Как се краде джаз фестивал

Общината в Банско си мисли, че това е като да настаниш гости от един хотел в друг

„Мънго Джери блус бенд“ на фестивала в Банско 2011 г. Снимка: от сайта на фестивала

 

Джаз фестивала в Банско, който има 23 издания до 2020 година, е създаден и организиран от лекаря д-р Емил Илиев. Той успя да го утвърди като едно от културните събития на годината в България. Д-р Илиев, който успя да докара в града известни световни музиканти, за нещастие миналата година почина.

Фестивалът като име е създаден от д-р Илиев, направил е сайт, фирмата му организира фестивала сама и в сътрудничество с импресарска агенция с опит. Община Банско досега е била само един от спонсорите. Гости на фестивала са били прочути джаз музиканти като Соломон Бърк, саксофонистката Кенди Дълфър, групи като „Мънго Джери блус бенд“, всички най-известни български джаз изпълнители и много гости от чужбина, познати на ценителите на джаза.

След смъртта на д-р Илиев намерението на съпругата му е фестивалът да продължи както досега. Община Банско обаче си присвоява фестивала и възлага организацията на туристическа фирма, която никога не е организирала музикални събития, а е имала известно време договор да обслужва организацията на фестивала с транспорт и настаняване. Зад фирмата седи жена с още над 10 фирми.

Човекът, който управлява сайта на фестивала, вече изпълнява поръчките на общината, публикува нейните съобщения за организация на фестивала.

Съпругата на покойния д-р Емил Георгиев направи опит да съобщи с отворено писмо до институции и медии какво се случва, но на фона на политическите скандали това не се забелязва много.

 

Следва текста на писмото на Татяна Илиева, със съкращения:


Едно от най-емблематичните и престижни културни събития в България – Международният Джаз Фестивал в Банско, е на път да приключи своето съществуване с последното си 23 издание от 2020 г. В момента се извършва поредната кражба на интелектуален продукт – нещо, което повече не бива да бъде допускано в демократична България. Свидетели сме на грабителските и алчни амбиции на местната изпълнителна власт към създаден с огромен труд престижен културен форум.

Ръководството на Община Банско иска да си присвои фестивала, което неминуемо ще доведе до неговата ликвидация. Защо нещо толкова успешно, донесло слава не само на град Банско, но и на цялата ни страна, трябва да се скандализира, да се правят опити да се изземе и да се унищожи от фрапираща некомпетентност?

В продължение на 23 години моят съпруг -д-р Емил Илиев, организираше този фестивал като негов идеолог, създател и меценат със своята еднолична фирма. …Сблъскахме се с много трудности по организацията и утвърждаването му, търпяхме лишения от лично време, но бяхме водени от мотива той да става все по-престижен и популярен.

За съжаление, след неочакваната кончина на д-р Илиев през ноември м.г., фестивалът стана обект на апетити от различни страни. Главният претендент е община Банско. Кметът на града – Иван Кадев, твърди, че фестивалът не е на никой друг, а на града. С това твърдение се пренебрегва огромния труд на съпруга ми, интелектуалният продукт, който той създаде. Нима всеки в България може да посегне на успешния резултат от чуждия труд и да си го присвои?

Съпругът ми направи този фестивал, защото вярваше, че изкуството е начин за привличане на туристи в този хубав български край. Д-р Илиев никога не е искал да дари фестивала на общината в Банско, тъй като тя няма компетентността да го организира, а да е продуцент или меценат не е сред присъщите ѝ дейности. Една община, чийто местен бизнес печели от дадено събитие, има пълното основание да го подпомага финансово, заедно с останалите спонсори, така както е по цял свят, без да има претенции към него като собственик.

През февруари т.г. Общината в Банско вместо да сключи ежегодния спонсорски договор за фестивала с мен, като наследник на съпруга ми, подава заявление в Патентното ведомство да запази за себе си марката „Международен джаз фестивал Банско”.

В продължение на четири месеца ръководството на община Банско не ни даде възможност да работим по организацията на 24-то издание на фестивала. Предлагаха ни различни варианти, с които да ни вкарат в някаква форма за опериране, в която ние като наследници да загубим фестивала – ту организационен комитет, ту фондация със синекурното място „почетен председател“ за мен. Размяна на писма и разговори без последствия ни попречиха да започнем организаторската работа. На 11-ти май 2021 г. вероятно медийният шум принуди общинското ръководство в лицето на г-н Кадев да ми изпрати писмо, с което потвърждава, че с нас ще бъде подписан договор за спонсорство и се очаква в срок до 21 май да изпратим проекто-бюджет и програма, за да можем след 24 май да започнем организацията на фестивала.

Ние отговорихме в срок. Но на 19 май, отново зад гърба ни, общинското ръководство подписва договор с фирма, която няма опит с организирането и провеждането на международни музикални фестивали. Разбира се, с благословията на общинския съвет, след представяне единствено на избраната печеливша фирма – нещо, на което ние нямахме шанс да бъдем поканени.

Защо Общината предпочете да даде спонсорство на друга фирма? Дали е съвпадение, че управителката на избраната от общината фирма е близка на заместник-кмета по икономическото развитие, образованието и духовната сфера на община Банско?

Ние, наследниците на д-р Илиев, търсим справедливост и се надяваме, че тя ще възтържествува със започналите в страната ни промени. Заявяваме, че фестивалът, който общината ще организира заедно с избраната от него фирма това лято, не е продължение на фестивала на д-р Емил Илиев, т. е. негово 24 издание, а Общински джаз фестивал.

Надяваме се, че няма да бъде използвана предоставената от нас информация – презентация на фестивала, нито предложената от нас програма с български и чуждестранни изпълнители.Това би било злоупотреба, както с нашето доверие, оказано на ръководството на Община Банско, така и с нашия интелектуален труд.

Този август в Банско трябваше да отдадем заслуженото на делото на д-р Емил Илиев и неговата успешна работа по фестивала. Но, във фестивал организиран без нас, неговите наследници, забраняваме на Община Банско да използва името му в жалки спекулации, деклариращи почит и уважение.

В израз на несъгласие с политиката на сегашното общинско ръководство, ще върнем на Банско Почетния знак на града, връчен на д-р Илиев преди 14 години.

Татяна Илиева,
управител на„Международен джаз фестивал Банско – Емил Илиев” ООД

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.