„Пингдемия“ във Великобритания: Стотици хиляди контактни на заразени са принудени да се изолират за десет дни

Снимка: Сайънтист

Супермаркети, транспорта и дори полицията… Епидемията от контактни случаи на заразени с новия коронавирус заплашва да парализира обществения живот във Великобритания, след вдигането на почти всички ограничения в самия разгар на нов епидемичен взрив в страната, а натискът върху правителството за облекчаване на карантинните правила се засилва.

Това е епидемия в пандемията, наречена „пингдемия“ – игра на думи между „пинг“ (получаване на известие от приложението за проследяване) и „епидемия“. Докато броят на положителните случаи нараства от няколко седмици, задържайки се на равнище около 50 000 нови случая на денонощие, стотици хиляди контактни на заразени са принудени да се изолират за десет дни, което вреди на икономиката.

Само през седмицата до 14 юли са били изпратени над 600 000 уведомления за задължителна изолация. Премиерът Борис Джонсън и лидерът на лейбъристката опозиция Киър Стармър едновременно са под карантина.

На първа страница на почти целия печат вчера имаше снимки на празни рафтове в супермаркетите. В събота линия на лондонското метро трябваше да бъде спряна поради липса на достатъчно персонал. Някои полицейски звена предупредиха, че реагират по-бавно. С наближаването на лятната ваканция над един милион деца също са принудени да се самоизолират и съответно родителите им също трябва да си останат вкъщи.

Причината е епидемичният взрив, подхранван от силно заразния вариант Делта, във Великобритания – една най-засегнатите от коронавируса страни в Европа с близо 129 000 смъртни случая.

Въпреки тази нова вълна, в понеделник правителството отмени почти всички здравни ограничения в Англия, като се отказа дори от социалната дистанция и задължителното носене на маски, опирайки се на напредъка на ваксинационната кампания, която позволява поне засега да се ограничи броят на хоспитализациите и смъртните случаи.

„Нетърпима ситуация“

Правителството вече е поставено под натиск да действа бързо, за да попречи на тази „пингдемия“ да прерасне в хаос. Британският консорциум за търговия на дребно (British Retail Consortium) – дистрибуторска федерация, – призова за смекчаване на правилата, свързани с контактните лица, като осъди „нетърпимата ситуация“ с магазини, принудени да затворят или да намалят работното си време, или пък да се мъчат да запълнят своите рафтове.

Веригата супермаркети Айсленд (Iceland) каза, че ще трябва да наеме 2000 временни работници, за да компенсира недостига.

Нейният главен изпълнителен директор Ричард Уокър обаче призова в ефира на Би Би Си клиентите да не се впускат в паническо изкупуване на стоки. Според него празните рафтове остават „изолирани случаи“.

Транспортните компании, които играят ключова роля в доставките за магазините, също казаха, че се сблъскват с недостиг на работна ръка, което задълбочава хроничния дефицит, приписван отчасти на Брекзит. Същите проблеми изпитват и месопреработвателите.

Пренебрегвайки умишлено официалните указания, дистрибуторът Бидфуд (Bidfood) призова вчера своите шофьори да продължат да работят, дори да бъдат уведомени, че са контактни лица, ако дадат отрицателен Пи Си Ар тест за коронавирус.

„Много ограничен“ списък с изключения

Призовавайки за спазване на правилата, правителството обеща да направи изключение за работещите в някои ключови сектори. Това вече е факт от понеделник за ваксинирани служители на службата за обществено здравеопазване (NHS) „при изключителни обстоятелства“, при условие че са дали отрицателен тест за коронавирус.

„Очевидно е, че сме наясно с въздействието, което се усеща от определени сектори, и работим в тясно сътрудничество с тях“, коментира говорител на Борис Джонсън, уверявайки, че „няма проблем“ с доставките, и че веригата за доставки на хранителни стоки е устойчива. Той подчерта, че карантината е „много важен инструмент“ срещу КОВИД-19.

Тези предпазни мерки срещат още по-малко разбиране, доколкото от 16 август задължението за самоизолация за напълно ваксинирани хора трябва да отпадне.

В сряда Борис Джонсън се извини на бизнеса за „причинените неудобства“. Самият той обаче беше обвинен, че е допринесъл за объркването: оказал се контактно лице на своя министър на здравеопазването, премиерът първоначално възнамеряваше да избегне изолацията, като участва в пилотна програма, позволяваща да се избегне карантината при всекидневно тестване. Той обаче бързо промени решението си, изправен пред общественото недоволство.

Според последните социологически проучвания на института ЮГав (YouGov) близо половината от британците не биха се самоизолирали, ако дадат отрицателен тест за коронавирус след контакт с положителен случай, а 10 процента от анкетираните казват, че вече са премахнали приложението за проследяване от телефона си.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.