Би Би Си и принцеса Даяна – историята на една измама

Историческото интервю на принцеса Даяна по Би Би Си 1995 г. се оказа свързано с измама от журналиста и фалшиви документи. Снимка: скрийншот от интервюто

През 1995 година принцеса Даяна дава знаменитото си интервю пред BBC, което е окачествено като „историческо“ и „сензационно“, и води до огромни сътресения в британското кралско семейство. Веднага след излъчването на това интервю, кралицата изисква от Даяна и Чарлз да се разведат.

Двадесет и шест години по-късно, във Великобритания избухва мощен скандал, съпоставим с онзи от 1995. Оказва се, че журналистът на BBC, взел интервюто от Даяна, е използвал измама и фалшиви документи, за да убеди принцесата да му даде интервю. Също така се оказва, че ръководството на BBC е знаело за тази измама и с години е криело истината.

Журналистът Башир си позволява две чудовищни лъжи:

– Показва фалшиви документи, според които кралското семейство следи денонощно Даяна, без нейно знание и разрешение, с което я довежда до панически ужас, че всички около нея са шпиони;

– Показва фалшив документ от частна клиника и я убеждава, че детегледачката на кралското семейство е направила аборт от Чарлз.

В резултат, Даяна решава, че кралското семейство планира убийството й, и дава разтърсващото интервю, с което му нанася огромни щети.

В момента семейството на Даяна – Уилям, Хари и брат й, директно говорят за вината на BBC за моралното унищожение на майка им. Бившите и настоящи шефове на медията се разкайват публично, че са позволили измамата и не са спрели журналиста, но злото вече е сторено.

Фактът, че ръководството на BBC в било наясно с измамата, е съкрушителен. И безкрайно позорен.
Британците са потресени. Тук BBC е не просто медия-еталон. BBC е епоха в журналистиката.

За мен изненадата не е особено голяма – знам какво е нивото на медиите от години. Знам какво значи мръсни поръчки и кални опорни точки. Та нали преди броени месеци, Клаас Релотиус – многократно награждаваният немски журналист от „Шпигел“ – се оказа долнопробен измамник, пуснал 55 фейк истории за Сирия и отклонявал към личната си банкова сметка пари, уж за „деца – жертви на Асад“.

– –

От фейсбук-страницата на авторката

 

Виж историята от първоизточници на английски:

 

bbc.com/news/entertainment-arts-57481098

 

time.com/…/princess-diana-bbc-interview…/

 

bbc.com/news/uk-57195046

 

bbc.com/news/uk-54793572

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.