ЦАР: Война за влияние между Париж и Москва

Пригожин сервира на Путин. Снимка: от тв екрана

Централноафриканската република – изключително бедна страна, която е в гражданска война, е в основата на напрежението, възникнало между Русия и Франция. Франция замрази финансовата си помощ и военно сътрудничество с бившата си колония, обвинена, че е „съучастник“ в антифренска кампания, организирана от Москва.

Париж е обезпокоен от твърде голямото влияние на Русия от 2018 г. насам върху режима на президента Фостен-Арканж Туадера, от присъствието на стотици членове на паравоенни формирования, пристигнали от Москва, но и от завземането от руски компании на централноафриканското злато и диаманти.

От януари насам Банги се гордее с отвоюването на голяма част от обширните територии, контролирани от въоръжени групи от началото на гражданската война през 2013 г., благодарение най-вече на руските паравоенни формирования. Някои са там от 2018 г., но Москва ги изпрати масово в края на декември, за да спаси Туадера, заплашен от бунтовническа офанзива.

Как Русия стана всемогъща в Централноафриканската република?

Франция беше основният инициатор в ООН за налагане на строго оръжейно ембарго и продължава да го защитава и днес. От 2019 до 2021 г. обаче, Русия успя да получи от ООН специално разрешение за доставка на леко стрелково оръжие.

Днес Москва признава официално само присъствието на 1135 „невъоръжени инструктори“, надлежно декларирани пред ООН, но отказва да коментира присъствието на руски паравоенни охранителни формирования, които осигуряват по-специално личната охрана на Туадера и на находищата за полезни изкопаеми.

Москва разполага и с четирима генерали в Банги, а руснакът Валерий Захаров е всесилният съветник на Туадера по националната сигурност. Всичко това е съпроводено от медийна кампания с антифренски нюанси и е насочено към „подготвяне на почвата за завръщането на Русия в Африка като надежден и прагматичен партньор, който разчита на логика на нереципрочност, за разлика от Франция, която би наложила политически партньори в замяна за помощта си“, анализира Максим Одине, изследовател от Института за стратегически изследвания към военната академия на Франция.

Що се отнася до „невъоръжените инструктори“, НПО, Франция и ООН по-скоро осъждат присъствието на стотиците въоръжени мъже от частната охранителна група „Вагнер“, ръководена от бизнесмена Евгений Пригожин, близък до Владимир Путин.

Безкористна помощ за борба с бунта?

Не е толкова сигурно: от 2018 г. Банги дава на руски компании разрешителни за разработка на злато и диаманти.

Френско-руска война за влияние чрез посредници?

Според режима Франция защитава така омразното ембарго на ООН и в социалните мрежи и в медиите, близки до властта, гъмжи от твърдения за „неоколониализъм“, дори за подкрепа от Париж на някои бунтовници. От друга страна, Москва достави оръжия и направи възможно надделяването над въоръжените групи, подчертават със задоволство същите източници в унисон с правителството.

В края на март обаче група експерти на ООН изрази загриженост от предполагаеми „сериозни нарушения на човешките права“, „масови екзекуции“ и „изтезания“ – дело на руските паравоенни формирования.

„Това са машини за плячкосване и убиване, които служат на интересите на президента и неговите външни съюзници, особено на групата „Вагнер“, заяви във вторник Джон Прендъргаст, съосновател на американската НПО „Часовой“ (The Sentry), специализирана в проследяването на „мръсни пари“ за финансиране на войни.

„Антифренското говорене позволи да бъде легитимирано присъствието на хищни руски наемници на най-високо ниво в държавата с президент Туадера, който днес е заложник на групата Вагнер“, отсече в края на май френският президент Еманюел Макрон, малко след като Париж замрази помощта си за Банги.

„Трябва да кажем истината на тази страна. Носим отговорност за финансовите си средства. Чрез тяхното спиране бием тревога“, обяснява за АФП френски дипломатически източник.

Върви ли се към успокояване между Банги и Париж?

От месец юни насам ситуацията между Париж и Банги ескалира. Французинът Жуан Реми Киньоло, арестуван месец по-рано за притежание на бойно оръжие в Банги, беше обвинен в „шпионаж“, „заговор“ и „нарушаване на сигурността на държавата“.

„Целта не са антифренските настроения“, коментира за АФП анонимен високопоставен правителствен служител и добави: „Имахме възможността да разполагаме със същото влияние като Русия, но не я използвахме“.

„Не желаем повече въоръжени групи на тази територия. Франция трябва да престане да има патерналистична нагласа към избора, който правят нашите съюзници“, твърди той.

От няколко дни изглежда, че е дошло време за успокояване в Банги. Министър-председателят Фирмен Нгребада подаде оставка на 10 юни и беше заменен с Анри Мари Дондра, смятан за по-добре настроен към Франция.

„Нгребада беше човекът на руснаците, мозъкът на връзката“ с Москва, обяснява за АФП Ролан Маршал от Центъра за международни изследвания в университета за политически науки в Париж, който тълкува неговото отстраняване като „възможна първа крачка за възстановяване на доверието“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.