Израел: Скромният политик Ицхак Херцог става президент по стъпките на баща си

Ицхак Херцог. Снимка: от тв екрана

Новият президент на Държавата Израел Ицхак Херцог, бивш лидер на Партията на труда, е наследник на една от най-прочутите израелски фамилии, сравнявана понякога със семейство Кенеди.

Встъпил в длъжност в сряда, след като бе избран от депутатите на 2 юни, той тръгна по стъпките на баща си Хаим Херцог, държавен глава от 1983 до 1993 г.

„Цял живот съм служил на държавата, ще е чест за мен да ви служа като президент на нашата държава, обичана от всички ни“, заяви Херцог младши в предизборен клип, разпространен в социалните мрежи.

През идните седем години той ще заема една до голяма степен почетна длъжност, след като през 2015 г. бе повел борба за премиерския пост, даващ много повече власт.

Адвокат по образование, роден през 1960 г., той се изправи тогава срещу един опасен противник на име Бенямин Нетаняху. Подиграван заради тънкия си глас, светлоокият мъж избра за кампанията си лозунга: „Значение има вашият глас, а не моят“.
В крайна сметка обаче този скромен и дипломатичен човек не успя да стане премиер – победи го Бенямин Нетаняху, кандидат с напълно противоположен имидж.

По случайност той бе избран за президент на 2 юни, в деня, когато противниците на задържалия се най-дълго премиер в историята на страната успяха да го прогонят от власт, сключвайки коалиционно споразумение.

Приемственост

Ицхак Херцог, наричан още Бужи, замества начело на държавата Реувен Ривлин. Избран за пръв път в парламента през 2003 г., той прекарва следващото десетилетие в различни министерства, а през ноември 2013 г. поема ръководството на Партията на труда, изпаднала в криза.

Баща му, ирландец по произход, оглавява военното разузнаване, после става посланик в ООН, след това – президент. Херцог е племенник на Аба Ебан – дипломат с авторитет в Израел, който работи във Вашингтон и ООН, после става шеф на израелската дипломация и я ръководи по-специално по време на Шестдневната война през 1967 г. А дядо му Ицхак Халеви Херцог е първият главен равин на Държавата Израел от ашкеназки произход.

„Херцог носи на раменете си тежкото бреме на фамилното си наследство“, пише през 2015 г. всекидневникът „Аарец“, споменавайки за едно семейство Кенеди в израелски вариант.

Ицхак Херцог прекарва години в САЩ заради постовете, заемани от баща му, после служи като офицер във военното разузнаване, преди да следва право в Телавивския университет.

След това е секретар на правителството на Ехуд Барак, тогавашния лидер на Партията на труда, а между 2005 и 2011 г. заема редица министерски постове.

Навремето Херцог полага усилия решаването на конфликта с палестинците отново да се нареди сред основните цели на Партията на труда, отдалечила се от тази тема. Само десет дни след като оглави Партията на труда през 2013 г., той провежда среща с палестинския президент Махмуд Абас в Рамала, на окупирания Западен бряг.

По време на кампанията си през 2015 г. той обещава да рестартира мирния процес, прекъснал през април 2014 г., дори изразява готовност „да евакуира“ при нужда някои израелски колонии.

Последната му до момента длъжност беше шеф на Еврейската агенция – близка до правителството организация, която се занимава по-специално с еврейската имиграция и отношенията с еврейската диаспора. Той напусна този пост, който заемаше от 2018 г., за да се включи в президентската надпревара. Баща на три деца, женен за адвокатка, Ицхак Херцог живее в родния си град Тел Авив.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.