Франция: Шамар за Макрон и на местните избори

Удрят шамар на Макрон. Снимка: видеокадър

„Шамар в лицето“ за Еманюел Макрон, френските избиратели не отидоха до урните на местните избори, пише британският в. „Гардиън“. Изданието отбелязва, че центристката партия на френския президент „Република, напред!“ е получила демократичен „плесник в лицето“ от избирателите на вчерашните регионални и департаментални избори.

Вестникът публикува и изказване на депутатката от партията на Макрон Орор Берже, която казва: „Няма да омаловажавам случилото се“. Причина за думите ѝ беше това, че 68 на сто от избирателите не отидоха да гласуват вчера, което е безпрецедентно висок процент. „Това означава, че президентът и правителството не са успели да мобилизират привържениците си“, отбелязва „Гардиън“.

Във Франция обаче има всеобщ консенсус, че не е разумно резултатите от регионалните избори автоматично да се пренасят като прогнози върху президентските, отбелязва изданието. Причината е, че на този етап партии като тези от традиционната десница и левица, „Републиканците“ и социалистите, все още нямат надежден кандидат. Според цитирани от вестника анализатори високият процент на въздържалите се от гласуване поставя под съмнение всякакви политически прогнози.

„Избирателите удариха „шамар в лицето“ на Макрон на френските регионални избори, но крайната десница се представи под очакванията“, това гласи заглавието на „Индипендънт“. Изданието също акцентира върху думите на Берже и отбелязва, че неотиването на избирателите до урните е съвпаднало със слънчевата неделя и края на строги противоепидемични ограничения, продължили с месеци.

Вестникът допълва, че партията на президента се е представила очаквано зле, както и че той не е успял да укрепи позициите си на местно равнище, но въпреки това в национален план популярността му остава по-висока от тази на предшествениците му.

Според социологическите прогнози Марин Льо Пен ще спечели първия тур на президентските избори догодина, поради подкрепата от твърдо ядро привърженици, на които им е омръзнало от престъпност и от загуба на работни места заради глобализацията, както и от управляващия елит, за който се смята, че е загубил връзка с обикновените граждани.

Партията на льо Пен „Национален сбор“ никога досега не е установявала контрол над френски регион и ако го направи на втория тур на изборите другата седмица, то това ще е сигнал, че възможността за президент от „Националния сбор“ не бива да бъде изключвана, отбелязва „Индипендънт“.

Френската крайна десница се представи под очакванията, но все още може да спечели ключов регион, пише в заглавие „Вашингтон пост“. Изданието отбелязва, че „Националният сбор“ води в ключов колебаещ се регион според резултатите от екзитполовете (Прованс-Алп-Лазурен бряг, региона около Марсилия, втория по големина френски град), но на други места партията се представя много по-лошо, отколкото са прогнозирали много социологически изследвания.

Вчерашните резултати може да се окажат ранен предупредителен сигнал за Макрон преди президентските избори, отбелязва „Вашингтон пост“. Проучванията сочат силно оспорван балотаж между него и льо Пен. Цитираните обаче и от това издание анализатори предупреждават, че резултатите от вчерашния ден не бива да се интерпретират като точен барометър за това, което ще се случи догодина. Но вчерашните резултати поставят под известно съмнение способността на Макрон да се бори за подкрепа от френската десница, допълва изданието.

Френската крайна десница претърпя неуспех на първия тур от регионалните избори, посочва в заглавие „Ню Йорк таймс“. Изданието отбелязва, че десноцентристката партия „Републиканците“ води на изборите, а „Националният сбор“ на Марин льо Пен, който е имал големи надежди води само в един регион. Вестникът коментира, че „Националният сбор“ е претърпял сериозен неуспех вчера, който е попарил надеждите на льо Пен да използва тези избори като трамплин за президентската надпревара догодина.

Десноцентристката партия „Републиканците“ изглежда бетонира контрола си върху страната, позиционирайки се като сериозен съперник на президента Еманюел Макрон, чиято центристка формация изостава във всички региони, отбелязва „Ню Йорк таймс“. „Файненшъл таймс“ също изтъква силното представяне на десноцентристите, както и колебливия резултат на крайната десница.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.