди по данните на графиката. Само още една такава вълна през есента.

Високата смъртност за България се дължи на всички, не е само на калпавото правителство и обърканите му мерки „Ние сме като ластик – казва Борисов – отваряме, затваряме“. И липса на ред за ваксиниране. Резултатът е от нагласите на българите като цяло. Не искат да спазват, излишно било, вирусът не бил страшен, айде сега, що ще затваряме, какви са тия маски и т. н.

Тази философия надделява и в медиите, и популисткото правителство се поддава, и ако у нас въобще имаше някакви мерки, то е само защото сме член на ЕС и там, и в Щатите така правят.

И партии, които са против Борисов, развиват същите популистки идеи и се обявяват против против мерките или против отделни мерки, и поддържат общите нагласи, че коронавирусът не е опасен.

Ние всъщност в много отношения надминахме Швеция по липса на мерки, за която у нас разправяха басни, че там нямало ограничения. И там бяха затворени театри, кина и др., и там ученици не ходеха на училище, или ходеха през седмица по схеми, в различни часове, и там имаше ограничения за брой хора в заведение и дори вкъщи на гости. А в страни като Германия – допискаха по един човек дори на гости вкъщи – за да могат да проследят и изолират вирусоносителите. С такива неща у нас никой не се е занимавал.

Гърция, Турция, Румъния са далеч след нас по смъртност на милион жители. И силно пострадалите в началото Италия и Испания вече са със значително по-ниска от България смъртност на милион – общо от началото на епидемията.

Пред България по този показател в света са само Перу, Унгария, Чехия, Босна и Херцеговина и Северна Македония (с малко).

По смърт сме в челото на света и преди епидемията. България беше водещата в света по обща смъртност. И това има връзка с българския манталитет и липса на грижа за здравето, и за другия. И отвратителната здравна система.

Но в основата е онова – „стига сте плашили хората, бе“. И ако някой повдигне въпроса – „ааа, платени сте пропаганда, продали сте се“ и т. н.

Е, затова България е на това дередже. Тук животът не се цени много. „Абе те само вързастни и болни умират“. „Ще изгорят малко сухи съчки“. Има по-важни работи.

И докато цял Израел вече почти се ваксинира, у нас няма достатъчно желаещи. И докато в богати държави по света чакат ред с месеци за ваксинация, тук няма опашки и непрекъснато някой обяснява колко са опасни ваксините. Няма и кампания да разясни. Всичко е оставено на самотек и социални мрежи.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.