Само 7 процента от мюсюлманите подкрепяли терористите

Около седем процента от мюсюлманите по света подкрепят терористичните атентати от 11 септември, показва ново проучване на американския изследователски институт „Галъп“. Подкрепата им обаче се дължи не на религиозни причини, а на страха от евентуалните американски планове за завладяване на ислямския свят.

Едва седем процента от мюсюлманите подкрепят атентатите от 11 септември според изследване на „Галъп“. Дори и те обаче не се позовават на религиозни причини, а на страха от американската инвазия в цял свят. Снимка: Ройтерс

През миналата седмица бяха обявени част от резултатите от изследването на института „Галъп“ “Кой говори от името на исляма – какво мислят наистина един милиард мюсюлмани?”. И то е пълно с добри новини. Според предварителната информация ислямизмът е отчаян вик за повече уважение и демокрация. Тъй като цялото изследване все още не е изцяло огласено (то ще се появи тази неделя под формата на книга), медиите се позовават на интерпретациите на двамата автори.

Единият от тях – Джон Еспозито от университета „Джорджтаун“ във Вашингтон – е доста сериозно критикуван в САЩ. И не само защото изследователският му център се финансира от един саудитски принц, но и защото Еспозито демонстрира лична близост с ислямистите.

Седем процента от мюсюлманите по света са политически радикални

Но първо за резултатите на допитването: според „Галъп“ седем процента от мюсюлманите по света – т.е. около 91 млн. души – могат да бъдат определени като “политически радикални”. “Политически радикални” в случая означава, че оправдават терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

Преобладаващото мнозинство от 93 процента за сметка на това са “политически умерени” и отхвърлят загубата на невинни човешки животи. Неясно остава какво точно трябва да се разбира под “невинни”. Според авторите радикалите не са изолирана група религиозни фанатици, а имат доста общи представи с умерените.

Съавторката на проучването Далиа Могахед твърди: “В нито един случай политически радикалните мюсюлмани не използват религиозни мотиви за оправдание на терора, а винаги политически като “Америка заслужи това с империализма си” и други подобни. Остава неясно как тази теза може да бъде приложена към осуетените терористични удари на ислямски терористи на коледния пазар в Страсбург, на влаковете в Северен Рейн-Вестфалия или към убийството на критика на исляма Тео ван Гог в Холандия. Мюсюлманите в Берлин между другото също са били интервюирани от „Галъп“. Три четвърти от тях са се обявили за лоялни към немската държава. Да припомним, че през 2007 г. изследването “Мюсюлманите в Германия”, възложено на учени от университета в Хамбург от Министерството на вътрешните работи на Германия, показа, че броят на ислямистите с антидемократични и антизападни нагласи (и желаещи да въведат ислямското право шериат в Германия) е около 14 процента. Според изследването шест процента от мюсюлманите подкрепят масивното политически и религиозно мотивирано насилие.

Студенти, членове на Мюсюлмански братя, протестират в Кайро срещу съдебния процес на 40 члена на организацията, съдени от военен съд. Снимка: Ройтерс

Далиа Могахед цитира още изводи от допитването на „Галъп“: “Това, което особено много смущава мюсюлманите на Запад, е усещането, че вярата им и вярващите не се уважават. Какво тогава трябва да направи Западът? Най-честият отговор е най-накрая да спре да отвръща поглед от мюсюлманите.”

Колегата й Джон Еспозито обобщава резултатите от допитването на 50 000 мюсюлмани по следния начин:

Мюсюлманите не мразят демокрацията по никакъв начин

“Открихме, че мюсюлманите не мразят демокрацията по никакъв начин. Те нито искат ислямистка религиозна държава, нито секуларна държава. Повечето от тях мечтаят за демократична система, която зачита религиозните ценности. Мюсюлманите искат свобода на изразяване на мнение, но по никакъв начин не желаят наложена отвън демокрация, за каквато пропагандират САЩ.” Най-вероятно подробностите на проучването ще внесат яснота в това, какво точно трябва да се разбира под отхвърляне на разделението между държава и религия и под зачитане на религиозни права (дали не забрана на рисунки и карикатури?).

Джон Еспозито е директор на Центъра за мюсюлманско-християнско разбирателство Center for Muslim-Christian Understanding на принц Алвалид Бин Талал към университета „Джорджтаун“, който през 2005 г. получи 20 млн. долара от внука на основателя на саудитската династия. Принц Алвалид Бин Талал обоснова дарението си с желанието “да информира САЩ за ислямския свят”. Не е известно в Саудитска Арабия да е основан Център за мюсюлманско-християнско разбирателство.

През миналата година Еспозито попадна на първите страници на вестниците, тъй като заяви солидарността си с две мюсюлмански организации в САЩ, които бяха изправени пред съда заради подкрепа на терористични обединения. През 2006 г. неговият по думите му “много добър приятел” Сами ал-Ариан се призна за виновен пред съда за това, че е подкрепял терористичната организация „Палестински ислямски джихад“.

Всичко това не е задължително да е показателно за проучването. Институтът „Галъп“ е един от международно признатите институти за изследване на общественото мнение и има 70-годишна история. А данните от изследването със сигурност може да доведат до по-добро разбиране на ислямския свят. Какво всъщност мислят мюсюлманите обаче всеки трябва да разбере сам. При вече направените заключения всеки трябва да е наясно с възможното пристрастие на авторите.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.