Първа частна пожарна „гаси“ холивудски екшъни

Снимка: Стоп файър

Частна пожарна в България!? Звучи малко странно като за родната действителност, но е факт вече около година и се нарича „СТОП ФАЙЪР“. В действителност, обаче, частната пожарна в България си има история. Първите команди за борба с огнената стихия са създадени далеч преди Освобождението. В Пловдив още в начaлото на 19 век се основава официален противопожарен отряд, чийто членове са наричани толумбаджии. Той е бил частен и се е състоял от няколко души, снабдени с мехова водна помпа, наричана толумба. След пристигане на мястото на бедствието, преди да започне гасенето, командирът е започвал пазарлък със стопанина за цената. В София толумбаджии започват да се подвизават през 1831 г., след едно от най-големите огнени бедствия в историята на столицата.
Идеята за създаването на „СТОП ФАЙЪР“ възниква отдавна, но се реализира едва след като на пазара се появяват частни болници, фирми за охранителна дейност и пр. А сега вече и пожарна.

За сега „СТОП ФАЙЪР“ действа единствено по предварително сключени договори. Това означава, че не може да поискате усулугите й на специалния телефон 112. Огнеборците не действат при форсмажорни операции, а охраняват единствено обекти по предварителен план-график. За това и до този момент не са се сблъсквали с истински напрегнати ситуации, а са гасили планирани пожари при различни филмови продукции. „Като субект сме регистрирани по търговския закон. Уникалното е, че в това отношение сме първата структура, имаща автомобил със специален режим на придвижване“, казва маркетинговият директор Димитър Тенев.

Снимка: Стоп файър

На този етап за конкуренция с държавната пожарна и дума не може да става. „Дори ги облекчаваме в някаква степен, тъй като охраната на концерти и филмови продукции не влиза в преките им ангажименти“, заявява Димитър Тенев и добавя: „Може да се каже, че сме в симбиоза с тях.“ Въпреки, че се занимават само с охрана на обекти по договор, частните пожарникари имат и готовност да помогнат на колегите си, в случай, че им бъде поискана помощ при по-сериозно бедствие. Всички служители на „СТОП ФАЙЪР“ имат дългогодишен опит, а и периодично някои от тях се изпращат на състезания, за да не губят форма, пояснява командирът им о. р. полковник Марин Алексиев. Опитните професионалисти се привличат с добра техника и лична екипировка. Работното време е предварително известно и това им дава възможност да се занимават и с друго, когато не охраняват някакво събитие.
За „СТОП ФАЙЪР“ собствениците на компанията казват, че тръгва по-скоро като проект с европейска насоченост, а не толкова като бизнес-инициатива. За това част от нещата, с които се занимава са разработване, консултиране и участие в текущи програми на Европейския съюз.

Началото не е лесно. Покриването на лицензионните изисквания на МВР отнема 4 месеца. Нужни са и сериозни инвестиции. Най-големите суми отиват за закупуване на специална техника и оборудване за пожарникарите, които обаче покриват всички европейски стандарти. База за сравнение няма, тъй като все още няма и конкуренция. Гордостта на командата е противопожарният автомобил „Магирус Дойтц“, оборудван с последен модел немска техника. Крайният резултат, обаче, е успешен и „СТОП ФАЙЪР“ набира все повече популярност.

По време на концерта на Риана на площада пред Националната художествена галерия. Снимка: Стоп файър

За сега сред клиентите на частната пожарна са известни компании от шоубизнеса като „Пайнер“, „Ню Имидж“, „София Мюзик Ентърпрайсис“, „СИА Адвъртайзинг“, „Софилм“. Освен стандартните охранителни мерки, фирмата предлага и проучване на потенциалните рискове в административни и индустриални сгради, услуги при изграждане и поддържане на противопожарни системи от най-модерен тип. Стойността на услугата не е фиксирана, тъй като се изчисляват по специална система, в зависимост от това колко време и колко пожарникари ще са заети, дали ще трябва да се гаси нещо, каква техника ще се използва и т.н.

Друг повод да се реализира идеята е липсата на елементарна противопожарна култура във все по-разширяващите се бизнес среди, казва Димитър Тенев, отговорник за маркетинга.

Снимка: Стоп файър

Според него мерките, които се взимат, са колкото да се отбие номерът. Най-пресен пример е скорошната трагедия в Бургас, при която две лекарки загубиха живота си. Много често човек действа първосигнално в такива ситуации и не взима адекватни решения, а това понякога води до много сериозни последствия, добавя той. Именно за това част от целите на новата компания са в областта на образованието и превенцията. Миналото лято огнеборците правят демонстрации пред деца, а в близките месеци замислят и голяма, добре планирана демонстрация в новоизградения бизнес парк в ж.к. „Младост“ 4.
Макар, че засега пазарът е доста свит и опашка от потенциални клиенти не се очаква, собствениците са мотивирани да разширят бизнеса си. Според Димитър Тенев в курортите ни държавата е постигнала противопожарна сигурност на много високо равнище, така че там няма място за частната пожарна. Затова в момента тя действа само в границите на София.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.