Малко изводи за изпадащите партии и за купуването на гласове

Резултатите на изпадащите партии – брой гласове и проценти – след преброяване на всички протоколи от гласуването на 11 юли 2021 г.

Кои са „главните“ изпадащи партии, според окончателните резултати?

– Листата с отпаднали под 4% тържествено води обединението на ВМРО с „Воля“ на Марешки и НФСБ на Симеонов. „Възраждане“ се изравнява с тях и на следващите избори не се знае. Като се гледат резултатите и на „Атака“, бъдещето на т. нар. патрЕоти не е розово. Да се събереш с одиозните Марешки и Симеонов на практика показа, че дава по-нисък резултат за ВМРО, отколкото като се явиха сами. На изборите през април ВМРО имаше 116 хил. гласа, Воля-НФСБ – 75 хил. Сега заедно имат 85 хил. Дали машинното гласуване нещо не им обърка сметките?

– Васил Божков с неговата „Българско лято“ губи почти половината си гласове от миналия път (дали пак машинното гласуване, което ограничи купуването на гласове, има някаква роля?). Сега му остава да говори колко е продажен победителят в изборите Слави Трифонов, след като му отказа да го качи на влака в листите на „Има такъв народ“ през април. Интересно е, след като неговите фирми, включително партията му „Българско лято“, попадат под санкциите на закона „Магнитски“, как държавата ще му плаща субсидия – има 1,8%.

– „Атака“ слезе под половин процент, а през 2009 е имала 9% и почти 400 хил. гласа. Белият вожд Сидеров трябва да се оттегли в заслужена пенсия.

– Обединението на бившият премиер и лидер на БСП Жан Виденов за чиста и свята република има по-малко от „Атака“. Нито Виденов можа да привлече гласове като личност, нито идеите му, които се свеждат до тип „Лукашенко“, можаха да надхвърлят 10 хил. гласа.

– Т. нар. цецорепубликанци имат по-малко и от Виденов. На миналите избори през април имаха 42 хил. гласа, тоест гласовете им са намалели пет пъти. Дали и тук машините не са попречили нещо? Но резултатът и през април, и сега показва, че от всяко дърво свирка не става. Може да си бил вторият човек в управляващата години наред партия и да си статистическа нула като опиташ да поведеш нова партия.

– Хер Москов, бившият здравен министър и земеделецът господин Ненчев, бивш военен министър, обединени с фашизоидите наследници на Българските легиони (БДФ) имат заедно по-малко от обединението на Виденов. Гласовете им са толкова малка част от насипното дясно, че и да се пресипят на другаде, няма да имат съществено значение.

– Светльо от „Хиподил“ има още по-малко. Неговата партия „Глас народен“ е със затихващи функции. Тръгнаха добре преди години, сами и отделно от всички, подобно на „Има такъв народ“, после се обединиха с част от насипното дясно, неуспешно и може би принципно погрешно, и сега потънаха. Не можа да им се подкваси млякото. Така става в политиката.

– Най-интересни са „Не подкрепям никого“ – 35 хиляди умници, над 1% от гласоподавателите, но не ги броят в процентите с партиите. Това е да отидеш до урната (тоест до машината) и да гласуваш, че не искаш да гласуваш. Каква е разликата от това да не отидеш въобще до машината? Дава ти усещането – „ето, казах им го“. Макар и анонимно…

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.