Избори в Молдова: реформатори срещу проруски настроени

Парламентът на Молдова. Снимка: официален сайт

Избирателите в Молдова гласуват този уикенд на предсрочни парламентарни избори, които могат да решат дали бившата съветска република напълно ще приеме прозападните реформи, или ще продължи политическата безизходица и силното руско влияние.

Страната с 3,5-милионно население, която няма излаз на море и е най-бедната в Европа, разположена между Румъния и Украйна, през последните години изпада от една политическа криза в друга, измъчвана от нестабилност и колебаеща се геополитически между прозападните и проруските сили. Молдова подписа през 2014 г. споразумение с Европейския съюз за изграждане на по-близки политически и икономически връзки, но ширещата се корупция и липсата на реформа пречат на развитието и на моменти предизвикват силни критики от Брюксел.

Анализатори казват, че изборите в неделя могат да се окажат решаващи за бъдещето на страната, която получи независимост през 1992 г., но преживя масово разочарование от политиката в постсъветската, а стотици хиляди граждани я напуснаха, търсейки по-добро бъдеще в чужбина.

„Тези избори са решаващи за бъдещото развитие на Молдова“, заяви за Асошиейтед прес изпълнителният директор на Института за европейски политики и реформи в Кишинев Юлиан Гроза. „По същество това е борба между властващите клептократи и новите, реформаторски настроени елити, които искат и са готови да прочистят системата от корупционни практики.“ Над три милиона регистрирани гласоподаватели ще избират в неделя между над 20 партии, но само четири се очаква да успеят да влязат в 101-местното законодателно събрание. Основната битка ще бъде между реформаторската Партия на действието и солидарността и промосковския блок на комунистите и социалистите начело с двама бивши президенти.

Сегашната молдовска президентка Мая Санду, която преди оглавяваше реформаторския блок, каза на избирателите, че „това е нашият шанс да прочистим политическата класа“. Тя наложи произвеждането на изборите, като през април разпусна парламента, малко след като Конституционният съд премахна извънредното положение, въведено за борба с пандемията от коронавирус.

„Вие решавате кой да влезе в следващия парламент и правителство“, каза 49-годишната бивша служителка на Световната банка в изявление в интернет. „От вас зависи колко бързо можем да спасим страната от корупцията и бедността.“ Предишните парламентарни избори в Молдова през 2019 г. доведоха до поредица от странни коалиции и периодичен блокаж в парламента. Санду успя да наложи произвеждането на предсрочните избори, като два пъти предложи кандидати за министър-председател, които беше малко вероятно да бъдат одобрени от парламента и при това положение съгласно конституцията той трябваше да бъде разпуснат.

Сега тя иска да надгради победата си на президентските избори миналия ноември, като си осигури открито реформаторско правителство, с което може да работи.

Бившият президент Игор Додон, който има близки връзки с Русия, загуби от Санду на втория тур на президентските избори миналата година. Той предупреди, че има опасност от нестабилност, ако реформаторите вземат властта в страна, която все още се отнася с недоверие към промени, свързани със западните ценности.

„Само нашият екип може да спре хаоса в страната, да осигури социална защита на хората, да възстанови икономиката, да укрепи държавността“, каза тази седмица Додон, чиято партия води кампания в подкрепа на големите социални разходи и традиционните семейни ценности.

Проучванията на общественото мнение напоследък дават преднина на подкрепящата Санду Партия на действието и солидарността, но резултатът до голяма степен може да зависи от избирателната активност на гласоподавателите в чужбина, които са над 200 000. Анализаторът Раду Магдин от „Смартлинк комюникейшънс“ каза, че евентуална висока избирателна активност ще означава силна подкрепа за реформаторите.

„Главният въпрос, който може да преобърне всичко, е мобилизацията на електората“, каза той. 40-годишната Светлана Еремка, която работи като ръководител по проекти и живее в Есекс, Великобритания, се надява тези избори да донесат „ново начало“.

„Нашата страна се бори през последните трийсетина години без особен успех . . . изисква се много работа и е необходимо всеки от нас да участва и да помогне за изграждането на нова система“, каза тя, като добави, че се надява много молдовски студенти, които живеят в чужбина, да могат да се върнат, и „вярва, че има светло бъдеще… не само за новите елити, но за огромното мнозинство от населението“.

ЕС определи възстановителен пакет за Молдова на стойност 600 милиона евро, за да помогне за възстановяване на икономиката от пандемията и да засили инвестициите.

Брюксел обаче предупреждава, че условието за отпускане на парите е извършването на съдебна и антикорупционна реформа.

В изготвяния от „Трансперънси интернешънъл“ индекс за възприятие на корупцията Молдова заема 115-о място от 180 страни, като първото място е за най-малка корупция.

Двайсетгодишният Сабин Руфа, студент в Уоруикския университет във Великобритания, смята, че тези избори се провеждат в „решаващ момент“ в демократичната история на неговата страна.

„Усещам, че тези избори са вероятно най-важното събитие за последните 10 години, особено за прогресивните хора, които искат Молдова да се развива в съответствие с демократичните стандарти и институции“, каза той. „Надявам се, че след 10 години ще погледна назад към тези избори, знаейки, че това е бил повратен момент.“ „Въпреки всичките си несъвършенства Молдова е мястото, където искам да градя бъдеще за себе си, за семейството си и за сънародниците си“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.