Ливан: Премиерът моли света за помощ, страната върви към „социален взрив“ –

Взривът в Бейрут. Снимка: от тв екрана

Служебният премиер на Ливан предупреди, че страната върви към „социален взрив“, и призова международната общност за помощ за предотвратяване на гибелта на държавата, която се сблъсква с множество кризи.

Хасан Диаб отправи апела си в изказване пред дипломати в Ливан, където политиците не могат да постигнат съгласие за съставянето на ново правителство, близо година след като кабинетът на Диаб подаде оставка. Правителството му управлява като служебно от август миналата година, когато той подаде оставка след голяма експлозия на пристанището в Бейрут, която само изостри още повече съществуващите кризи в страната.

Диаб прикани приятелските страни да предоставят помощ въпреки липсата на нов кабинет, заявявайки, че обвързването на помощта с реформирането на дълбоко корумпирана система се е превърнало в „заплаха за живота на ливанците“ и за стабилността на страната.

От края на 2019 г. Ливан се намира във финансово-икономическа криза, която излезе извън контрол. Страната е с население от над 6 милиона души, но в нея има и над милион сирийски бежанци. Недостигът на чуждестранна валута парализира зависимата от вноса страна, поради което хората срещнаха трудности да си набавят гориво, лекарства и стоки от първа необходимост. Ежедневните прекъсвания на тока продължават с часове, създавайки опасност за работата на болниците и хранителните магазини и оставяйки цели квартали на тъмно.

Световната банка нарече това една от най-тежките кризи от 50-те години на 19 век и определи свиването на икономиката в Ливан като брутално. Националната валута поевтиня с близо 95 процента, тласкайки към бедност страната, която преди беше със среден стандарт на живот. Инфлацията и безработицата се повишиха рязко, а специалисти масово заминават за чужбина в търсене на по-добър живот.

Политическата криза се корени в десетилетия на корупция и лошо управление от страна на политическата класа след Гражданската война, която натрупа дълг и не направи почти нищо, за да подпомогне местното производство. Банките, някога най-процъфтяващият сектор в страната, въведоха неофициален капиталов контрол и вложителите нямат свободен достъп до сметките си.

На Ливан беше обещана международна помощ за милиарди при условие, че предложи план за реформи за справяне с корупцията. Но борейки си за власт и разменяйки си обвинения, политическият елит така и не постигна съгласие.

„Какъв грях са извършили ливанците, за да плащат такава тежка цена? Трябва ли по пътя към търсенето на отговорност от корумпираните ливанският народ да умира пред вратите на болниците?“, попита Диаб.

„Обръщам се чрез вас към кралете, принцовете, президентите и лидерите на братските и приятелските страни, обръщам се и към ООН и всички международни организации, международната общност и международното обществено мнение да помогнат да спасим ливанците от смърт и Ливан от гибел“, каза той пред дипломатите.

„Ливан е на няколко дни от социален взрив“, добави Диаб. „Ливанците са сами срещу тази зла участ.“

Вчера вицепремиерът и външен министър на Катар шейх Мохамед бин Абдурахаман Ал Тани посети Ливан и се срещна с представители на властите, включително с президента, кандидата за нов премиер и Диаб.

Като част от усилията си за овладяване на политическата криза в Ливан Доха обяви, че в продължение на година ще дарява по 70 тона храна на месец за ливанската армия, съобщи катарската осведомителна агенция.

Катарският външен министър призова политическите съперници да работят за общото благо и бързо да съставят правителство в името на стабилността в Ливан.

Икономическият срив поставя под безпрецедентно напрежение подкрепяната от САЩ ливанска армия. Той засегна оперативните ѝ способности, спря изплащането на заплатите на войниците и имаше деморализиращо въздействие. Франция и САЩ обещаха още помощ за армията, една от малкото обединяващи институции в дълбоко разделената страна.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.