Еврочиновниците минаха на средиземноморска диета

Българските представители в ЕС също се хранят с менюто на италианската фирма "Юниджоли"

От януари служителите в Съвета на Европейския съюз наблягат на пастата и средиземноморската храна. Фирмата-доставчик „Юниджоли“ предлагат нискокалорични и здравословни блюда. Снимка: аел.бе

Италианците нямат много поводи за радост напоследък – останаха без кормчия, джобовете им се поизпразниха, правителството им падна, а икономиката им изостава. Но едно нещо винаги може да върне усмивките по лицата им – храната. Пастата ал денте, прошутото и моцарелата са любима храна в Италия. Сега те вече покоряват сърцата и на европейските бюрократи.

От януари малка фирма за доставка на храна от североизточния край на Италия, „Юниджоли“, замени един френски гигант като основен снабдител за една от главните институции, базирани в Брюксел – Съвета на Европейския съюз. Обикновено „Юниджоли“ доставя дневно около 3000 топли ястия на чиновници от Финландия, Ирландия, Португалия или България. Фирмата храни и премиери и високопоставени чуждестранни гости по време на официалните им визити в Брюксел.

„Юниджоли“ се ръководи от Франческо Мамола, красив 32-годишен римлянин, станал популярен с участието си в италианската версия на телевизионната поредица на Би Би Си „По местата, готови, готви!“ Maмола трупа опит в различни ресторанти още като тийнейджър. След това се заема с преподаване в престижното италианско училище по готварство „Гамберо Росо“ и започва да пренася своето майсторство в Русия и Азия. „Да задоволяваш толкова различни вкусове безспорно е предизвикателство. Но телевизията ме е научила, че ако ястията ти имат ярки цветове, приятен вид и добра консистенция, задачата ти е наполовина изпълнена“, споделя Мамола.

За да храниш европейските чиновници обаче е нужно нещо повече от хубав вид. Както разказва Даниела Пиуси, главен мениджър на „Юниджоли“, когато от Съвета започнали да търсят нов доставчик, те се интересували не просто от добра храна, но искали да предложат на служителите си по-здравословен начин на хранене. „Тъй като ние предлагаме нискокалорична средиземноморска храна, имахме добри шансове за спечелване на конкурса“, казва Пиуси.

Откакто са поели работата, Мамола и международният му екип от 37 готвачи, сред които французи, белгийци, словенци, испанци и германци, са заменили маслото със зехтин

Менюто в столовата на сградата “Юстус Липсиус” е сменено. Храната е разнообразна – има унгарски гулаш и испанска паеля. Снимка: уе.еу.инт

„екстра върджин“, а бульона на кубчета – с истинска супа. Сега зеленчуците на скара се предлагат много по-често от пържените картофи, а пицата е на път да направи своя дебют в столовата в сградата „Юстус Липсиус“.

Антипастите (предястията) са типично италиански, но екипът на Мамола се стреми да предлага и истинско европейско разнообразие от ястия – от унгарски гулаш до испанска паеля. Наденичките им са от Германия, а рибата, плодовете и зеленчуците се внасят от Испания.

Като цяло клиентите възприемат промените положително. Жоал Миранда, португалски служител в Съвета, казва, че супите са станали по-добри. Колежката му Анна Лопес тъгува по скаридите на грил с бял ориз, на които се е наслаждавала преди, но Нора Крамер, преводачка от Австрия, хвали пълнените чушки и печените картофи, приготвени от Мамола.

Пишещият тези редове установи, че пастата строцапрети със сос от тиквички и бекон е идеално приготвена ал денте и съвсем същата като тази, на която се е наслаждавал в Рим. От „Юниджоли“ отбелязват, че следващата стъпка е да приучат клиентите си да оценяват богатството и разнообразието на храните от различните райони на Европа. Това би могло да стане чрез описание на историята на продукта и обяснение защо вкусът му е именно такъв.

„Твърде много служители хващат първото блюдо, което им попадне пред очите и го излапват разсеяно, докато си четат вестника. Ние искаме да променим това“, казва Пиуси.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.