Какво ще направите за българската книга?

Асоциация „Българска книга” изпрати отворено писмо с покана за среща до политическите партии. На срещата ще се обсъждат ключови въпроси за развитието на книжния сектор

В навечерието на предстоящите парламентарни избори, Асоциация „Българска книга”, в качеството си на единствената организация на книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти в България с над 130 членове, които издават и разпространяват над 90% от книгите в страната, изпрати отворено писмо с покана за онлайн среща до представителите на ПП ГЕРБ, БСП, „ВМРО – Българско национално движение”, Коалиция „Изправи се! Мутри Вън”, ДПС, ПП „Има такъв народ” и Коалиция „Демократична България”.

Освен от предстоящите парламентарни избори, срещата е провокирана от важността Асоциация „Българска книга” да се информира за вижданията на политическите партии по ключови въпроси за развитието на книжния сектор като сектор с основополагащо значение за икономическото и общественото развитие в дългосрочен план.

Акцент в предстоящите срещи с политическите партии е обсъждането на възможността за превръщане на намалената ставка на ДДС върху книгите от временна в постоянна мярка. Първата стъпка беше направена и 44-ото Народно събрание през 2020 г. подкрепи намалената ставка на ДДС върху книгите, което е изключително ценна подкрепа в периода на криза, но тази мярка е важна отвъд кризата, защото тя може да разгърне пълния си положителен ефект в дългосрочен план.

През месец май т.г. АБК инициира и петицията „9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация” за превръщането на намалената ставка в постоянна мярка, както е в държавите членки на Европейския съюз. Петицията може да бъде подкрепена тук. Събраните подписи ще бъдат изпратени на институциите, за да служат като допълнителен аргумент при вземането на решение за запазване на намалената ставка на ДДС върху книгите и прилагане на други политики за подкрепа на четенето.

Управителният съвет на АБК ще представи и други ключови законодателни идеи и предложения, целящи по-добра защита на авторските права и изобщо силното развитие на книгата като културен продукт, както и подкрепата за въвеждането на Библиотечния стандарт, който ще осигури достъп до книги и четене на уязвими групи в условията на криза.

Ръководството на Асоциация „Българска книга” предвижда и онлайн дискусия с всички водещи политически партии по належащи законодателни въпроси на книгите и културата на 1 юли 2021 г.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.