Байдън е изгубил увереност в мисията на САЩ в Афганистан още преди десетилетие

Американски войник в маково поле в Афганистан. Снимка: Ветеран тъдей

Фрустрациите на Джо Байдън по отношение на Афганистан са го завладели преди повече от десетилетие и не са отслабвали. По време на посещение в Кабул през януари 2009 г., малко преди да положи клетва като вицепрезидент на САЩ, на вечерята с тогавашния президент на Афганистан Хамид Карзай Байдън го предупреждава, че може загуби подкрепата на Вашингтон, ако не започне да управлява в името на всички афганистанци, намеквайки за обвиненията в корупция към брат му. Карзай отвръща на удара, като казва, че Съединените щати са безразлични към смъртта на цивилните афганистанци. Спорът продължава, но Байдън хвърля салфетката си и вечерята рязко е прекратена, разказват няколко от присъствалите.

Допреди това Байдън е подкрепял категоричните военни и хуманитарните усилия за възстановяване на Афганистан, след като САЩ свалят войнственото ислямистко управление на талибаните като отмъщение, че е помагало на Осама бин Ладен, организатора на нападенията срещу Съединените щати на 11 септември 2001 г. Но скандалът с Карзай и остатъкът от неуспешното пътуване са оставили у Байдън усещането, че Вашингтон е впримчен в афганистанската война, която не може да бъде спечелена. Той се връща във Вашингтон с категоричното предупреждение към избрания президент Барак Обама, че сега не е време да се пращат повече войници в Афганистан.

„Това не беше просто раздразнителност“, казва Джона Бланк, дългогодишен бивш съветник на Байдън, придружавал го при пътуването му през 2009 г. „Година след година оптимизмът му започна да се изпарява“, добавя той. Байдън губи политическия спор. Обама в крайна сметка нарежда изпращането на още войници в Афганистан и проточва войната до края на мандата си през 2017 г. Сега обаче Байдън управлява и следи как върви почти пълното изтегляне въпреки възраженията на някои военни експерти, законодатели демократи и републиканци, хуманитарни служители.

Републиканецът Доналд Тръмп, предшественикът на демократа Байдън, сключи сделка с талибаните, според която всички американски войници трябваше да напуснат до май т.г. Източници казват, че Байдън се е опасявал, че неспазването на тази сделка може да предизвика допълнителни атаки срещу войници от САЩ и да удължи войната.

Байдън призна вчера, че в Афганистан може да избухне нова гражданска война, но потвърди, че е твърдо решен американците да се изтеглят. САЩ ще продължат да оказват дипломатическа и хуманитарна подкрепа на афганистанците, като бъдещето им зависи от тях самите, каза Байдън.

Това е най-публичното досега усилие на президента демократ да убеди американците в стратегията си спрямо Афганистан, докато талибаните завземат обширни територии от страната, която е на ръба на хаоса. „Взех решението с ясното съзнание“ какво пратя, каза Байдън. „Няма да пратя още едно поколение американци на война в Афганистан без основателно очакване за постигане на различен изход“, добави той.

Досега около 2400 американски войници бяха убити и много хиляди ранени в най-дългата война на Америка. Мнозинството от американците подкрепят решението на Байдън да изтегли войниците от Афганистан, сочи анкета на „Ипсос“ от април, но едва 28 на сто от респондентите са съгласни, че САЩ са постигнали целта си в Афганистан, а 43 процента казват, че изтеглянето сега ще е от полза за Ал Каида.

НЯМА ГАРАНЦИИ

Критици, сред които представители на правителството, предупреждават, че изтеглянето става без гаранции, че талибаните ще участват в мирния процес или в демократичните избори, или че ще скъсат връзките си с Ал Каида. Решението за напускане на Афганистан не е лесно, но настоящи и бивши съветници казват, че опасенията на Байдън от затъване в Афганистан започват още през заключителния период на администрацията на Джордж У. Буш и са изкристализирали през годините.
Пътуването през 2009 г. го е убедило, че политиката се проваля. „Видяното и чутото по време на пътуването – пише Обама в мемоарите си „Обетованата земя“ от 2020 г. – го убедиха, че трябва да преосмислим целия си подход“ и че Афганистан е „опасно тресавище“.

Убийството на Бин Ладен през 2011 г. при операция на САЩ в съседен Пакистан, към която Байдън се отнесе скептично, беше голямо постижение за Обама. Но в същото време тя премахна още една причина за запазване на силното присъствие на САЩ в региона. Администрацията на Байдън се надява, че ще може да си запази някои лостове за въздействие върху талибаните в подкрепяните от САЩ мирни преговори чрез заплахи, че ще спре финансовата помощ, от която бедната и без излаз на море държава се нуждае.

Обаче бързото изтегляне крие риска да развърже ръцете на талибаните. По време на предизборната кампания през 2020 г. Антъни Блинкън каза пред Ройтерс, че грешката на Тръмп е била, че се е съгласил да напусне Афганистан, без да издейства нищо в замяна от талибаните. И двупартийна група от законодатели и хуманитарни организации споделят опасението, че подходът сега на Байдън е незадоволителен.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.