Невярващите в епидемията разнесоха фалшива новина, че премахват PCR-тестовете като негодни

Снимка: Бистриковини

Като мълния се разнесе из социалните мрежи новината, че отменят PCR-тестовете като ненадеждни, защото не можели да различават грипни вируси от коронавирус. Оказва се, като в стария виц, че не били компютри, а компоти.

Всичко тръгва от съобщение на CDC (Centers for Disease Control and Prevention) – Агенция за обществено здраве към министерство на Здравеопазването на САЩ. В съобщението се казва (виж тук), че CDC препоръчва на клиничните лаборатории, които според досегашните препоръки на агенцията са използвали PCR-тестове, да изберат и да започнат прехода си към други COVID-19 тестове, одобрени от FDA (Агенцията по лекарствата на САЩ).

CDC препоръчва лабораториите да обмислят приемането на мултиплексен метод, който да открива едновременно вируса на SARS-CoV-2 и грипни вируси. Точно тази препоръка е основа за измислената новина, че PCR-тестовете не различавали грипните вируси от коронавируса. Ако почете човек внимателно препоръката на американската агенция CDC, се вижда, че има нови тестове, които проверяват едновременно за коронавирус и грипни вируси. Препоръчват тях, за да не се правят непрекъснато по два различни теста за коронавирус и за грипни вируси. Така ще се спестят време и ресурси, докато се насочваме към сезона на грипа, съобщава CDC. Лабораториите и местата за тестване трябва да регистрират с избрания от тях вид тест и да го изпробват преди да започнат редовното тестване.

Това съобщение на CDC беше нашироко разнесено из социалните мрежи с напълно невярното твърдение, че американската агенция отменя PCR-тестовете като ненадеждни.

Сайтове, които проверяват фалшивите новини пуснаха опровержение, но те са слаби, на фона на въодушевлението, че PCR-тестовете са неверни, защото не правят разлика от грипен вирус, следователно епидемията е измислена.

Медицинския сайт healthfeedback.org също е обяснил за преминаването към друг вид тестове и за фалшивата новина, произлязла от съобщението на американската агенция CDC.

„Тестовете за PCR на COVID-19 са силно чувствителни и специфични за вируса SARS-CoV-2. Тези тестове не откриват грипния вирус, който принадлежи към съвсем друго семейство вируси. Американските центрове за контрол на заболяванията (CDC) решиха да прекратят подкрепата за одобрените от тях по-рано PCR тестове за COVID-19, поради разработването на нови диагностични тестове. Новите тестове са способни да обработват повече проби в даден момент и да откриват множество патогени, включително SARS-CoV-2. Тези нови тестове ще ви помогнат да спестите време и ресурси”, пише healthfeedback.org.

Ако в Щатите преминат към нови видове тестове, по света и у нас, и досега са валидни и се използват PCR-тестове. Чрез тях се преминават граници и т. н. В последния месец в различни страни по света започнаха да пропускат без тест ваксинираните. PCR-тестове ще се използват и занапред, докато различните страни не решат да ги заменят с доказани нови тестове.

PCR-тестовете са основен инструмент за идентифициране на заразяване и за намаляване на разпространението на вируса. Чрез тези тестове се проследяват контакти и се вкарват под карантина заразените лица или се освобождават от нея, ако нямат положителен тест.

Затова недоволните от ограничителните мерки така упорито подлагат на съмнение PCR-тестовете. Така ключова роля на PCR-тестовете ги превърна в огнище на дезинформация.

„Онези, които се противопоставят на мерките като носене на маски, заключване и ваксинация, се опитват да дискредитират теста, за да поставят под съмнение тежестта на пандемията и необходимостта за прилагане на такива мерки”, пише healthfeedback.org.

Съобщението на CDC е, че оттегля след 31 декември 2021 г. заявката си до американската Агенция за лекарства за ползването на PCR-тест, направена в началото на 2020 година, при началото на епидемията. Всъщност това е нормална бюрократична кореспондения, когато се приемат нови видове тестове.

Тъй като има по-раншни неверни твърдения, че PCR-тестовете са неточни, това съобщение беше интерпретирано като най-после потвърждение на измислиците и отмяна на тестовете като негодни.

Фалшивата новина получи за ден десетки хиляди споделеляния по цял свят във Facebook, Instagram и Twitter. В Щатите има отделни коментатори в медиите, като нашите мангъровци, които споделят измислиците. Някои групи и страници са изтрили новината като фалшива, но тя продължава да се възпроизвежда.

Говорителят на агенцията CDC Джасмин Рийд обяснява по повод фалшивите интерпретации:
„С други думи, PCR-тестът за откриване на COVID-19 не страда от никакви проблеми. Оттогава обаче са разработени тестове, които могат да обработват повече проби в рамките на дадено време (по-висока производителност) и да откриват повече от един патоген (мултиплекс) и като такива са предпочитани в интерес на времето и ресурсите.“

„Грипният вирус и коронавирусът принадлежат към напълно различни семейства вируси. PCR тестът за SARS-CoV-2 специално открива присъствието на генетичния материал от коронавирус. Генетичната последователност на грипния вирус е различна от коронавируса и не би могла да бъде открита чрез тест за COVID-19 PCR. Неверните твърдения за PCR тестовете за COVID-19 са повторения на вече опровергани твърдения за точността на теста. Сега ползват като основание официалните съобщения на агенцията CDCи не почиват на никакви научни доказателства”, пише healthfeedback.org.

БългарияЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.