Янаки Стоилов до ВСС: Уволнете Гешев. Какво съдържа сигналът (обновена)

Иван Гешев. Снимка: от тв. екрана

Правосъдният министър в служебното правителство Янаки Стоилов свиква ВСС заради сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев. Пред журналисти днес той обясни, че преди два дни при него е постъпила информация от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за допуснати нарушения от страна на главния прокурор, съобщи БТА.

В сигнала имало данни за действия и бездействия на главния прокурор, които „съставляват тежко нарушение на служебните задължения“ и действия, „накърняващи престижа на съдебната власт“, затова и Стоилов предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет /ВСС/ да се произнесе за наличието на обстоятелства за предсрочно освобождаване на Гешев като главен прокурор.
Стоилов допълни на брифинга, че е обобщил мотивите за своето предложение в няколко групи причини, като ще ги представи на самото заседание на ВСС на 22 юли.

Информацията, предоставена от Бойко Рашков, надхвърля 100 страници, обясни правосъдният министър и каза, че става дума за разгласяване на данни от досъдебни производства, липса на единен критерии за разследване на лица, заемащи висши държавни длъжности, данни, навеждащи към нарушения на кодекса за поведение на магистратите, и други.

По- късно главният прокурор призова, а Висшият съдебен съвет веднага се съгласи докладът на Бойко Рашков, с който се мотивира искането ВСС да отстрани Иван Гешев от поста, да бъде публикуван.

Сигналът съдържа 112 страници. В него са описани декларации срещу действия на главния прокурор от Съюза на съдиите, Висшия адвокатски съвет, Българския хелзинкски комитет и мн. др.

„С недопустимите си публични изяви и действия след встъпването си в длъжност той урони престижа на съдебната власт и Президента, но прокурорската колегия на ВСС зае пасивна позиция“, се казва в сигнала.

Като съществен факт се посочват и протестите от миналото лято с искане за оставката на Гешев.

Следва списък – за огласяване от страна на обвинението на данни по досъдебни производства. Става въпрос за известните случаи за оповестяване на СРС с участието на държавния глава Румен Радев, разговорите на Васил Божков със социалиста Александър Паунов за организацията на протестните мероприятия.

Според Бойко Рашков с тях се целяло „политическо компрометиране на Президента и на гражданските протести“. „Презумпцията за невиновност е елемент на справедливия наказателен процес и е самостоятелно право, с което Ив. Гешев не се съобразява“, пише още в сигнала.

Описано е и избирателното огласяване на данни от прокуратурата по случая „Бобокови“, както и разбира се „щурмът“ на „Дондуков“ 2, получил широк медиен отзвук, в т.ч. в чужбина. Припомня се и че съдът е определил тези задържания от МВР тогава като незаконосъобразни.

Припомня се още, че „Ив. Гешев неслучайно отказа да се яви в Европейския парламент пред Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона“.

Цитира се и интервю на Гешев пред БНТ, в което посочвал за „десни екстремисти“ Иво Прокопиев и Христо Иванов. Това показвало политическа ангажираност, незачитане на разделението на властите и др., пише Рашков.

„Това поставя остро въпроса в състояние ли е главният прокурор да упражнява надзор за независимостта на прокурорите или като противник на разделението на властите съдейства за подчиняването им на политическата власт, като вземат процесуални решения под нейно давление“, пише още вътрешният министър.

Посочва се също така, че „главният прокурор проявява непоследователност при преценката и действията по обществено значими, но неизяснени казуси и дела, свързани с висшия ешелон“, като се изброяват случая „Ало, Ваньо“, къщата в Барселона, кюлчетата злато и пачките евро и др.

Пълен текст на сигнала

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.