Ковид – равносметка досега и какво още идва

България е от най-пострадалите

Започва четвърта вълна от Ковид 19. Графиката показва броя на заразените в света по седмици от началото на епидемията до средата на юли тази година.

Новата вълна от Ковид 19 вече започна, макар да я очакваха през есента. Вълната няма да бъде последната, твърдят епидемиолозите. Надеждата е всяка следваща да е по-слаба от досегашните и всичко да приключи през 2022 г.

Равносметката от пандемията с коронавируса показва, че България е от най-пострадалите, с по-голям процент смъртни случаи от ковид, в сравнение със съседни страни и страни от ЕС. Всъщност по брой смъртни случаи на милион жители България се нарежда на четвърто място в света. Но ако се направи точна сметка за броя на населението, което реално живее в България, страната може да се окаже и на първо място.

Какво се случи с епидемията от коронавируса досега?

Починалите в света от ковид са 4,17 млн. души (до 25 юни тази година).

Това е при всички взети предпазни мерки по света с карантина, вечерен час, затваряне на граници, ограничения за пътуване, затворени заведения, стадиони, театри, училища и т. н.

Коронакризата нанесе икономически щети на цял свят и промени начините на работа в различни сфери и професии, много от които и занапред ще останат променени.

Смъртните случаи средно за света към момента са 2,12% от заразените. Процентът е спаднал приблизително наполовина, в сравнение с година назад. Смъртните случаи започват да се доближават до сезонните грипни епидемии, макар все още да са над четири пъти повече, при всички глобални мерки и ограничения.

 

Починалите в България от ковид са 18 193

 

(до 25 юни тази година).

У нас смъртните случаи сред доказано с тест заразени са средно 4,29%, тоест два пъти повече от средно за света, но над четири пъти повече от съседните Турци, Сърбия, повече са и от Румъния, Гърция и страните от ЕС.

Смъртни случаи като процент от доказано заразените:

България 4,29%
Унгария 3,71%
Словакия 3,19%
Румъния 3,16%
Италия 2,96%
Гърция 2,7%
Русия 2,51%
Германия 2,44%
Великобритания 2,26%
Испания 1,89%
Франция 1,86%
Чехия 1,81%
САЩ 1,78%
Австрия 1,63%
Сърбия 0,98%
Нидерландия 0,96%
Турция 0,9%
Израел 0,75%
(Данните са само за съседни на България страни и някои страни от ЕС, САЩ и Русия)

Починали от ковид на 1 млн. души население

 

Перу 5825
Унгария 3116
Чехия 2829
България 2639
Бразилия 2566
Словакия 2295
Италия 2119
Полша 1990
Великобритания 1892
САЩ 1882
Румъния 1794
Испания 1736
Франция 1706
Швеция 1438
Гърция 1241
Австрия 1184
Германия 1095
Русия 1054
Нидерландия 1036
Сърбия 817
Израел 693
Турция 596
Кипър 328
Финландия 176
Австралия 36
Нова Зеландия 5

 

 

Като абсолютен брой най-много починали от ковид има в САЩ – 626 хил., след това е Бразилия – 549 хил. Във Великобритания, Франция, Италия жертвите на ковид са между 110 и 130 хил. във всяка страна. В Германия са 92 хил., в Испания – 81 хил. (Цитирани са официалните данни за България от сайта coronavirus.bg, Също и данните от сайта worldometers.info, който обобщава официалната информация, подавана от всяка отделна страна по света).

Какво предстои?

Според Световната здравна организация (СЗО) пандемията няма да приключи преди средата на 2022 г.

Дотук пандемията се развива като при Испанския грип отпреди 100 години. При него първата вълна е в началото на 1918 г., втората, най-смъртоносната, започва от началото на септември същата година. Третата е в началото на 1919 г., следват още две по-слаби вълни.

И при коронавируса втората вълна беше най-смъртоносна. Започващата сега нова вълна може да се окаже по-слаба от предишните, също като при Испанския грип. Но има и друга разлика от тогава – населението на света е било 1,8 млрд., а сега е близо 8 млрд. Тоест има много повече хора за заразяване и разпространяване на вируса.

Другата разлика отпреди век е в наличието на ваксини и по-модерна медицина, която ограничи смъртните случаи.

От СЗО разчитат точно на ваксините, за да се ограничи пандемията.

България е с най-малък процент ваксинирани в целия ЕС – около 15% към средата на юли. Също така социологически проучвания показват, че около една трета от българите не искат да се ваксинират. Това е най-големият процент нежелаещи ваксини в целия ЕС. Все пак има промяна, защото в началото на годината при други проучвания българите, които не искат  ваксина са били над 50%. В Западна Европа този процент е около 10%. Там и ваксинираните вече са над 50% от населението.

Досега коронавирусът е победен в Китай, откъдето тръгна. Но това там стана с драконовски мерки, каквито не могат да се приложат навсякъде по света. Основният метод е издирване на контактните и контактни на контактните, и пълна изолация, дори насилствена. Такива методи не могат да се осъществят навсякъде в демократични държави по света. Затова основната цел е ваксинацията.

Според СЗО поради неравномерно разпределение на ваксините в света вирусът се разпространява и мутира в редица региони.

В момента около 2 милиарда души по света са се ваксинирали срещу коронавируса, което е далеч от 70%, необходими за т. нар. стаден имунитет.

Според експерти мълкият брой ваксинации в няколко региона на света позволяват на вируса да се разпространява и мутира, преодолявайки ефектите от ваксинациите.

„Има много заболявания, за които нямаме ваксини, тестове и надеждно лечение. Но случаят с коронавируса не е такъв. Разполагаме с всички необходими инструменти. Следователно въпросът за прекратяване на пандемията не е въпрос на научни изобретения: това е тест на характера”, цитира американското списание „Нюзуик” шефа на СЗО Тедрос Гебрейесус.

 

БългарияЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.