Плановете на партията – планове на Китай

Владимир Путин и Си Цзинпин. Снимка: официален сайт

Китайската комунистическа партия отбелязва на 1 юли стогодишен юбилей, който ще стане символичен жалон за втората световна икономика, бореща се за глобално лидерство.

Декларирайки, че е вярна на комунистическата идеология, най-мащабната политическа сила в света превръща в живо дело концепцията за „човечеството с единна съдба“, алтернативна на западния либерален световен ред. А тържествата по случай стогодишнината на компартията, съвпаднали с 20-ата годишнина от сключването на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между КНР и Руската федерация, станаха нов стимул за сближаване между Москва и Пекин.

* * *

Отбелязваното в четвъртък столетие на китайската компартия, основана в Шанхай през 1921 г. – четири години след Октомврийската революция в Русия и три десетилетия, преди да бъде провъзгласена Китайската Народна Република през 1949 г., – за днешната китайска държава е гранична дата, която й дава възможност да демонстрира пред света глобалната история на успеха, постигнат от „социализма с китайска специфика“.

Сто години след като действала нелегално малобройна група китайски интелигенти левичари, повлияна от Страната на Съветите, провъзгласила за своя цел изграждане на социализъм в Китай, Пекин придава особен смисъл на юбилея на многомилионния отряд китайски комунисти.

В навечерието на знаменателната дата организационният отдел на ЦК на ККП огласи последните данни за състава й, които се очаква да станат за партийните идеолози нов аргумент, доказващ, че китайската партия на властта може и занапред ефективно да управлява страната самостоятелно и в Китай не може да има никаква политическа конкуренция. Армията от китайски комунисти наброява днес в редиците си 95 148 000 членове, което я прави най-многолюдната политическа сила в света. И Пекин отправя послание, че силата на ККП не е само в броя на членовете й, а и в нейната готовност да остане на предния фронт в борбата за идеалите на китайския социализъм.

В навечерието на юбилея в Дома за народни събрания в Пекин се състоя първата в историята тържествена церемония по връчване на ордени „Първи юли“ – висшето партийно отличие, с което бяха удостоени 29 специално проявили се членове на ККП. „С постъпките си наградените доказаха: докато има твърди идеали и убеждения, непоклатима воля за борба, непреклонност, настойчивост и смелост, всеки партиен член може да върши велики дела в името на партията и народа за великото дело на националното възраждане“, провъзгласи председателят на КНР Си Цзинпин.

Заемащ също така постовете генерален секретар на ЦК на ККП и председател на Централния военен съвет, китайският лидер бе основният инициатор, предложил стогодишнината на компартията да се чества с максимален размах. Миналата седмица, например, придружен от висши партийни ръководители, Си Цзинпин посети изложба, посветена на историята на ККП, под мотото „Не забравяй с какво си започнал и твърдо помни първоначалната си цел“. В обръщение към партийните си съратници Си ги призова „да подобрят дейността с цел реформи, развитие и поддържане на стабилността“, а също и „да насочат мощна сила за всестранно изграждане на модерна социалистическа държава и осъществяване на китайската мечта за велико възраждане на китайската нация“.

Изложбата, представяща над 6000 снимки и експонати, включва четири раздела с претенциозни названия, издържани според каноните на партийната пропаганда: „Създаването на ККП и великата победа в новата демократична революция“, „Образуването на КНР, социалистическата революция и строителството“, „Реформа и отвореност; отваряне и развитие на социализма с китайска специфика“, „Социализмът с китайска специфика през новата епоха, всестранното изграждане на средно заможно общество и началото на новия поход към модерна социалистическа държава“.

В тържествата, провеждани в Пекин и други градове от континентален Китай, може впрочем да бъде добавена и лъжица катран – събитията в Хонконг, където на 1 юли се отбелязва друга дата: 24-ата годишнина от преминаването на бившата британска колония под юрисдикцията на КНР. Главата на хонконгската администрация Кари Лам за пръв път ще прекара 1 юли в Пекин, почитайки с приоритет главния празник на КНР; междувременно местните власти мобилизираха над 10 000 полицаи и агенти от силите за сигурност, за да поддържат обществения ред. Те имат за задача да прекратяват всички опити за антиправителствени протести, нарушаващи закона за националната сигурност. Основните полицейски сили се стичат към хонконгския парк „Виктория“, избиран вече неведнъж от опозицията за отправен пункт.

Заслужава внимание, че тържествата по повод стогодишнината на компартията, съвпаднали с 20-ата годишнина от сключването на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между КНР и Руската федерация, станаха нов стимул за по-нататъшно сближаване между Москва и Пекин.

Първо потвърждение за това бе неотдавнашният телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и Си Цзинпин. А в понеделник по темата говори подробно Го Ечжоу, заместник-председател на международния отдел на ЦК на ККП.

„Китай няма да забрави топовния изстрел (на крайцера „Аврора“, бел. на „Комерсант“), ознаменувал началото на Октомврийската революция, който пряко е свързан с пътя на държавното развитие на КНР“, заяви той. Сътрудничеството на ККП с руски политически партии бе наречено от китайския висш служител „модел за подражание“.

„Контактите между политически партии са важен компонент от двустранните отношения между Китай и Русия. ККП има установени официални отношения с „Единна Русия“, Комунистическата партия на Руската федерация и „Справедлива Русия“, заседаващи в Държавната дума, и развива с тях сътрудничество в различни формати“, заяви Го Ечжоу на пресконференция във връзка със стогодишнината на китайската компартия. Той специално изтъкна, че управляващите партии в двете страни „продължават да дават ценен принос за развитието на китайско-руските отношения“.

„Убедени сме, че под ръководството на президента Путин руският народ ще може да постигне реализирането на всички поставени задачи с цел развитие на държавата – каза Го Ечжоу в отговор на въпрос на ТАСС. И добави: – С радост виждаме как Русия успешно поддържа вътрешнополитическата си стабилност, как животът на хората в страната постоянно се подобрява. Желаем на Русия още по-големи успехи по пътя на развитието й.“

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.