Атомните електроцентрали – отново на първа линия заради промените в климата

Плаж край АЕЦ в Сан Клементе, Калифорния. Снимка: олвойсис

Засушаване, горещини, приливни вълни…: атомните електроцентрали са на първа линия на климатичните промени и трябва да се адаптират, за да продължат да функционират напълно безопасно и при екстремни условия.

„Климатичните промени ще засегнат атомните електроцентрали по-скоро и по-силно, отколкото индустриалците, правителствата или регулационните органи могат да предвидят“, предупреждава пред агенцията Пол Дорфман, специалист от Лондонския университетски колеж.

Изследователят току-що е публикувал критичен доклад за рисковете, свързани с климатичните промени, засягащи атомните електроцентрали във Великобритания – страна, която обаче разчита на атомната енергия за постигане на целите си за въглеродна неутралност. „Атомната енергетика е буквално на първа линия на климатичните промени“, посочва докладът.

Междуправителственият панел за климатични промени (МПКП) наскоро в свой проектодоклад предупреди, че се увеличават случаите на горещи вълни, опасността от вълни, които може да залеят бреговете, предизвикани от повишаването на морското равнище.

Тези въпроси се отнасят пряко до ядрената енергетика, защото реакторите, които се нуждаят от постоянно охлаждане, трябва да приемат вода от „студен източник“: течаща вода или море.

При горещи вълни те понякога вече се принуждават да се адаптират: в някои летни месеци френската електрическа компания EDF е намалявала производството или е спирала определени реактори.

Първото ограничение идва от температурните граници на водата, изпускана по веригата от електроцентралите, за да се съхранят водната флора и фауна. Миналото лято това принуди EDF да спре реактор в град Голфеш (Югозападна Франция).

Другият въпрос се отнася до безопасността в случай на продължителна топлинна вълна, свързана със засушаване, която може да доведе до намаляване на потока течаща вода.

Засега обаче тези проблеми имат ограничено отражение. Във Франция производствените загуби поради високите температури на реките представляват 0,3 на сто от годишното ядрено производство от 2000 г. насам, по данни на EDF.

Превантивни действия

Дали зачестяването на екстремните събития може да постави под въпрос използването на ядрена енергия? „Не се готвим да преразгледаме напълно дизайна на съоръженията или да поставим под въпрос изграждането на нови реактори“, уверява Карин Ервиу, заместник-генерална директорка на френския Институт за радиационна защита и ядрена безопасност (IRSN).

Това се отнася и за реакторите, разположени до море, като реактора, използващ вода под налягане, който се строи в град Фламанвил в Западна Франция, изложен например на риск от приливна вълна.

„Това са неща, които бяха отчетени при проектирането на реактора с вода под налягане, при който се опитахме да отчетем развитието в бъдещето“, подчертава тя. Във Фламанвил реакторът е поставен „много високо, за да отговори на евентуална промяна в морското равнище през идните 60 години“, подчерта тя.

В по-общ план рисковете се оценяват и във фазата на проектиране се оставят големи резерви. Френската електрическа компания смята, че вероятността от случайно събитие към края на века е 1 на 10 000, като взема предвид климатичните промени и оставя големи допълнителни резерви при проектирането на обекта.

Промени се правят и в течение на експлоатационния срок на централите, като на всеки 10 години се прави пълен преглед на сигурността.

„С първоначалния проект, последван от периодичните проверки на безопасността, които извършваме, можем да сме поне една крачка пред развитието на опасностите, включително в контекста на промените на климата. И индустриалните решения са известни“, смята експерт от EDF.

Във Франция през последните години някои електроцентрали например се оборудват с индустриални климатични системи, за да се справят с топлината, или дори с устойчиви на торнадо резервни дизелови генератори.

„Почти навсякъде по света са внедрени индустриални решения“, подчертава още експертът от EDF. „Има примери, които показват, че можем да се справим и без вода“, посочва той в момент, когато този ресурс може да стане оскъден.

В САЩ централата в Пало Верде, разположена в пустинята в Аризона без близък водоизточник, вече използва за работа отпадни води от град Финикс.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.