Наводнения в цяла Европа, какво ни очаква занапред

Наводненията в Германия. Снимка: видеокадър

Силни дъждове и бури в Югоизточна Англия доведоха вчера до наводнения и в британската столица, пише френският в. „Монд“. Кметът Садик Хан заяви в Туитър, че е засегната работата на автобусите, влаковете и метрото, но предупреди лондончани да не се опитват да минават през наводнените райони пеша или с автомобил. Бури и проливни дъждове се очакват и днес в британската столица.

Наводненията са реална заплаха и със сигурност ще се случат отново. Те изправят страната пред реална заплаха и ще имат огромни последици за икономиката и здравето, пише британският в. „Ивнинг стандард“, като цитира експерта по наводненията Саймън Кроутър.

„Наводненията са най-голямата заплаха за Великобритания в резултат на климатичните промени“, подчерта той, след като части от британската столица се оказаха под вода за втори път за две седмици. „Собствениците на жилища трябва да проверят доколко те са заплашени от наводнения и да вземат мерки за намаляването на този риск“, призовава той.

Тази година климатът просто не ни оставя да се върнем към нормалното, пише британският в. „Гардиън“. От Ню Йорк до Германия и Китай, климатичната криза засяга живота на все повече хора. През зимата, по време на пандемията, планирахме да прекараме това лято на открито, след като бяхме затворени толкова дълго, отбелязва вестникът.

Наводненията в Ню Йорк, Китай и Лондон са част от същите климатични аномалии, както и топлинната вълна в Северна Америка. А плановете да прекараме лятото навън се промениха: през повечето дни е прекалено горещо, за да изведем децата. В резултат те прекарват лятото в сграда с климатик, като от време на време излизат на баскетболната площадка на покрива.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.