Кой ще стане премиер и с мандат на коя партия? Мисия невъзможна и тест за зрялост на нацията

Ако разрови човек социалните мрежи, ще види много предложения за премиер. Не е за вярване, но някои предлагат Иван Костов, други – Жан Виденов. Хора, които са били премиери преди 25 години, и отдавна са отпаднали от политиката. Костов след изпадане от парламента с неговата партия ДСБ. Виденов пък се опита да се върне тази година и взе 10 хил. гласа на изборите.

Срещат се неадекватни предложения и за Ренета Инджова.

Има избиратели, които сериозно мислят, че това е възможно – Виденов или Костов пак премиери. Та тези ще предизвикат по-бурна реакция от Василев, ако ги предложи някоя партия.

Сега преобладаващите симпатии са към служебния министър Кирил Петков, който има позитивно излъчване, компетентност, и е ново лице. И нещо много важно – не показва никаква идеологическа оремененост или направо обсесия, с каквато са дамгосани много претенденти за властта.

Слава Богу, доверието в старите муцуни е по-ниско. Но как ще се направи правителство с Кирил Петков? Изглежда мисия невъзможна.

Слави Трифонов като мандатоносител трябва да го предложи, а Кирил Петков ще иска да избира сам кабинет. Или поне основните от екипа си. Дали партията „Има такъв народ“ ще се съгласи? Там една година правиха кастинг за политици, кандидатите бяха главно амбициозни млади хора, учили в чужбина. И част от тях ги предложиха за министри, други са депутати.

Сега се оказва, че „Има такъв народ“ трябва да стане само мандатоносител на харесвания служебен кабинет, който да се преобразува в редовно правителство. Партията на Слави Трифонов може да не приеме това. Те се държат като антисистемна партия, която не иска да играе по свирката на традиционните партии. Дори „Изправи се! Мутри вън!” в някакъв смисъл е от традиционните партии, макар да я наричат партия на протеста – някои от основните й лица са в политиката отдавна, минали през БСП и други партии.

Ако „Има такъв народ” се откаже, следващият мандат отива в ГЕРБ. Но Борисов каза, че ще го върне веднага.

И какъв ще е следващият? Президентът този път може да не даде мандат на БСП, въпреки че е трета сила, а на четвъртата – „Демократична България“ – разликата между двете е един процент и двама депутати.

Дали с мандат на БСП, или на „Демократична България“, но те ще се опитат да направят правителство с Кирил Петков премиер и основни министри от служебното правителство. „Има такъв народ“ само ще даде подкрепата си.

Такова правителство е възможно, само ако го подкрепят четири партии – „Има такъв народ“, „БСП, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. Възможно е да го подкрепи и ДПС, макар другите да се гнусят от такава подкрепа.

Само че не е само до правителството – всички тези изредени партии трябва да демонтират модела „Борисов“, да правят съдебна реформа и да постигнат съгласие за смяна на главния прокурор.

Конституционни промени без ГЕРБ са невъзможни – квалифицираното мнозинство е 180 депутати, а ГЕРБ имат 63-ма. Освен ако трима депутати от ГЕРБ не се отцепят. Там предстои разпад, така че е възможно. Но трябва и ДПС да се съгласят, а там също изглежда мисия невъзможна.

Изобщо, сега ще почне да се учи българинът на демокрация и политика. Досега искаше все да си назначи някой, който „да ни оправи“, един да командва всичко – Виденов, Костов, цар, Бойко… Демокрацията не е това.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.