Как Борисов може да спечели следващите предсрочни избори. Защо Василев не се оттегли сам?

Предложеният от Слави Трифонов кабинет може да доведе до нови предсрочни избори в съвсем близко бъдеще.

Името на Николай Василев предизвиква силно несъгласие у голяма част от избирателите, въпреки новите лица за министри. Самото предложение на кабинет и премиер без обсъждане и преговори с други партии носи риска да не бъде прието. Има и други възражения по придложената накратко програма от Слави Трифонов, но засега те не са най-дискутираният въпрос.

Някои обясняват предложението с манталитета на Слави Трифонов, който действал като Борисов на предишните избори. Трифонов от своя страна го обяснява с нежелание да се прави правителство с договорки и пазарлъци под масата, както е била практиката досега. Слага го на масата и – или приемате нашето предложение, или си правете правителство без нас.

Въпросът е, че в политиката не може без преговори и компромиси, а особено във фрагментиран парламент, в който двете най-големи партии имат по около една четвърт от депутатските места. И в който няколко партии искат да отстранят корумпираната борисовска партия държава.

До какво може да доведе в близко бъдеще тази ситуация?

Разочарованието от предложения премиер у част от обществото и евентуален провал за съставяне на правителство с друг мандатоносител в новоизбрания парламент, ще свали резултата на „Има такъв народ” в следващите предсрочни избори. Може да се очаква със сигурност, че ще се увеличат по малко процентите на БСП, „Демократична България”, ГЕРБ, на „Изправи се! Мутри вън!”. При това положение ГЕРБ ще стане отново победител в избори с малка преднина пред втория.

Ще е нов повод за Борисов да се бие в гърдите, че не могат да го победят, че победата на „Има такъв народ” е временно недоразумение.

Затова новоизбраните депутати от партиите, които искат отстраняване на ГЕРБ и модела на Борисов трябва да се споразумеят за някакъв вид експертно правителство и да не ни тикат към нови избори още тази есен.

За излизане от ситуацията може да помогне кандидатът за премиер Василев, като се оттегли сам.

Или „Демократична България“ да се готви за мандатоносител, този път президентът ще даде на тях да се опитат да съставят правителство. Но техният шанс силно намалява, в сравнение с „Има такъв народ“, защото ще очакват неговата подкрепа, също и на БСП, и на „Изправи се! Мутри вън!“ – все партии, към които симпатизантите на ДБ се отнасят с презрение.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.