Дмитрий Медведев – лесна и грозна победа

Руски войници чакат на опашка да дадат гласа си на президентските избори на 2 март. Медведев беше избран със 70 процента от гласовете при 70 процента избирателна активност. Снимка: Ройтерс

Три часа преди края на президентските избори в неделя, 2 март, в които гласоподавателите широко подкрепиха Дмитрий Медведев като следващ президент на Русия, дебеловрат охранител, разкрачен и с радиостанция в ръка, препречи входа на избирателна секция номер 3065. Секцията беше разположена в огромен и препълнен базар за електроника, очевидно за удобство на търговците. Но на малцината, които дойдоха да гласуват, беше казано, че секцията е затворена или заради терористична заплаха, или заради някакви неясни „технически“ проблеми. Бърз поглед вътре показа, че макар и почти празна, секцията всъщност работеше.

Пред избирателния пункт имаше голяма група мъже с черни кожени якета. Това бяха същите хора, които видях да гласуват многократно на парламентарните избори през декември. Не след дълго те бяха отведени, после пристигна кола и от нея слязоха мъже с пластмасови урни. Те бяха пуснати в секцията от охранителя, който затвори плътно вратата след тях. Млад полицай, дошъл да разбере какво се случва, беше инструктиран да се махне от хора, облечени в обикновени дрехи, и незабавно го стори.

Тези последните (един от тях заяви, че е „представител на международната общност“) изгледаха намръщено мен и още един чужд журналист и след това се нахвърлиха върху ни. Изблъскаха ни грубо на съседната улица и ни предупредиха да не се връщаме. Един дори ни посъветва: „Върнете се в Англия и задайте въпросите си на (живеещия в изгнание съперник на Владимир Путин Борис) Березовски и принц Хари. Тук ще се оправим и без вас.“ След това двамата с колегата ми бяхме натикани в такси, а на изумения шофьор беше наредено да кара към британското посолство.

Този случай, който най-вероятно е свързан с натъпкване на нереални бюлетини в урните, говори много за системата, която Дмитрий Медведев наследява от бившия си и вероятен бъдещ шеф Владимир Путин (той обеща да бъде всевластен министър-председател на Русия). Случаят илюстрира престъпността и наглостта на държавната машина. Кремъл отдавна се раздели с учтивостта. На чуждите наблюдатели беше казано да стоят настрани и да не се месят във вътрешните работи на Русия.

Избирателната секция, както и страната, са окупирани от охранители, които дори не се преструват, че спазват закона. Мястото на описания случай – оживена търговска зона – също е символично. Изобилието на вносни стоки отвлича вниманието на руските потребители от измамите на Кремъл. „Влезте в нашия магазин“ – това подканва негласно 20-годишна красавица с бронзов тен, облечена в прилепнала червена рокля с огромни крила на пеперуда.

Първият заместник министър-председател Дмитрий Медведев гласува в избирателна секция в Москва. Въпреки че избраникът на Путин нямаше конкуренция на изборите, Кремъл манипулира резултата и демонстрира незачитане на закона. Снимка: Ройтерс

Дори и да е така, изборите накараха мнозина руснаци, включително и такива, които гласуваха за Медведев, да се чувстват неудобно. „Избори нямаше, каза млад московчанин от средната класа. Гласувах за Медведев, защото друг избор нямаше.“ Кандидати на опозицията, които биха могли да се окажат по-голяма заплаха за Кремъл, като Михаил Касянов, бяха спрени от участие. Сред онези, на които беше разрешено да се съревновават, бяха лидерът на комунистите Генадий Зюганов, клоунът-националист Владимир Жириновски и Андрей Богданов, клонинг на Кремъл.

В избори без реална конкуренция на Медведев му беше гарантирана победата, дори без да се прилагат машинации. Фактът, че Кремъл отиде по-далеч и манипулира резултата, е не толкова знак за неговата несигурност, колкото за чувството му за непобедимост и незачитане на закона. Медведев обеща да се бори срещу нихилизма към законите. Но неделният вот е отличен пример точно за този нихилизъм.

Кремъл не само нагоди изборите в полза на своя кандидат, но направи за посмешище целия процес. Сервилната държавна телевизия на Русия обяви убедителната победа на Медведев: той спечели 70 процента от гласовете, избирателната активност беше също почти 70 процента. Естеството на победата може и да не е от значение, докато цените на петрола са високи и повечето хора са доволни от условията си на живот. Но мнозина смятат, че Медведев встъпва в длъжност нелегитимно. Ако икономиката се влоши, това ще се превърне в недостатък.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.