Вариантът Делта настъпва, правителствата се борят да увеличат броя на ваксинираните

Снимка: Сайънтист

Общо 50,5 на сто от французите, или 34 026 476 души, вече са изцяло ваксинирани, пише днес френският в. „Монд“. Това обаче е далеч от стадия на колективния имунитет. Според експертите, предвид разпространението варианта Делта, той може да бъде постигнат при 90 на сто ваксинирани.

Вариантът Делта води до двукратно увеличение на броя на заболелите всяка седмица, предупреди вчера сутринта правителственият експерт по ваксинациите Ален Фишер. Освен това броят на хоспитализациите нараства с 60 на сто всяка седмица, а на приеманите в интензивни отделения – с над 80 на сто.

Поради това е необходимо да бъдат успокоени и убедени тези, които изпитват колебания дали да се ваксинират, подчерта Фишер, като изрази особени опасения за изложените на риск и за онези, до които официалните обяснения не достигат. Двете групи са обект на специална програма с множество инициативи, насочени към селските райони и бедните квартали.

Предвид тази ситуация, „нямаме избор“, добави професор Фишер, като изрази подкрепата си за правителствения законопроект, предвиждащ задължителна ваксинация за медицинските работници и разширяване на употребата на здравните паспорти. Обявяването на този проект от президента Еманюел Макрон на 12 юли вече предизвика ръст на ваксинациите, отбелязва в. „Монд“.

Служител без здравен паспорт може да бъде уволнен, ако отказва да се ваксинира след 30 август, пише френският в. „Паризиен“, като цитира предупреждението на министърката на труда Елизабет Борн. Това следва от общите разпоредби на френското трудово законодателство, подчерта тя.

Количеството на вируса в телесните флуиди е 1260 пъти по-високо при варианта Делта, отколкото при досегашния вариант, пише френският в. „Фигаро“, като цитира изследване на учените от Центъра за превенция и контрол на заболяванията в китайската провинция Гуандун.

Това обяснява отчасти и защо този вариант се разпространява по-бързо, отбелязва изданието.

Френските здравни власти бият тревога за Синдрома на мултисистемното възпаление при децата, пише френският в. „Депеш“. Болестта засяга множество системи в организма и може да се появи 3 до 6 седмици след асимптоматично заразяване с КОВИД-19, особено при деца под 5 години.

Необходими са бързи действия, за да се избегнат драматични последствия, включително тежки проблеми със сърцето. Личните лекари трябва да вземат мерки и да насочват бързо заболелите към болница, където могат да бъдат оказани необходимите грижи.

Нарастват надеждите за постигането на стаден имунитет в Шотландия, след като броят на случаите намаля наполовина през последните дни, пише британският в. „Таймс“. Според Джейсън Лейч, старшият клиничен съветник на регионалните власти, 90 на сто от възрастните там имат антитела благодарение на ваксинациите или на прекарано заболяване. Близо 57 на сто от пълнолетните жители са изцяло имунизирани.

Англия се готви да посреща изцяло ваксинирани посетители от САЩ и ЕС. Очаква се днес правителството да одобри тази стъпка, която може да облекчи ситуацията за авиационния и туристическия сектор, пише британският в. „Индипендънт“. Все още обаче предстоят преговори дали промяната ще важи само за Англия, или и за цяла Великобритания.

Президентът на САЩ Джо Байдън обмисля задължителна ваксинация на федералните служители или подлагането им на редовни тестове, спазване на социална дистанция, носене на маски и ограничения на пътуванията, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Това би представлявало значителна промяна в подхода на американския президент, която отразява засилващите се опасения на правителството за разпространението на варианта Делта, който представлява особена опасност за децата, възрастните и хората с отслабена имунна система. Но тази заплаха трябва да се прецени предвид опасността от създаване на настроения срещу ваксинацията.

Очаква се утре Байдън да произнесе реч за „следващите стъпки в нашите усилия да ваксинираме повече американци“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.