Европа е във ваканция, но ваксинационите кампании не спират

Ваксинират швейцарец на кораба „Тургау“. Снимка: кантон Тургау

Прословутият сезон на летните почивки в Европа е в разгара си, но усилията за имунизиране на хората срещу коронавирус нe спират.

Вместо това, с облекчаването на локдауните, въпреки безпокойството от варианти на вируса и с държави, които искат да вдъхнат нов живот на силно засегнатия си туристически сектор, ваксинациите отиват при почиващите. Всичко това е част от усилията за поддържане на импулса на кампаниите за защита срещу пандемията, която уби повече от 1 милион души на целия континент, включително в Европейския съюз, Великобритания и Русия.

От слънчевия средиземноморски бряг на Франция до лазурните води на италианските адриатически плажове и руските черноморски курорти, здравните власти се опитват да направят така, че ваксината срещу COVID-19 да стане за ненапълно имунизираните такава неотменна част от това лято, каквато са плажното масло и слънчевите очила.

Новата инициатива за ваксиниране на туристи е начин за адаптиране към годишната лятна миграция в Европа, когато изглежда, че цели градове се опразват от жителите им в продължение на седмици. Тези дълги отсъствия от дома представляват особено предизвикателство за много европейски държави, където системите за обществено здраве често се фокусират върху предоставянето на ваксини на хората по местоживеене.

Във Великобритания, където 70 процента от пълнолетното население вече е напълно ваксинирано, сега кампаниите са насочени към по-младите поколения с появяващи се ваксинационни пунктове в паркове, като неотдавнашно събитие с участието на диджей в музея за съвременно изкуство „Тейт“ и ваксинации, предлагани на любителите на музиката на фестивала „Латитюд“

Микаел Бомар, от предградието на Париж – Льо Плеси Робинзон, неотдавна е завел 15-годишния си син Нолан в ниска сграда само на метри от леко плискащите се вълни на Средиземно море в Кари льо Руе, популярно курортно селище в близост до пристанищния град Марсилия.

„Предвид мерките, които се предприемат сега и задълженията, когато учебните занятия се подновят през септември, решихме да го ваксинираме“, каза Бомар.

Пунктът за имунизации поставя ваксини на около 200 души ежедневно – на летовници и местни жители, казва Аниес Гато, медицинска сестра, която ръководи центъра.

Във Франция, където съпротивата срещу ваксините е особено упорита, миналата седмица влезе в сила ново правило, което принуждава тези, които искат да посещават обществени места, вариращи от кина, казина до Айфеловата кула, да получат пропуск, който да доказва, че или са напълно ваксинирани, или са дали отрицателен тест за коронавирус, или са прекарали COVID-19. Мярката ще бъде разширена за ресторанти и кафенета от следващия месец. Това са част от причините повече хора да напускат плажа, за да отидат да се ваксинират.

Това е достатъчно, за да накара Бомар да вземе Нолан: „Невъзможността да излезем на вечеря заедно със семейството, да отидем на ресторант и може би необходимостта в последния момент да запишем час в препълнен ваксинационен център през септември, за да може той да посещава средното училище“.

След бавен старт на ваксинациите 57 процента от пълнолетното население на Европейския съюз вече е напълно ваксинирано срещу COVID-19, казва ръководителката на Европейската комисия.

Въпреки това председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреждава да не се изпада в самодоволство, предвид трайното установяване в Европа на силно заразния вариант Делта на вируса.

Неотдавна тя каза, че „вариантът е много опасен. Затова призовавам всички, които имат възможност, да се ваксинират. Заради собственото си здраве и за защита на околните“. За тази цел в цяла Европа се появяват гъвкави инициативи за ваксинация.

В Италия ваксинационен микробус ще започне да се движи в популярната дестинация на Адриатическо море Римини този уикенд, след подобна мобилна кампания на плажовете в Лацио, където много жители на Рим имат втори дом. Междувременно на главното летище в Рим властите тази седмица отвориха зона „Ваксинирай се и тръгвай“, където всеки пътник, преминаващ през нея, може да си постави ваксина непосредствено преди заминаването си.

Илария Януци, лекарка в летищния ваксинационен пункт, заяви вчера, че основната му цел е „да доближи ваксинацията до хората, особено като улесни тези, които се нуждаят от нея, и онези, които не могат да си запазят час или не могат да се ваксинират в уречения час“.

При все това някои се оплакват от трудности при поставянето на ваксини извън родните им места. Жители на Милано, които са на почивка по лигурийското крайбрежие, не успяха да получат втора доза, съобщава например ежедневникът „Кориере дела Сера“. Управителят на област Лигурия Джовани Тоти заяви, че виновната за това бюрократична грешка може да бъде поправена до дни.

В Русия, която се бори с широко разпространен скептицизъм към ваксините, популярната южна ваканционна дестинация Краснодарският край – регион, където се намира известният черноморски курорт Сочи, се опитва да убеди колебаещите се: от 1 август тя ще пуска посетители в хотели и спа центрове само ако имат отрицателен тест за коронавирус или сертификат за ваксинация. Туристите с отрицателен тест ще трябва да се ваксинират на място в рамките на три дни от пристигането си. „Ние ще осигурим ваксината“, каза губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев.

Във Франция здравният пропуск изглежда дава желания ефект, като принуждава някои хора, скептично настроени към ваксините срещу COVID-19, така или иначе да се имунизират.

„Всъщност не бях привърженичка на ваксините, защото съм млада. Все още не съм се установила, нямам деца и т.н., така че малко се страхувам от дългосрочните странични ефекти „, казва 24-годишната жителка на Кари льо Руе Ноеми Сиензо. „Сега обаче, с тези Пи Си Ар тестове, които трябва да правим всеки път, когато искаме да излезем, мисля, че ще се (ваксинирам), иначе нещата ще се усложнят“, добави тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.