Никол Пашинян – премиерът, народен герой въпреки изгубената война

Никол Пашинян (вдясно) с американския посланик в Ереван. Снимка: официален сайт

Политзатворник, героичен революционер, военен командир – победен и охулен, а най-накрая победител в избори: политическата съдба на арменския министър-председател Никол Пашинян е меко казано своеобразна.

Четирийсет и шест годишният бивш журналист, управляващ от три години малката кавказка страна, заложи на карта политическото си оцеляване на парламентарния вот в неделя, свикан под натиск от опозицията, настояла да бъде изправен пред съда на избирателите човекът, стоял на командния пулт по време на изгубената война срещу Азербайджан за контрола над Нагорни Карабах от есента на 2020 г.

В крайна сметка той постигна съкрушителна изборна победа, преодолял горчивината, натрупана заради историческото военно поражение на страната му през ноември, когато бе принуден да отстъпи значителни територии на отколешния азербайджански враг.

През февруари срещу Пашинян се обяви голяма част от политическия елит, както и генералният щаб на неговата армия. Верен на имиджа си като народен трибун, той оглави демонстрации, заклеймяващи този „опит за държавен преврат“. Малко по-късно се реши да свика предсрочни избори за парламент.

В очите на този мъж с прошарена брада вотът целеше да спаси мирната му революция от 2018 г. и да възпрепятства завръщането на най-върлите му врагове на държавното кормило – такива са бившият президент Роберт Кочарян и експремиерът (също бивш държавен глава, б. пр.) Серж Саркисян.

Без колебание размахвал чук към своите съперници по време на кампанията, Пашинян не се побоя да поляризира обществото въпреки напреженията, за да убеди своя електорат пак да го подкрепи.

Той неспирно призовава да бъде изкоренен бившият елит и безчестните олигарси, в които „бившите“ според него намират опора.

Кръстоносен поход срещу корупцията

Икономическите му реформи отпреди кризата с КОВИД-19 доведоха дори до спад на бедността и траен растеж. „Те не могат да ни изплашат, ще унищожим на избори тази банда“ – водачите на опозицията, казваше той по време на кампанията.

Защото в очите на мнозина арменци критиците на Никол Пашинян са прогнила, корумпирана класа, забогатявала от десетилетия на гърба на народа.

За да се разграничи от тях, премиерът винаги държи пряко да общува с хората, които управлява – и на улицата, и в социалните мрежи.

През 2018 г. Пашинян успя вече да сплоти своите сънародници с революционни речи, критикувайки корупцията и растящия авторитаризъм на тогавашната власт.

За целта той измина пеш стотици километри из цялата страна, нощуваше под открито небе, катереше се по гаражни покриви и пейки, докато въодушевяваше масите.

Неговата аура блестеше още по-силно, доколкото ролята му в предишните антиправителствени протести, насилствено потушени през 2008 г., бе го отвела зад решетките за близо две години (2009-2011).

На упреците, че е изгубил войната в Нагорни Карабах, той отговаря, че арменската войска е била отслабена от предходните десетилетия, изпълнени с корупция.

При това изтъква, че и съпругата, и синът му са служили на фронта; признава също, че поражението е „неописуема болка за мене лично и за нашия народ“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.