Германия обсъжда свалянето на маските

Илюстрация: Ди Джи Супра

Намаляването на случаите на заразяване с коронавирус в Германия означава, че задължителното носене на маски на обществени места може скоро да остане в миналото. Това личи от изявление на здравния министър Йенс Шпан, публикувано в сутрешните вестници в понеделник. „Трябва да продължим с етапите предвид спада в броя на заразените“, каза Шпан пред медийната група „Функе“. „Като първа стъпка задължението да се носят маски навън всъщност може да отпадне“.

В частите на Германия, където равнищата на инфекции е ниско, а на ваксинациите – високо, задължението за носене на маски на закрито също може да бъде постепенно отменено, добави той. Шпан обаче подчерта, че маските ще останат при някои обстоятелства, в които има някакво „съмнение“, например при пътуване или среща с други хора на закрито.

Германските учители веднага се обявиха против отменянето на маските в училищата. Ханц-Петер Майдингер, председател на националната учителска асоциация, прикани към „възможно най-голяма предпазливост“. Пред ДПА той каза, че „вирусът още не е изчезнал“ и настоя маските да останат в училищната среда заедно с редовното тестване до края на учебната година, която ще настъпи през следващите седмици, но по различно време в различните провинции.

Фармацевтите приканиха за търпение, след като започнаха да издават дигиталните сертификати за ваксинация, предназначени главно за тези, които искат да почиват в чужбина. Техническите и организационни затруднения означават, че капацитетът е ограничен, казаха от асоциацията на аптекарите. Сертификатите трябва да бъдат във формата на QR код, издаден от ваксинационните центрове и сканиран на смартфоните.

Шест месеца след началото на ваксинационната кампания почти половината от населението на Германия е с поне една доза, сочат данни на Института „Роберт Кох“ (ИРК), официалния орган за контрол върху заболяванията. Според тях 48,1 на сто са получили една доза, а 25,7 са вече изцяло ваксинирани.

В понеделник сутринта ИРК обяви, че за последните 24 часа са били регистрирани нови 549 случая, който брой за пръв път от над осем месеца е под хиляда. Обаче данните от уикенда обикновено са занижени, тъй като много от местните власти не докладват.

Намерението за сваляне на маските в Германия става след като в понеделник Дания отмени правилата за задължително покриване на лицето на почти всички обществени места. Правителството и повечето партии в парламента се споразумяха за отменяне на правилата, които действат от месеци. Сега от пребиваващите в Дания се изисква да носят маски в обществения транспорт, когато не са седнали. А от 1 септември маските ще изчезнат напълно.

Остават обаче опасенията заради щама „Делта“, идентифициран за пръв път в Индия, който доведе до увеличаване на нивото на нови инфекции във Великобритания.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.