И Христос да предложат за премиер у нас, пак ще има – тоя ли, бе?

Подхвърлят подигравки с новия кандидат за премиер на „Има такъв народ“. Добър-лош, предложен е от най-голямата партия в парламента. Да не би да са очаквали тя да издигне посочен от другите партии кандидат? Може да не го приемат, но очакват от нея утре да подкрепи пък техния кандидат.

Но кого, аджеба, иска нашенецът за премиер?

Имаше въпроси из Фейсбук – Е, кого да изберем за премиер? И имаше предложения – Виденов, Костов, Ренета Инджова… Съвсем сериозно.

А на изборите Виденов взе 10 хил. гласа. Преди него Костов се отказа от политиката, като изпадна от парламента с 2%. И някои искат да ги вадят от нафталина?

Дотам ли се простира въображението на средния нашенец? Като минат години ще иска пак Борисов… Както някои мечтаят за Тодор Живков.

Разни кресливи групи симпатизанти скачат срещу всяко ново име. Ама те поколенията се сменят.

Дали на средния нашенец му харесва или не, но новите българи, които ще управляват, са това – ще се връщат от чужбина.

И какво – ще се подиграваме с всеки, направил кариера в чужбина, който се връща?

Политика се прави от амбициозни хора, които искат нещо да променят. А избирателят у нас е като потребител, който очаква да му предложат на рафта и да избере.

И този сега кандидат за премиер да го питаш – ръководи международна компания в двайсетина държави и решил да се връща. Станал депутат, сега и премиер е готов да стане, да избере това главоболие, вместо успешната си кариера. И да го обвиняват, че се връща да се обогати с политиката. Като премиер, избран от 3-4 парти, който може да изкара няколко месеца? Поема риск, с пълното съзнание, че това ще е временно. Че такова правителство може да падне всеки момент.

И въобще, следващите няколко години правителствата ще са временни.

Изглежда кресливата Мая Манолова и „Демократична България“ с техните претенции при преговорите, са не по-малко незрели от поведението на „Има такъв народ“. А те трябва да съставят правителство. Ако трябва и след още едни избори.

Узряването ще бъде бавно, тепърва ще се учим на демокрация. Не на управление от един, който „ще ни оправи“ и ще командва еднолично и правителство, и депутати, а на коалиции, на трудно съставени правителства.

Иначе, нашенският манталитет е такъв, че у нас и Христос да дойде за кандидат премиер, из Фейсбук ще почнат – Тоя ли, бе? Знам го аз – там нещо шушу-мушу на тайната вечеря…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.