Амфитеатър „Арена“ в Свети Влас – най-голямата лятна сцена край морето

Амфитеатър арена Св. Влас. Снимка: сайт на курорта

Докато политиците обясняват как България ще прави културно-исторически туризъм, амфитеатър „Арена“ в Свети Влас десета година го прилага на практика.

В последните 30 години почти всяко българско правителство ни уверява как ще създава условия за развитие на културно-исторически туризъм. Защото държавата ни била на трето място по археологически находки в Европа след Италия и Гърция и можела да си докарва много пари от това. Похарчиха се милиони – за разкопки и командировки да се види чуждия опит. Няколко министри на туризма и цели колективи от теоретици ни разясняваха що е то културен туризъм и има ли той почва у нас. Обещанията си останаха в предизборните програми.

През това време частният бизнес си организира сам културно-исторически туризъм. Защото туристите по морето не искат само плаж, море, шопска салата и ракийка, но имат и духовни потребности и са готови да си плащат за тях. Всичко това се доказва от десетгодишното съществуване на една от най-голямите морски сцени край морето – амфитеатър „Арена“ в Свети Влас – 100 процента частна инвестиция.
500-те му седящи места, непосредствената му близост до морето, възможността за разгръщане на различни сценични решения го преврнаха в незаменимо място за концерти, театрални постановки, изложби, детски представления, спортни състезания.

На сцената на амфитеатъра в Св. Влас, освен преставления и концерти, холивудският екшън герой Стивън Сегал 4 дни е тренирал айкидо с деца. Снимка: Амфитеатър арена

Над 100 представления, концерти и събития през летния сезон превръщат амфитетър „Арена“ в място за култура и обществена дейност, в което се пресичат традиционно и модерно изкуство. Това лято на сцената ще се редуват представления и концерти с фолклорни ансамбли, Руслан Мъйнов, Филип Аврамов, „Диана Експрес“, Камен Донев, Калин Вельов, Явор Бахаров, Христо Гърбов и Мария Сапунджиева, Асен Блатечки, Орлин Горанов и др.

Създаден за да развива културно-историческия туризъм, амфитеатър „Арена“ повече от 10 години амфитеатърът дава пространство за творци, генератори на нови идеи и алтернативни проекти. Неговата сцена се наложи като културно средище.

Програмата е наситена с представления, работилници и атрактивни преживявания за цялото семейство. Освен това сцената на амфитеатъра се използва за тренировки на фехтовална академия „Васил Етрополски“, както и за различни спортни състезания.

Акко политиците започнат по-често да се допитват до частния бизнес – в това число и за културно-историческия туризъм – и те, и държавата само ще спечелят.

Предварителната програма на амфитеатър арена за лято 2021 г.
Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.