Почина Роберто Каласо – един от стълбовете на италианското книгоиздаване

Роберто Каласо. Снимка: видеокадър

Италианският писател, преводач, есеист и издател Роберто Каласо е починал в Милано на 80-годишна възраст на 28 юли 2021 г., съобщава Ройтерс, позовавайки се на издателство Adelphi, на което Каласо е ръководител, а по-късно и собственик.

Произхождащ от семейството на професор по право във Флорентинския университет, Каласо получава образование в Рим, където специализира английска литература, а по-късно изучава задълбочено творчеството на Франц Кафка. Владее свободно няколко езика, а трудовете му отразяват широките му интереси в областта на европейската и световната културна история.

Сред най-известните есеистични книги на Каласо са La rovina di Kasch (Руините на Каш, 1983 г.); Le nozze di Cadmo e Armonia (Сватбата на Кадъм и Хармония, 1988 г., у нас издадена от Панорама, 2017 г. в превод на Толя Радева); La letteratura e gli dèi (Литературата и боговете, 2001 г.); Ka (Ка, 1996 г.), посветена на боговете на Индия; K. („K.“, 2002), посветена на Кафка; La folie Baudelaire („Сънят на Бодлер“, 2008); L’impronta dell’editore (Изкуството на издателя, 2013). В деня след смъртта на писателя са излезли още две негови произведения – „Мемоари за Шианка“ (Memè Scianca) и „Боби“ (разказ за живота на основателя на „Аделфи“ Роберто Базлен). Книгите на Каласо са преведени на повече от 20 езика.

Каласо работи за Adelphi Edizioni в Милано от основаването му през 1962 г. Той го поема през 1999 г., а през 2015 г. придобива собствеността, за да го спаси от поглъщането му от RCS Mediagroup. Adelphi е основано, за да публикува художествена, философска и научна литература, както и италиански преводи на произведения на водещи европейски писатели, като издава произведения на Ницше, Витгенщайн, Стивънсън, Моъм, Толкин, Бекет, Сименон, Дюренмат, Лондон, Борхес, Кундера, Фр. Павел Флоренски, Манделщам и др.

„Със смъртта на Роберт Каласо загубихме един от стълбовете на италианската книгоиздателска индустрия, както и изключителен интелектуалец, уникален познавач на нашата култура и нейните корени“, се казва в изявление на италианския министър на културата Дарио Франческини.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.