Гешев може да се изправи пред съда. Ето за какво

Иван Гешев. Снимка: от екрана

Има основания прокурорът Гешев да бъде отстранен, но той може и да бъде съден за извършени престъпления. За какво става дума?

Неколкократно той разпространи в медиите записани телефонни разговори с т. нар. СРС – специални разузнавателни средства. С други думи от подслушване.
Най-напред направи това през януари 2020 г., като раздаде на медиите стенограма и звукозапис от разговор на шефа на ВВС ген. Цанко Стойков с президента Радев. Всички медии го разпространиха. Телевизиите и радиата дори въртяха в ефир звукозаписа. Става дума за проверка за назначението на Десислава Радева във ВВС още преди да стане съпруга на ген. Румен Радев, тогава шеф на ВВС. Радева е била назначена на още половин щат с 400 лв. заплата като човек за връзки с обществеността на ВВС. Това е разследвано от КПКОНПИ и е приключило безрезултатно, защото няма нарушения. След като е приключило, главният прокурор Гешев вади стенограмата от разговора (и записа!) и ги раздава на медиите. В разговора няма нищо престъпно. Но двамата разговарящи обсъждат, че се прави проверка за назначението на Радева, какви въпроси са задавани, какви документи са искани, и това звучи уличаващо. Разговорът е разпространен с пропагандна цел.

Нарушение на закона има. Но то е на главния прокурор. Какво е то?

Наказателен кодекс, Чл. 145а:

(1) Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.

(2) Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба до пет хиляди лева.

(3) В случаите по предходната алинея съдът може да постанови лишаване от права по чл. 37 (лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност; лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност).

Според този текст от НК главният прокурор е използвал извън целите на наказателното производство информация, събрана със СРС. И извън предназначението за опазване на националната сигурност. Използвал я е

 

за пропаганда и медиен ефект

 

Злепоставя и прави политическа интрига срещу президента, в угода на …знае се на кого.

Друго нарушение на закона е, че след приключване на разследването данните от СРС трябва да се унищожат. Защо записът на разговор на президента не е унищожен? Това също се наказва със затвор според Наказателния кодекс.

Преди това Гешев прави изрично питане до Конституционния съд може ли да разследва президента. И после пуска този запис на медиите. Обслужващите медии веднага интерпретират записа като доказателство за престъпление.

Обслужващите медии веднага използват „правилно“ раздадения от прокуратурата запис.

Разпространението на записите е мотивирано с обяснение за „особен обществен интерес“. Прокуратурата по принцип обяснява така разпространяването на записи от СРС. И твърди също, че има право да разпространява законно информация от СРС, ако тя е включена в материали по дело и се дава на медиите с разрешение на наблюдаващия прокурор. Само че такава вратичка в закона няма. Някой да вижда в цитирания по-горе текст от НК такова изключение? Изключение няма и в Наказателно-процесуалния кодекс. Разпространяването на информация от СРС „извън целите на наказателното производство” се наказва със затвор. Няма изключение дали е разсекретана, дали е включена в материали по дело.

Дали е законно извършеното от Гешев и прокурорите или е престъпление може да реши съд, когато се внесат обвинения, че разпространяват информация от СРС извън целите на наказателното производство. Но за да се стигне до това, Гешев трябва да бъде отстранен. Няма как той да обвини сам себе си.

През лятото на миналата година Гешев организира показна акция в президентството, обиски и арести на президентски съветници. В резултат избухват протестите. Арестите по-късно са обявени за незаконни от съда.

Спонтанният протест срещу акцията на Гешев в президентството продължи до късно вечерта с окупиране на Орлов мост. Снимка: Евгений Дайнов, Фейсбук

И в разгара на протестите миналото лято през юли, прокурорът Гешев раздава на медиите нови записи със СРС, съвсем пресни, от разговори с Васил Божков в Дубай. Записите са направени дни преди разпространението им до медиите – като текст и звукозапис включително. Единият разговор е на журналиста Огнян Стефанов от „Фрогнюз”. Той обяви, че в разговора още в началото му има негова реплика към Божков –

 

„Нали знаете, че ни подслушват?”

 

Божков знае. Но от разпространения в медиите разговор тази реплика е изрязана. Така се създава впечатление, че водят някакъв конспиративен разговор. Божков говори демонстративно против Гешев, придава си важност, говори как ще го свалят и ще му орежат правомощията. Към онзи момент той си прави планове да направи партия, и се надява, че може да получи подкрепа и да влезе в парламента. Показва съпричастност към протестите, подкрепя ги. Точно това използва прокуратурата.

С раздаването на записите Гешев представя нещата, все едно протестите са организирани от Божков. В този момент ДАНС и МВР разследват протестите като опит за преврат и държавна измяна. В такъв контекст всеки разговор с Божков против Гешев и Борисов може да се тълкува като заговор. И точно това е целта. Понеже записите няма да издържат като доказателство в съда, те са разпространени в медиите. Така се прави пропаганда и манипулации, а до съд не се стига. Например Огнян Стефанов не е обвинен в нищо.

Дори да оставим настрана престъплението, това е чудовищен скандал – службите подслушват, а прокуратурата след дни разпространява във всички медии записите. Уникална държава. Сайтът „Бивол“ направи анализ на записите и откри, че единият е двуканален, с отделни писти за говора на двамата събеседници. Тоест, възможни са монтажи и манипулации.

Друг разпространен разговор е с депутата от „Коалиция за България” Александър Паунов. Той е от листите на БСП, като лидер на маргинална комунистическа партия. Изненадващо звучи олигархът богаташ Божков да говори с лидер на комунистическа партия. И да не знае, че ги подслушват. Това вероятно им е ясно и на двамата. Но Божков пак говори демонстративно, придава си важност пред депутата, как щял да прати 10 хил. души на протеста, как щял да направи щаб да ги обедини, щото имало много лумпени и т. н. Употребява реплики „Удрям по Влади и по Бойко”. От разговора става ясно, че Божков звъни на Паунов да се осведоми дали Владислав Горанов ще се яви да дава отговор в парламента по скандала с обвиненията за раздавани подкупи, платените данъци за хазарта и др.

В резултат на този разговор Паунов е изключен от групата на БСП и с политическата му кариера е приключено. Но целта на прокуратурата е да се представи като конспирация разговорът на Божков. Да се създаде впечатление, че той е главният организатор на протестите с пропаганден ефект.

Така разпространените записи са достатъчно основание за отстраняването на Гешев.

 

Има и други основания – шумни

 

обвинения пред медиите, без никакъв резултат в съда

 

Помни ли някой НАП-лийкс? Арести, обвинения в „кибертероризъм” (няма такова понятие в Наказателния кодекс).

И какво стана с обвиненията срещу няколко т. нар. олигарси като Миню Стайков, Банев, Ветко Арабаджиев? Те преседяха по 2-3 години в ареста без обвинения и още не са осъдени. Задържането им прилича на рекет, а не на преследване за извършени престъпления.

Или братя Бобокови – в удара срещу тях прозират и бизнесинтереси. Арестът на единия брат беше обявен за незаконен. На две инстанции съдът реши, че Пламен Бобоков е станал жертва на полицейски произвол, задържан е незаконно и без мотиви, както и че тази мярка несъразмерно е ограничила правата му. Предаденият доброволно смартфон на Бобоков е преровен, от него са извадени снимки от рождения ден на Васил Божков и дадени на в. „24 часа“ да ги публикува. Също уникална прокурорска практика, каквато не може да се види в цивилизования свят.

Миню Стайков осъди България в Страсбург за ареста си, без да иска обезщетение. Но той тепърва може да направи многомилионен иск за нанесени имуществени вреди. Очаква се и другите арестанти да съдят държавата.

Гешев работи избирателно. България се слави като най-корумпираната държава в ЕС, в която няма осъдени за корупция по високите етажи на властта. Гешев хвърля прах в очите с арести, за които след време се оказва, че са незаконни или обвиненията не издържат в съда.

По закон предварителният арест не може да е повече от 8 месеца. До този срок прокуратурата трябва да внесе обвинение в съда и да освободи задържания. Само че тя накрая на 8-месечния срок измисля друго обвинене към арестанта и го задържа за още 8 месеца, после пак и така един предварителен арест може да се проточи над 2 години, или колкото обвинения измислят на арестант през 8 месеца. Това е практиката на гешевата прокуратура.

Може да се изреждат и много сигнали до прокуратурата, останали без отговор и разследване. Или случаи като със снимките и записите на премиера Борисов. Прокуратурата не даде отговор коя е Мата Хари, нито разследва как е възможно да се направят такива снимки и записи в премиерската спалня. Не разследва и възможни престъпления на Борисов, за които са изпращани сигнали. Това е цяла отделна тема.

Всичко това са достатъчно основания Висшия съдебен съвет да отстрани Гешев. Но няма да стигнат гласове да го направи. Така членовете на ВСС ще създадат напрежение и ще дадат още мотиви парламентът да се заеме с поправки в закона за съдебната власт. ВСС настройва цялото общество срещу себе си, ако на инат държат този главен прокурор и претендират, че са независими. Зависимостите на Гешев и прокурорите са видими.

Така ВСС само затвърждава впечатлението, че много от членовете му са част от мафиотска схема на управление, че изборът на Гешев е бил спазарен със задкулисие, с тоягата и моркова.

Сега ще гледаме как ВСС ще настъпят мотиката. Нищо не може да ги спре.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.