Байдън – Путин: Няма разтопяване на ледовете

Джо Байдън и Владимир Путин

Песимистичната стратегия на Байдън успява да донесе известен напредъка на срещата с Путин, пише в заглавие в.“Вашингтон пост“. Американското издание отбелязва, че двамата президенти се споразумяха да върнат своите посланици съответно в Русия и САЩ, като се договориха също да възобновят отдавна спрените преговори за стратегическа стабилност, насочени към намаляване на рисковете от случаен конфликт между двете ядрени сили.

Изданието посочва, че поотделно нито едно от споразуменията не представлява пробив, но анализаторите заявяват, че заедно те представляват напредък по важни за двете страни въпроси. Американското издание изтъква, че предвид огромния брой спорове между Москва и Вашингтон, двете сили вероятно ще се върнат към острата реторика една към друга през следващите месеци, въпреки постигнатото в Женева.

„Вашингтон пост“ изтъква, че на историческата среща Путин не е направил никакви отстъпки по въпросите за репресиите срещу политически опоненти, напрежението в Източна Украйна и подкрепата си за автократичния беларуски лидер.

Байдън и Путин влязоха в сблъсък, макар че се движат към успокояване на напрежението в отношенията между двете страни, отбелязва в заглавие в.“Ню Йорк таймс“.

Изданието изтъква, че след четиричасови разговори президентите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Джо Байдън изразиха взаимно уважение и желание за по-добри отношения, но не разрешиха нито един от спорните въпроси, нито пък обявиха радикални мерки за излизане от спиралата на влошаването на двустранните отношения, които се намират в най-ниската си точка от края на Студената война.

Байдън е предупредил Путин, че САЩ ще отвърнат, ако Русия продължи с кибератаките от своя територия, пише в заглавие в.“Гардиън“. Изданието цитира думите на американския президент, който похвали разговорите като „добри и позитивни“, но каза за отношенията си с Путин, че „може да оцени пудинга само като го изяде“. Британското издание отбелязва, че срещата на върха Русия-САЩ е протекла според очакванията, но между двамата лидери не е проличала взаимна симпатия.

На срещата с Байдън Путин просто игнорира теми, които предизвикват гнева му, като евентуално присъединяване на Украйна към НАТО, изтъква изданието и привежда думите му на пресконференцията след форума в отговор на журналистически въпрос по темата: „Няма какво да обсъждаме“.

Вестник „Гардиън“ посочва в коментар, че именно Байдън трябваше да изгони призрака на Хелзинки, обръщайки се с лице към Путин и демонстрирайки, че е възстановил баланса във външната политика на САЩ, точно както се опита да успокои съюзниците си във Великобритания и Брюксел по време на 10-дневната си европейската си обиколка.

В заглавие на редакционна статия британският в.“Индипендънт“ посочва, че руско-американските отношения излязоха от фризера, но няма разтопяване на ледовете. Изданието посочва, че срещата между Путин и Байдън е важна, макар да е ясно, че няма сближаване на позициите между двете страни.

Британското издание цитира думите на Байдън преди срещата, че е винаги по-добре да има срещи лице в лице, което в периода на коронавирусната пандемия е още по-актуално и носи двоен смисъл както като възможност за личен контакт, така и с мисълта за възможен дипломатически пробив в отношенията между двете ядрени сили – САЩ и Русия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.