Има ли за кого да гласувам и какво ще стане после?

През юли 2021 изборите са изцяло машинно, с предвидени изключения по невъзможност. Това е прието, заради високия процент недействителни бюлетини и манипулации при гласуването, които се свързват с ГЕРБ. Снимка: от видео

На всички избори има хора, които казват – „Няма за кого да гласувам.” Някои не одобряват кандидатите на нито една партия, други – лидерите им, трети се отказват, защото партията, за която искат да гласуват, няма шанс.

Как е сега? Кого да изберем? Кои са партиите, които ще влязат в парламента, кой ще е победител и какво идва след изборите?

В интерес на истината, никога не е имало по-голям избор.

Според последните социологически проучвания партията „Има такъв народ” води пред ГЕРБ с около 1%. В реалния резултат преднината може да е още по-голяма, защото на изборите през април социолозите й даваха много по-малко, отколкото получи.

На последните избори имаше съмнения към тази партия, още непозната, никой не беше сигурен какво да очаква от нея. Имаше съмнения, че това е новата патерица на Борисов. Имаше страх, че лидерът й Слави Трифонов ще иска да става премиер, което в очите на повечето избиратели изглежда неадекватно. Тези подозрения отпаднаха. „Има такъв народ” показа, че не търси никакво споразумение с Борисов. Слави Трифонов предложи друг за премиер, сега също казва, че има друг кандидат. Медиите запяха друга песен по един израз на Слави Трифонов – искали да изчегъртат ГЕРБ, това било лошо.

Имаше и подозрения, че зад „Има такъв народ” седи Васил Божков, но те му отказаха да се явяват с него на избори и той сега говори против тях, че са си продали партията. На кого? У нас се развиват силно теории на конспирацията.

След всичко остана главно предубеждението, че това а партия на чалгата, чалгаря и т. н. Само че те вкараха адекватни хора в парламента през април и оставиха сравнително добро впечатление.

И така, антисистемна партия, водена от шоумен (не е прецедент – Украйна, Италия) се очертава като победител на изборите. Очаква се да имат около 70-75 депутати, вместо 51, колкото бяха на изборите през април.

 

Какво друго има на сергията за изборите?

 

Втората (вече) сила, партията ГЕРБ на Борисов е лидерска, в нея всички са придатък към Борисов. Изборът е – за него или против него. Всички други лица на тази партия, приличат на клакьори на Борисов, които той разпраща по телевизионните студии като свои говорители.

С дългогодишното управление на Борисов и тази партия е приключено. Няма шанс да направи нов кабинет, дори да изтика като своя прокси кукла Даниел Митов („моят избор за премиер”, както той го нарече). Все повече хора са убедени, че управлението на ГЕРБ беше лошо, т. нар. фасадна демокрация, зад която всичко се решаваше от един човек, който си назначава главен прокурор, шефове на агенции, нарежда им, подчинява медиите чрез свой таен помощник в лицето на Пеевски. Пеевски от своя страна печели от властта като човек в сянка.

Такова еднолично управление си има привърженици у нас – един „добър” да решава всичко, да обикаля по строежи с джипка и да го показват всяка вечер по телевизията, да дава по 50 лева над пенсиите („Кажете едно благодаря”, както каза Борисов пред селяни при посещение в Родопите), и т. н. ГЕРБ може да спечели 65-70 депутати, вместо 75, колкото имаше на изборите през април. Тогава не му стигнаха да направи кабинет, сега е още по-невъзможно.

Алтернативна на ГЕРБ партия от гербаджии създаде вторият човек след Борисов – Цветан Цветанов. Т. нар. цецорепубликанци взеха 42 хил. гласа на изборите през април и нямат шанс да влязат в парламента, но те свалят гласовете на ГЕРБ, за тях гласуват верни на Цветанов местни структури.

Т. нар. насипно дясно се е събрало главно в „Демократична България”

и влиза в парламента (за разлика от друг път), и то с добро представителство. На изборите през април имаха 27 депутати, сега може да стигнат до 30. При тях са и „Зелените“, макар че има и други зелени, които се борят по-скоро за името и да разсейват гласове. Винаги може да избираш с преференция кандидати на зелените в листите на „Демократична България“.

Част от насипното дясно се е изсипало при ГЕРБ и Борисов, с идеята да ни „пази от комунистите”. Друга част е отишла в КОД на Москов и неговото обединение със земеделеца Ненчев, злополучен бивш военен министър, и фашизоидната партия БДФ, наследник на „Български национални легиони” (впрочем, вече крият това от сайта си, само емблемата им е като на легионерите).

Освен „Демократична България” и ГЕРБ-СДС други десни нямат шанс (спорно е и доколко тези двете са десни).

ДПС вероятно ще си повиши резултата до между 30 и 35 депутати, благодарение на по-ниската избирателна активност и повече гласове от Турция.

Особена неокомунистическа или още неясна крайнолява формация е тази на бившия премиер Жан Виденов, който прави заявка за присъствие в парламента. Социолозите им дават около 1%, но там може да има изненади – потенциалните избиратели за крайнолеви формациии у нас са достатъчно, за да вкарат такава партия в парламента. Досега са гласували за БСП, сега имат и друг избор. Но този „Ляв съюз за чиста и свята република” е още неразпознаваем, нямаше присъствие в медии, в предизборни плакати. За пръв път имаме крайнолеви на избори, отделно от БСП, както е в Гърция или други страни в Източна Европа.

Насипното ляво,

преляло се в лицето на Мая Манолова и Таня Дончева в протестно движение, също влиза в парламента. Другото насипно ляво – АБВ, което взе на последните избори 14 хил. гласа с доц. Мангъров начело, този път си гарантира успеха в коалиция с БСП.

БСП може слабо да повиши резултата си от миналите избори, но вероятно ще има между 40 и 45 депутати. Може да има отлив от техни гласоподаватели към Виденов и към „Има такъв народ”. Защото неутралния гласоподавател виждаше в БСП инструмент за свалянето на ГЕРБ, сега го вижда в „Има такъв народ”. Гласуването против е практика у нас. Това обяснява и защо „Има такъв народ” стана втора политическа сила на последните избори, а сега се очертава първа.

БСП имаше много слабо присъствие в медиите, нямаше ги и на билбордове, което издава, че нямат пари. Най-често по плакати и билбордове се виждаха ГЕРБ, „Демократична България”, т. нар. патрЕоти, „Републиканци за България” на Цветан Цветанов, по-малко движението на Васил Божков „Българско лято”.

ПатрЕотите са обединени

с богаташа Марешки, но без лидерите в листите, и имат шансове да влязат. Може би лидерите си мечтаят пак за министерски постове, но напразно. Най-много да вкарат 15 депутати, но хич не е сигурно, защото и на миналите избори сондажите даваха толкова на ВМРО, коолкото сега на обединените, пък не влязоха.

Ако някои иска „по-чисти” партЕоти, защото тези са се оцапали с пари и власт – има „Възраждане”, партия на отцепили се от ВМРО и без антируска риторика. Подобно е и с „Атака” на Сидеров, но той за разлика от „Възраждане” няма шанс.

Ако някой иска партия на олигарх враг на Борисов и мафията му – ей го Божков, и той има известен шанс, на миналите избори взе почти 3%. Обявяването на името му в санкциите по закона „Магнитски” вероятно ще му навреди, но той си има твърди фенове, най-вече сред футболните агитки на двата най-големи отбора и сред хората, изкарвали си прехраната с неговите лотарии и хазартни игри.

 

Който казва, че няма за кого да гласува – какво още иска?

 

Професори в политиката? Ами има – например в обединението на социалдемократа Александър Томов – „Движение заедно за промяната” – има няколко професори от БАН.

Какво още иска претенциозният избирател, който няма за кого да гласува? Манекенки в листите? Герои от филмите? Брад Пит и Анджелина няма да дойдат да се кандидатират в България.
Каквото имаме като българи, е това. Избор има достатъчен.

Като не гласуваме, все едно преотстъпваме гласа си друг да се разпорежда с него.

Умният избирател с гласа си дава път на едно или друго мнозинство, което да извършва промени.

Борисов е аут, няма как да стане отново премиер, то е и абсурдно да кара пети-шести мандат, както някои наивни фенове си въобразяват. Неговите хора из институции и общини са се окопали и се надяват на чудо, пак да се върне с някоя патерица, като през 2014 г. Но ще обърнат сами палачинката и ще се сложат на новата власт.

И сега идват по-добри времена

Нито една партия няма да има повече от около 70 депутати в парламента. Никой няма да може да доминира и да си разиграва коня. Единствената възможна коалиция от две партии с мнозинство над 120 депутати, е между ГЕРБ и „Има такъв народ“, а това няма как да се случи. Всички други възможни коалиции ще бъдат с най-малко три партии, по-вероятно четири. Такова правителство лесно може да падне във всеки момент.

Може да се очаква, че през всяка от следващите няколко години, подобно на Испания или Израел, ще има избори, ще се редуват по едно служебно и по едно редовно правителство. Така досегашната хватка на властта и рекетът ще отпаднат.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.