С варианта Делта над света тегне заплахата от едно „индийско лято“

Илюстрация: Ди Джи Супра

Вече станал причина за засилване от няколко седмици на епидемията във Великобритания, вариантът Делта, който е по-заразен, може да предизвика мащабно завръщане на пандемията още това лято, ако навреме не се вземат мерки, предупреждават специалисти и здравните власти. В момента епидемията на COVID-19 е в относително затишие, като броят на новите случаи, регистрирани в световен мащаб, е на най-ниското си ниво от февруари, а броят на смъртните случаи бележи спад, според Световната здравна организация (СЗО).

При това вече няколко държави като Индонезия, Португалия, Русия и Израел отчитат ръст на новите случаи, поне отчасти свързан с разпространението на варианта Делта, а много други страни се страхуват, че и те ще последват примера им. Установена за първи път в Индия, където се разпространява от април, тази мутация на Sars-CoV-2 вече е регистрирана в най-малко 85 държави, казва СЗО, но делът ѝ в различните страни варира. В Европа тя се разпространи първоначално много бързо във Великобритания, измествайки за няколко седмици варианта Алфа, появил се в края на 2020 г. в Югоизточна Англия.

Същият сценарий се очаква да се повтори през лятото в останалата част на континента: Европейският център за контрол и превенция на заболяванията (ЕЦКПЗ) изчислява, че на този вариант ще се падат 70 процента от новите случаи в Европейския съюз в началото на август и 90 процента в края на август. В САЩ случаите на варианта Делта нараснаха от 10 процента на 5 юни до 35 процента от положителните проби, дадени миналата седмица. Аналогични стойности се наблюдават в Израел. Това бързо разпространение се обяснява с „конкурентното предимство“ на варианта Делта пред други щамове: той се смята за 40 до 60 процента по-заразен от варианта Алфа, който на свой ред е по-заразен от предишния доминиращ щам, станал причина за първата вълна на пандемията в Европа.

Екип от френски изследователи в непубликувано проучване, използвало данни от региона на Париж, дори смята, че Делта се предава 50-80 процента по-бързо. Освен това „всяко разхлабване през лятото на антиковидните мерки, които бяха в сила в началото на юни, може да доведе до бързо и значително увеличаване на броя на ежедневните случаи във всички възрастови групи“, предупреди ЕЦКПЗ. Този ръст доведе до увеличаване на хоспитализациите и починалите, „които могат да достигнат същите нива като през есента на 2020 г., ако не бъдат взети допълнителни мерки“. В САЩ здравният съветник на Белия дом Антъни Фаучи предупреди във вторник за „нови огнища на епидемията“, като същевременно изрази мнение, че те ще останат „локализирани“ и с по-малка амплитуда от трите предходни вълни.

„Кофа вода в огъня“

Изправени пред тази заплаха здравните власти призовават населението да „направи много повече“ по отношение на ваксинацията, както в четвъртък апелира и френският премиер Жан Кастекс. Макар че според няколко проучвания ваксините са малко по-малко ефективни срещу варианта Делта, отколкото срещу варианта Алфа и първоначалния щам, те запазват високо ниво на ефективност, при условие, че са получени и двете дози. В зависимост от ваксината, защитата е от 92 до 96 процента срещу риска от хоспитализация и от 60 до 88 процента срещу симптоматичната форма на COVID-19, причинена от варианта Делта, показват данни на британските власти. За сравнение само с една доза защитата срещу заболяването е доста по-малка (33 процента според британското изследване).

„Една доза не е достатъчна“: срещу варианта Делта „е необходима пълна ваксинация за защита на най-уязвимите“, се изтъква в документ, разпространен от ЕЦКПЗ сред широката общественост. Увеличаването на обхванатите от ваксинацията следователно е необходимо, но без съмнение недостатъчно, предупреди епидемиолога Антоан Флао. Във Великобритания „възобновяването на пандемията по същество е в ущърб на тези, които още не са ваксинирани“. „Изискваното минимално имунизационно покритие обаче е по-високо от това, което първоначално се смяташе“.

Предвид големия брой неваксинирани, особено сред младите, „само ваксинационна стратегия не е достатъчна“, каза експертът пред АФП. Всъщност колкото по-заразен е вирусът, толкова по-високо е нивото на ваксинация, необходимо за постигане на групов имунитет (прагът, над който той вече не може да циркулира), обяснява пред АФП Самюел Ализон, биолог, специализирал се в моделиране на инфекциозни заболявания. За варианта Делта, учените споделят становището, че ще е необходимо да бъдат ваксинирани повече от 80 процента от населението, тъй като „вече не можем да разчитаме прекалено много на естествения имунитет“ на прекаралите COVID-19, защото вариантът Делта поне отчасти преодолява този имунитет. При тези условия, „докато най-уязвимите хора не бъдат защитени, трябва да поддържаме ниска циркулацията на варианта Делта, като стриктно се придържаме към антиковидните мерки, които са показали ефективност за контрол на въздействието на други варианти“, препоръчва Андреа Амон, директорка на ЕЦКПЗ. Някои държави като Израел вече обявиха връщането на определени ограничения, за да „вземат кофа с вода и да я излеят в огъня, докато той все още тлее“, каза израелският премиер Нафтали Бенет.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.