Климатолог: Наводненията в Германия са първите последствия от климатичните промени

Наводненията в Германия. Снимка: видеокадър

Тежките наводнения в Европа тази седмица, при които загинаха над 180 души, както и горещините и сушата в западната част на САЩ, отново изведоха на преден план дебата за затоплянето на климата.
Според Жан Жузел – френски климатолог и бивш вицепрезидент на Междуправителствената експертна група по климатичните промени, е „разумно да се допусне“, че неотдавнашните екстремни климатични събития са свързани с проблемите с климата. „Берем първите плодове на затоплянето на климата“, заяви той в интервю за АФП.

– Как да си обясним силата на бурите?

– Въздушни маси, носещи голямо количество вода, бяха блокирани нависоко от студените температури, които ги накараха да останат продължително време над региона. Задържайки се на едно място, те изсипаха значителни проливни дъждове.
Този феномен е добре известен на метеоролозите. Но този път сме изправени пред наистина изключително събитие, каквото не е имало от стотина години. За два-три дни паднаха валежи, колкото за 2-3 месеца. Такива неща се случва обикновено в средиземноморския климат през есента, а не по тези ширини. Сега трябва да анализираме това събитие, за да определим точните му причини. Науката изисква време, въпреки че аз смятам, че ще получим отговор доста бързо.

– Затоплянето на климата ли е причината?

– Това ми изглежда напълно достоверно, но за момента не е доказано. Има такива предчувствия, но това не е равносилно на научни данни: необходимо е време, за да се анализира събитието.
В замяна на това е ясно, че в последните си няколко доклада МЕГКП (Междуправителствената експертна група по климатичните промени) предвижда интензифициране на подобни екстремни събития, особено на дъждовете.
Учените вече наблюдават силно увеличаване на екстремните валежи през последните 20 години, особено в Средиземноморието. Ясно е, че ако се изпарява повече вода, автоматично се стига до повече валежи и проливни дъждове.

– Какво да очакваме през идните години?

Наистина съществува голям риск подобни събития да се увеличат през идните години и десетилетия. За нещастие, берем първите плодове на затоплянето на климата и това, което ни очаква, ще е още по-тежко.
Но всъщност не бива да се смята, че климатичните промени са просто това, няколко катастрофи с ограничено отражение върху един регион или във времето.
За още три или четири десетилетия екстремните събития ще се увеличат, ще станат по-чести и интензивни, независимо дали са суши, топлинни вълни, дъждове. Рискът е нашите инфраструктури да се окажат недостатъчно адаптирани и вече да не контролираме нищо. Примерът с неотдавншния пик от 50 градуса в Канада и последствията от него е много красноречив.
Според мен не се осъзнава достатъчно проблема и не съм сигурен, че има разбиране колко е тежък. Особено от тези, които взимат политическите решения, те наистина не са на висота в това отношение.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.