Байдън и Путин в схватка за кибернетичната сигурност

Джо Байдън и Владимир Путин

Джо Байдън очерта в сряда пред Владимир Путин твърде ясни червени линии в сферата на киберсигурността – представи му списък с 16 „недосегаеми“ обекта и заплаши Русия с репресии, ако премине тези линии.

След като киберпирати нападнаха основни сектори от американската икономика, включително доставките на бензин, темата за информационната сигурност бе доминираща на първата среща между 46-я президент на САЩ и руския му колега в Женева.

Двамата демонстрираха желание да продължат диалога и след срещата на върха: „Разбрахме се да започнем консултации за кибернетичната сигурност“, обяви Владимир Путин след три и половина часа разисквания.

„Договорихме се, че ще поискаме експерти от двете страни да определят кое е неприемливо за всекиго от нас и да осигурим мониторинг“ на атаките откъм Русия или откъм САЩ, уточни Джо Байдън.

Въпреки проявеното желание за поддържане на контакта обаче срещата беше белязана от силово противопоставяне. Безкомпромисно.

Президентът на САЩ връчи на своя колега списък с 16 „критични инфраструктури“ – според него „недосегаеми“, които „варират от енергийния сектор до нашите водоснабдителни системи“.

„Отбелязах пред него, че разполагаме със значителни кибернетични способности“, обясни той пред медиите. Ако Русия наруши някои „фундаментални правила, ние ще отговорим. Той го знае“, добави заплашително демократът.

„Гротескна идея“

Редица предприятия в САЩ като софтуерната група „СоларУиндс“, петролопроводната мрежа „Колониал Пайплайн“ и световния гигант в месопроизводството Джей Би Ес бяха атакувани неотдавна с „вирус изнудвач“ – програма, която криптира информационните системи и иска откуп, за да ги деблокира.

Американската федерална полиция обвини за тях хакери, действащи от територията на Русия, и Джо Байдън отправи сигнал, че ще се възползва от разговора на четири очи с Владимир Путин, за да го изправи пред неговите отговорности.

В четвъртък той отново го запита какво би усетил, ако киберпирати нападнат руските петролни находища. „Отговорните страни трябва да действат срещу престъпниците, водещи атаки с вирус изнудвач от тяхна територия“, настоя Байдън.

Невъзмутим, господарят на Кремъл, нарекъл в понеделник „гротескна“ идеята, че страната му води информационна война срещу САЩ, за пореден път върна топката в полето на своя обвинител.

„Повечето кибератаки в света идват от американското пространство“, увери той и обвини Вашингтон, че не сътрудничи в борбата с киберпиратите.

„През 2020 г. получихме от САЩ 10 запитвания по повод кибератаки срещу американски инфраструктури, водени според тях от руското киберпространство, и още две тази година; винаги отговаряхме на тях изчерпателно“, заяви Путин.

По думите му през 2020 г. Русия е изпратила 45 подобни запитвания на САЩ, а от януари т. г. нови 35, „без да получи и едничък отговор“.

„Спънки“

Високопоставен служител от Вашингтон призна, че не е изпращал в Русия искане за правна взаимопомощ след атаките срещу „Колониал Пайплайн“ или Джей Би Ес. „Стигнали сме дотам, че това е безполезно“, заяви Джон Димърс, който отговаря за националната сигурност в министерството на правосъдието.

„В миналото отправяхме подобни искания, но руснаците се противопоставяха на усилията ни, по-специално щом станеше дума за екстрадиция“, добави той.

Димърс обвини Москва, че защитава хакерите, действащи на нейна територия, а те в замяна я подпомагат „в сфери от интерес на правителството“.

Според него руското правителство „не само ги толерира, а спъва и усилията на властите в САЩ в борбата с тях“, по-специално като репатрира в Русия хакерите, арестувани от трети страни.

Остава да разберем дали срещата в Женева ще промени нещата. Дали Москва „ще направи нещо? Ще видим“, предпазливо заключи Джо Байдън.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.