По-голямата част от дезинформацията за Ковид идва от 12 души, сочи доклад

Те имат общо 59 милиона последователи в множество платформи на социални медии

По-голямата част от дезинформацията и конспиративните теории срещу ваксините на Ковид-19 произлизат от само 12 души, се посочва в доклад на Центъра за борба с дигиталната омраза (CCDH), цитиран от Белия дом тази седмица, съобщава в. „Гардиън“.

CCDH, британско-американска организация с нестопанска цел и неправителствена организация, установява през март, че тези 12 онлайн личности, които те наричат „дезинформационната дузина“, имат общо 59 милиона последователи в множество платформи на социалните медии, като най-голямо е влиянието на Facebook.

CCDH анализира 812 000 публикации и туитове във Facebook и установява, че 65% от тях идват от дезинформационната дузина. Вивек Мурти, главният хирург на САЩ, и Джо Байдън тази седмица акцентираха върху дезинформацията около ваксините като движеща сила на разпространението на вируса.

Само във Facebook дузината е отговорна за 73% от цялото съдържание срещу ваксините, въпреки че ваксините са признати за безопасни и ефективни от правителството на САЩ и неговите регулаторни агенции. А 95% от дезинформацията за Ковид, споделена в тези платформи, не е била премахната.

Сред дузината са лекари, приели псевдонауката, културист, уелнес блогър, религиозен фанатик и най-вече Робърт Ф. Кенеди-младши, племенник на Джон Ф. Кенеди, който също така свързва ваксините с аутизма и 5G мрежите с пандемията от коронавируси. Оттогава Кенеди е отстранен от Instagram, който Facebook притежава, но не и от самия Facebook.

„Фейсбук, Гугъл и Туитър са въвели политики за предотвратяване на разпространението на дезинформация за ваксините, но досега всички те не успяват да приложат задоволително тези политики“, пише в доклада главният изпълнителен директор на CCDH Имран Ахмед. „Всички те са особено неефективни при премахването на вредната и опасна дезинформация за ваксините срещу коронавируси.“

Въпреки че оттогава платформите са предприели мерки за премахване на много публикации и дори са премахнали трима от 12-те от една платформа, от CCDH призовават Facebook и Instagram, Twitter и YouTube да блокират напълно дезинформационната дузина, която според тях е опасни и спомага за създаването на колебания относно ваксините в решаващ момент от пандемията.

„Актуализираните политики и изявления имат малка стойност, ако не се прилагат решително и последователно“, се казва в доклада. „При положение, че по-голямата част от вредното съдържание се разпространява от ограничен брой акаунти, премахването на тези няколко най-опасни лица и групи може значително да намали количеството на дезинформацията, разпространявана в платформите.“

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.