Хавански синдром: Засегнати от мистериозната болест са 100 агенти на ЦРУ

Около 100 агенти на ЦРУ и членове на техните семейства са сред 200-те американски представители, засегнати от Хаванския синдром. Това съобщи директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в интервю за Националното обществено радио. Става дума за мистериозно болестно състояние, което включва мигрени и замайване, засегнало американски представители и техни близки, предаде Ройтерс.

Бърнс каза, че е умножил усилията на ЦРУ да се установи каква е причината за синдрома. Той потвърди, че е наел високопоставен служител, който преди години оглавяваше издирването на Осама бин Ладен, да ръководи сега екипа, разследващ причините за синдрома. Тройно увеличен е и медицинският персонал, който участва в разследването.

Хаванският синдром, който освен главоболие и замайване, включва и гадене и загуба на памет, е наречен така, защото за първи път за него съобщиха американски представители в американското посолство в Хавана през 2016 г.

Бърнс припомни, че комисия в американската Национална академия на науките, миналия декември е преценила като вероятна теорията, че насочени енергийни лъчи предизвикват синдрома.

Директорът на ЦРУ заяви сега, че е много вероятно синдромът да е нарочно предизвикан и че Русия може би е отговорна за това. Москва отрича да има нещо общо със случая.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.