САЩ: Вицепрезидентката Камала Харис предлага стратегия за борба с причините за миграцията

Колона мигранти в Мексико. Снимка: от тв екрана

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис заяви вчера, че усилията за справяне с основните причини за миграцията от три страни от Централна Америка няма да дадат незабавни резултати. Тя представи широкообхватна стратегия, основаваща се на принципи, декларирани по-рано от администрацията на Байдън.

Харис заяви, че САЩ не могат да се справят сами с дълбоковкоренените причини, поради които хора напускат Гватемала, Хондурас и Салвадор, включително корупцията, насилието и бедността. Правителствата на Мексико, Япония и Южна Корея, както и Организацията на обединените нации, са се ангажирали да се присъединят към тези усилия, каза тя, без повече уточнения.

Планът, който избягва да посочва крайни срокове, препоръчва краткосрочното облекчаване на причини за миграция като екстремни климатични условия, като в същото време отделя устойчиво внимание на дългосрочните мотиви хората да напускат своите страни.

„Ще надградим върху това, което работи и ще се отдръпнем от това, което не работи“, написа Харис във встъпление към 20-страничния план. „Няма да бъде лесно и напредъкът няма да бъде незабавен, но ние сме решени да го направим по правилния начин“.

Харис отбеляза, че неотдавна е посетила Гватемала, „където едно от най-големите предизвикателства е корупцията“. Във вторник администрацията на Байдън заяви, че спира временно сътрудничеството с канцеларията на гватемалския главен прокурор след уволнението на водещия антикорупционен прокурор на агенцията. Американската администрация заяви, че е „загубила увереност“ в решителността на страната да се бори с корупцията.

Белият дом публикува и „Стратегия за съвместно управление на миграцията“, чието изготвяне президентът Джо Байдън нареди през февруари, за да покаже как САЩ ще работят с други страни, за да се справят с миграционните потоци. 14-страничният документ обобщава предишни изявления и и застъпва целите, които Байдън и неговите помощници вече са очертавали. Те включват разширяване на защитата и възможностите за намиране на работа в страни, които хората напускат, създаване на повече законни възможности за отиване в САЩ и подкрепа на „сигурно и хуманно управление на границите“.

Задачата на Харис, с която Байдън беше натоварен по времето, когато беше вицепрезидент на Барак Обама, е огромна по мащаба и сложността си и администрацията се бори да намери краткосрочни и дългосрочни отговори.

Американските гранични власти съобщиха за голям брой пристигания на границата с Мексико през юни, със значително увеличение на броя на хората, пристигащи със семействата си и на децата, пътуващи сами. Тенденцията изглежда се запазва и през юли, когато повишаването на температурите често възпира хората да дойдат.

Група от 509 мигранти от Централна и Южна Америка се предаде в понеделник вечерта в Идалго, щата Тексас, часове след като наблизо беше открита друга група от 336 мигранти, заяви Брайн Хейстингс, секторен началник на граничните патрули в долината Рио Гранде, най-натовареният коридор за незаконно пресичане на границата.

В понеделник министерството на вътрешната сигурност съобщи, че подновява депортирането по бърза процедура, наричано още ускорено извеждане, за „определени“ семейства, които не изразяват страх от връщане в родината. Въпреки че министерството никога не е обявявало спиране на използването на процедурата, досега много семейства, влезли в страната нелегално, бяха освобождавани в САЩ със заповед да се явят в имиграционния съд или да докладват на имиграционните власти.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.