Белият дом ще празнува на 4 юли „независимостта от вируса“

Болница в Детройт. Снимка: от тв екрана

Нека зарята да започне. Президентът на САЩ Джо Байдън иска да придаде ново значение на Деня на независимостта тази година, като насърчи празненства в цялата страна за отбелязване на де факто връщането й към нормалността, след като пандемията от коронавируса наруши обичайното ежедневие за 16 месеца.

Въпреки че вчера САЩ надхвърлиха мрачния праг от 600 000 починали от вируса, Белият дом изразява все по-голяма увереност, че 4 юли ще бележи повратен момент във възстановяването на страната. И то макар да не се очаква САЩ напълно да постигнат своята цел за ваксиниране на 70 процента от пълнолетното население до празника.

В момент, когато заразяванията и смъртните случаи от КОВИД-19 намаляват до равнища, невиждани от първите дни на разпространението на вируса, пътуванията се увеличават и отново се отварят училищата и предприятията, Байдън обявява „лято на свободата“, чествайки връщането на американците към начина на живот отпреди пандемията.

На празника ще се състои най-голямото събитие при президентството на Байдън досега: той планира да покани хора от службите за оказване на помощ, работници от важни сектори и военнослужещи и техните семейства на гощавка на открито на Южната морава на Белия дом и да гледа зарята над Националната алея. Служители казаха, че се очакват доста над 1000 гости, а окончателните приготовления още не са направени.

Планът показва значителната промяна в мисленето, откакто Байдън само преди три месеца предпазливо изрази надежда, че до 4 юли има вероятност хората да могат да си правят малки гощавки на открито – идея, която изглежда странна сега, като се има предвид бързото връщане към обичайния ритъм.

„До 4 юли има голяма вероятност вие, вашите семейства и приятели да можете да се събирате в задния си двор или в квартала си и да си правите гощавки и барбекю, и да празнувате Деня на независимостта“, каза Байдън, когато отбеляза навършването на една година от пандемията на 11 март. „Това не означава големи прояви с много хора, но наистина означава, че малки групи ще могат да се събират заедно.“

За повечето американци тази цел за връщане към обичайния ритъм беше постигната миналия месец – до уикенда на Деня в памет на загиналите във войните, след като Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) смекчиха насоките за носене на маски за напълно ваксинираните хора и съпътстващото смекчаване на щатските и местните ограничения заради вируса.

Сега служители казват, че 4 юли ще бъде неофициално начало на нов етап от справянето на САЩ с пандемията. Федералното правителство иска да приключи вътрешната обществена здравна криза и да се съсредоточи върху икономическо и гражданско съживяване в САЩ и събиране на подкрепа за ваксинациите по света.

Белият дом се надява в цялата страна да има подобни прояви за Деня на независимостта, след като миналата година бяха отменени масовите чествания за 4 юли, казаха двама служители на Белия дом, съгласили се да обсъждат какво мисли правителството, при условие че останат анонимни.

„Ние ви приветстваме да се присъедините към нас, като направите свои прояви, за да почетем нашата свобода, да поздравим тези, които служат на предните линии, и да отпразнуваме нашия напредък в борбата с пандемията“, написа вчера Белият дом в имейл до щатските и местните служители. Той ги призова да споделят своите планове, за да може правителството да им обърне внимание по-късно.

На Националната алея във Вашингтон ще се състои традиционната заря, каза Белият дом. „Америка върви към лято, което е много различни от миналата година“, написа правителството до служителите. „Лято на свободата. Лято на радостта. Лято на събиранията и празненствата.“

Оптимистичното заявление контрастира с по-мрачната реалност в Европа, където Байдън е на осемдневна обиколка в три страни, а да не говорим за останалата част от света, където има недостиг на ваксини.

Във Великобритания – една от малкото страни, чието ниво на ваксинация е сходно с това в САЩ, правителството, вместо да заяви, че мисията е изпълнена, обяви в понеделник, че планира допълнително да отложи връщането към обичайното ежедневие с поне още един месец с цел да бъдат ваксинирани повече хора. За разлика от САЩ обаче там случаите се увеличават и все още не е предложена ваксина на всички пълнолетни граждани, нито на децата.

В Европа Байдън и съюзниците от Г-7 обявиха планове да бъдат предоставени на по-бедни държави 1 милиард дози, половината от които от САЩ, но хуманитарни организации казаха, че за да бъде победен вирусът по света, е необходим доста по-сериозен ангажимент.

Ваксинационната кампания в САЩ обаче съвсем не е приключила, въпреки че случаите намаляват. Сега средно по-малко от 370 000 американци на ден получават първа доза – спад в сравнение с върховото ниво от почти 2 милиона души дневно преди два месеца.

Служители на Белия дом признаха, че все още има значителни географски различия във ваксинацията и че правителството ще продължи да напомня на американците, че ако не се ваксинират, остават изложени на риск от тежко боледуване и смърт от вируса.

От два месеца всички пълнолетни американци имат право да се ваксинират, а правителството постави началото на агресивен „месец на действието“, за да се опита да повиши желанието за ваксинация, макар че това почти не е променило тенденциите: по-малко американци проявяват интерес да се ваксинират.

Служители казват, че въздействието от поставената цел за ваксиниране на 70 процента от американците до 4 юли при намаляване на случаите на КОВИД-19 вече се усеща, въпреки че този праг няма да бъде достигнат. По данни на ЦКПЗ около 166,5 милиона пълнолетни граждани са получили поне една доза ваксина срещу КОВИД-19. За да може Байдън да постигне целта си, ще трябва да бъдат ваксинирани още около 14 милиона души за по-малко от три седмици.

„Независимо докъде сме стигнали на 4 юли, ние няма да спрем“, каза говорителката на Белия дом Джен Саки миналата седмица. „На 5 юли ще продължим да настояваме за ваксинирането на още хора в страната.“

Президентът демократ възнамерява да използва изявленията си на 4 юли, за да изтъкне „военновременния отговор“ на правителството, което води ваксинационна кампания, помогнала за намаляване на заразяванията и смъртните случаи с около 90 процента в сравнение с равнищата им, преди той да встъпи в длъжност на 20 януари.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.