Афганистан: Мракобесието на талибаните се завръща

Талибан. Снимка: афнюз

Няколко дни след като превзеха изолиран окръг в провинция Тахар, Северен Афганистан, талибаните обявиха в писмо до местния имам нови правила, които влизат в сила: задължителни бради за мъжете и надзор над жените.

В посланието „се казва, че жените не могат да ходят на пазар без придружител от мъжки пол и че мъжете не трябва да си бръснат брадата“, заяви за АФП 25-годишният Сефатула, жител на окръг Калафган, който неотдавна попадна в ръцете на бунтовниците.

Пушенето също вече е забранено, като талибаните предупредили, че „ще се заемат сериозно“ с всеки, който нарушава тези правила,каза още той.

Откакто чуждестранните сили започнаха в началото на май своето окончателно изтегляне от страната, което се предвижда да завърши до края на август, талибаните поеха контрола над обширни селскостопански райони в Афганистан и над ключови гранични пунктове с Иран, Туркменистан и Таджикистан. Те превзеха по-конкретно някои северни района в страната като провинция Тахар, която не бяха контролирали дори по времето, когато управляваха Афганистан между 1996 г. и 2001 г., и чиито жители не бяха изпитали върху себе си ултрарадикалната интерпретация на шериата, налагана от талибаните.

Първият важен граничен пункт, превзет от бунтовниците през юни, беше Шир Хан Бандар, на границата с Таджикистан – ключова точка за икономическите връзки с Централна Азия.

„След като падна Шир Хан Бандар, талибаните наредиха на жените да не излизат от вкъщи“, си спомня 24-годишната Саджеда, която работи във фабрика в града. „Много жени и млади момичета работят в изработването на бродерии, като шивачки или произвеждат обувки… Правилата, налагани от талибаните, ни плашат“, каза тя пред АФП по телефона.

Пороци и добродетели

Когато бяха на власт, преди да бъдат свалени в края на 2001 г. от оглавявана от САЩ международна коалиция, талибаните наложиха особено строга собствена версия на ислямското право.

Игрите, музиката, фотографията и телевизията бяха забранени. Талибаните отрязваха ръцете на крадците, екзекутираха публично убийците и убиваха хомосексуалистите.

На жените бе забранено да излизат навън без придружител от мъжки пол и да работят, а на момичетата – да ходят на училище. Жените, обвинени в престъпления като изневяра, биваха пребивани до смърт с камшик и камъни. Мъжете трябваше да си пускат дълга брада, да присъстват на молитвите под заплаха да бъдат пребити и да носят само традиционно облекло.

Тази седмица, в приписвано на талибаните изявление, разпространено в социалните мрежи, се разпорежда на селяните да омъжват дъщерите си и вдовиците за бойци на движението.

Този текст събуди спомена за указите на министерството за насърчаване на добродетелите и наказване на пороците, които допринесоха за това да властва терор по време на тяхното управление.

Талибаните, които искат да си създадат имидж на по-умерени, докато разширяват завоеванията си и се приближават до възможно ново завземане на властта, отрекоха да са публикували комюникето и го определиха като пропаганда.

„Ислямски ценности“

„Това е неоснователно обвинение“, каза говорителят на групировката Забиула Муджахид и добави: „Това са слухове, разпространявани с помощта на фалшиви документи.“ Жителите на наскоро превзетите от талибаните райони обаче потвърждават, че бунтовниците изглежда се връщат към старите си методи.

В Яван, окръг в Бадахшан – друга провинция, която талибаните никога досега не бяха контролирали, – бунтовниците събрали местното население в джамията още с пристигането си и незабавно наложили някои строги правила.

„Всички трябва да носят тюрбан и никой не бива да се бръсне“, каза пред АФП 32-годишният Назир Мохамад и допълни: „На момичетата, завършили шести клас (на 11-12 години), е забранено да продължат да ходят на училище.“ Талибаните многократно обещаха, че ако се върнат на власт, ще зачитат човешките права, в частност тези на жените, в съответствие с „ислямските ценности“. В мюсюлманския свят обаче съществуват различни начини за интерпретиране на тази материя. Някои райони на страната остават силно традиционалистки, дори без да са превзети от талибаните.

Самата Саджеда предпочела да не чака да узнае повече за истинските намерения на талибаните. Няколко дни след пристигането им тя избягала от Кундуз – голям град в Североизточен Афганистан.

„Никога повече няма да можем да работим по тези места под контрола на талибаните. Затова заминаваме оттук“, каза тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.