Интервю с нацист. По Нова…

Кандидатът на партия Български национален съюз обяснява на репортерката на Нова тв, че Хитлер е прекрасен човек. Снимка: от екрана

Обществената БНТ изпусна в едно забавно шоу-викторина антисемитска реплика цитат и последваха наказания, уволнения, извинения.

Вчера Нова тв беше поканила на разговор някакъв чистокръвен нацист, български националист (виж тук). Написал книга „Моята мечта“ и сам обявява, че нарочно наподобява в заглавието „Моята борба“ на Хитлер.

Книгата на Хитлер била като Библията и Корана, казва той (показват ѝ кориците на немски и на български издания. Под кадрите върви надпис: „Пропагандира ли нацистката идеология кандидат-депутат?). Няма нужда от въпросителна накрая, очевидно пропагандира, с всяко изречение, което му излъчват.

 

Фюрерът имал големи постижения, премахнал безработицата, повтаря поклонникът му известни опорки. Холокост не е имало, хората по лагерите само са се трудили, имало жертви от бомбардировки, газовите камери били за дезинфекция от паразити, в тях хора не са умирали (показват кадри от концлагеристи, ковчези, газови камери, трупове). И т. н. Върви озвучаване с някакви пиеса на пиано.

 

Репортерката го пита няколко пъти: – Значи не са били репресирани? Значи не е имало жертви? И т. н. Изкопаемото усмихнат и благ казва – не, не… Какъв е Хитлер? – пита репортерката. „Прекрасна личност“, отговаря…

След изказването му следват интервюта с хора, които обясняват, че този е фашист, че отричането на холокоста е престъпление. Че като кандидат в изборите пропагандира нацистка идеология и трябва да се намеси прокуратурата. И т.н.

Както и да ги пускаш такива изказвания, с каквито и въпроси да ги пресичаш, звучат безобразно. Затова започнаха остри реакции из Фейса. Телевизията е трудна работа и може да се възприема двузначно. Добре е да се изгледа цялото (тук), въпреки че е мъчително, в сайта на Нова вървят през 5 минути по три реклами.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.