Да изпревари Том Круз! Новата космическа амбиция на Русия

Том Круз планира да снима филм в Космоса

„Достатъчно спахме!“ Шейсет години след Юрий Гагарин руснаците искат отново да победят американците в космическата надпревара. Този път става дума за първото заснемане на игрален филм в орбита и в безтегловност. Мисията е поверена на 36-годишната актриса Юлия Пересилд и на 38-годишния режисьор Клим Шипенко, които ще излетят от космодрума Байконур с космонавта Антон Шкарлеров на борда на ракета „Союз“, за да пребивават от 5 до 17 октомври 2021 г. на Международната космическа станция (МКС).

Така те биха изпреварили рязко 58-годишната звезда от „Мисия невъзможна“ Том Круз и 55-годишния режисьор на „Мистър и мисис Смит“ Дъг Лайман. Американските главни действащи лица, с които АФП се свърза, не разкриха нищо от графика на своя проект, който би трябвало да се реализира съвместно с НАСА и Спейс Екс (SpaceX) – компанията на милиардера Илон Мъск. Ето защо, обявен през септември 2020 г. – четири месеца след холивудския проект, – руският филм „Предизвикателството“ („Вызов“) има за цел да изпревари САЩ в една от любимите им области.

„Стига сме спали! Да станем героите на страната!“, заяви в социалните мрежи актрисата Юлия Пересилд, която описва себе си като „патриотка, но без да е високопарна“. „Ще спечелим тази нова космическа надпревара! Да станем първи е важно, но да сме най-добрите е нещо повече“, казва още за АФП младата жена, която иска проектът да възвърне на руснаците техния статут на покорители на космоса.

„Пропагандно оръжие“

„Красиви, атлетични, интелектуални, нашите космонавти трябва да се върнат на кориците на списанията“, възкликва тя. Сред продуцентите е и Дмитрий Рогозин, ръководителят на космическата агенция Роскосмос и бивш вицепремиер, известен със заядливите си антизападните си изказвания. Друго голямо име е Константин Ернст, ръководител на телевизионния „Първи канал“, който от повече от 20 години подготвя някои от най-големите изяви на президента Владимир Путин: военни паради, церемонии при встъпването в длъжност на президента, церемонии на олимпийските игри в Сочи.

Рогозин заяви амбициите си в руските медии. „Киното винаги е било пропагандно оръжие“, каза той в средата на юни в популярния всекидневник „Комсомолская правда“, в момент, когато двата съперника от времето на Студената война виждат как отношенията им се влошават от година на година.

За Москва залогът е най-после да спечели точки, тъй като в областта на изстрелването на спътници, на пилотираните полети или на научните мисии Русия отстъпва, не успявайки да прави иновации на фона и на корупция. Според Дмитрий Рогозин в началото на 2020 г. Круз и Лайман са се обърнали към Роскосмос, за да заснемат филма си, но „политически сили“, които той не назова, оказали натиск върху тях, за да се откажат да работят с руската космическа агенция. „След тази история разбрах, че космосът, това е политика“, каза той за „Комсомолская правда“, „така се роди идеята да бъде заснет руски филм“.

Сюжетът на руския филм още не е разкрит, но в печата се споменава за мисията на лекарка, изпратена по спешност на МКС, за да спаси космонавт. Бюджетът също е добре пазена тайна. Единствената отправна точка: НАСА плащаше няколко десетки милиони долара за едно място на борда на „Союз“. Юлия Пересилд не каза нищо повече в интервю за АФП в Музея на космонавтиката в Москва, след тренировка в известния Научноизследователски изпитателен център за подготовка на космонавти, където тя влиза във форма от края на май.

„Не съм супергероиня“

Горда, че се е справила в центрофугата, Юлия се готви и за оцеляване и при враждебната среда на кацането. Малките размери на снимачната площадка, приблизително 230 кубични метра, в руската секция на МКС, са допълнително предизвикателство за режисьора, който също ще работи с камерата и ще отговаря за осветлението, звукозаписа и грима. Освен това, „ще трябва да заснемем в космоса неща, невъзможни за заснемане на Земята“, доверява актрисата.

Родена в семейството на художник иконописец, Юлия никога не е мечтала да стане космонавт, за разлика от много млади хора по съветско време. И макар да е била избрана сред 3000 кандидатки, тя признава, че „се е страхувала“. „Не съм супергероиня“, казва младата жена и твърди, че черпи мотивация от деца с тежки увреждания, които подкрепя с благотворителната си фондация „Галчонок“ („Гардже“). Тези деца трябва да вярват в невъзможното. За човек с увреждания да държи лъжица е предизвикателство, точно както е за мен да отида в космоса“, обобщава актрисата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.