Франция: Крайната десница иска да спечели разочарованите избиратели

Ромско семейство от България пред колибата си във Франция. Снимка: Рю89

Абдел Данфер се отказал от традиционните политически формации във Франция и пренасочил подкрепата си към крайнодясната партия на Марин Льо Пен, след като на група роми било позволено да живеят върху земя близо до дома му.

Пенсионерът се оплака, че ромите създавали неприятности, като горели гуми, карали се помежду си и тормозели местните жители.

Той каза, че тяхното присъствие било последната капка, която преляла чашата, след нарушавани години наред обещания от политическия елит, който вече не се вслушвал в хората.

Той живее в региона О дьо Франс и го тревожи престъпността и липсата на възможности за работа за младите. Поради тези две причини деиндустриализираният и селскостопански север е крепост на крайната десница.

„Стига вече сме били регионът с най-висока безработица и гласът ни да не се чува“, каза Данфер, докато шофираше през Рубе – беден град близо до белгийската граница с обрасли с лози червени тухлени къщи със заковани прозорци. Дaнфер, който живее в западнал индустриален регион, години наред гласувал за социалистите, преди да се заиграе с десноцентристите.

На регионалните избори в неделя обаче той ще гласува за партията на Льо Пен „Национален сбор“.

За Льо Пен тези избори са проверка какво е доверието в нея и доколко е успяла да детоксикира имиджа на партията си и да открадне гласове от мейнстрийма на десницата преди президентските избори през 2022 г.

Крайната десница, която управлява десетина градски общини, включително южния град Перпинян, никога не е контролирала цял регион – нещо, което е свързано с бюджети за много милиарди евро и отговорност за икономическото развитие, гимназиите и транспорта.

Социологическите проучвания показват, че „Национален сбор“, основан под името „Национален фронт“ от бащата на Льо Пен, води в шест региона, но вероятно вероятно ще се сблъска със сериозни усилия за изграждане на съюзи и тактическо гласуване на втория тур, за да не бъде допуснат до управлението.

Партията има най-големи шансове в южния регион Прованс Алп Кот д’Азюр, който обхваща бляскавата Ривиера и проблемните предградия на Марсилия, където имиграцията увеличава гласовете за десницата. Но северът дава обобщена представа за недоволството в страната от засилващата се престъпност, несигурността на работните места и дистанцирания елит.

Евентуална победа в регионалната надпревара би засилила позициите на партията, възприемана от все повече хора като по-малко опасна за демокрацията, отколкото преди 10 години, каза анализаторът Брис Тентюрие от социологическата агенция ИПСОС. „Колкото повече французите виждат и познават крайнодесните избиратели, толкова по-малко желание ще имат самите те да бъдат такива“, каза Тентюрие.

„РЕПУБЛИКАНСКИ ФРОНТ“

Льо Пен поддържа твърда позиция по въпросите на сигурността, исляма и имиграцията, но смекчи язвителните си нападки срещу Европа, отказвайки се от призива си за излизане от еврозоната.

Тя води своята кампания за привличане на традиционните избиратели от мейнстрийма във време, когато електоратът става по-десен, но за много французи продължава да е немислимо да гласуват за крайната десница. Данфер каза, че брат му вече не говори с него.

В търговския район на северния град Лил няколко млади избиратели казаха, че техните връстници все повече говорят за Льо Пен като за сериозен и способен кандидат.

„Хората на моята възраст все повече говорят за Льо Пен“, каза 19-годишната студентка Мариек Вандермерш. „Това е обезпокоително. Аз не съм съгласна с възгледите на крайната десница и ме плаши фактът, че техните идеи пускат корени тук, където живея.“ Социологическите проучвания показват, че „Национален сбор“ може да спечели около 26 процента от гласовете на първия тур в неделя, подобно на резултата, който постигна през 2015 г.

В онази година решителният „републикански фронт“ – съюзи от съперничещи си кандидати, сформирани с цел да бъде спряна Льо Пен, и тактическо гласуване – не позволи на крайната десница да спечели нито един регион.

Сега не е толкова ясно колко силен ще бъде този фронт, след като партиите се борят да получат предимство преди 2022 г., а границата между традиционната десница и крайната десница все повече се размива, казват анализатори.

В северния град Ватрело водещият кандидат на крайната десница Себастиан Шеню раздаваше тази седмица листовки, осмиващи политиката на управляващия консерватор по въпроса за защита на заводите и работните места. Той изрази оптимизъм, че крайната десница може за първи път да спечели властта на регионално ниво. „Стъклените тавани съществуват, за да бъдат пробивани“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.